İnfografikler yardımı ile şehrin ana kullanıcılarının ve profesyonellerin, yaşadıkları alanlardaki farkındalıklarının arttırılmasını hedefleyen,Türkiye’nin bir ilçe özelindeki ilk infografik atölyesi,İstanbul’un Kadıköy Semtinde gerçekleştirildi. Bir tasarimyarismalari.com ve infografik.com.tr projesi olan Şehrine Ses Ver Projesi kapsamında düzenlenen ilk atölye, Kadıköy’de Tasarım Atölyesi Kadıköy ve MSGSÜ Enformatik Bölümü işbirliğinde semtle ilgili var olan bilgilerin toplanması, yararlı bilgilerin ayırt edilmesi, görsel olarak işlenerek kolay algılanabilir hale getirilmesini amaçlıyor.
Şehrine Ses Ver Atölyesinde, organizasyon ekibi ve katılımcılar, hızla gelişen ve değişen yaşam alanlarını, bilimsel bir araçla kavramayı; kentin zaman içerisindeki dönüşümünü aktararak profesyonellerin ve kentlilerin çevrelerindeki dönüşüme ve gelişime iştirak etmeyi cesaretlendiriyor. Bu alandaki ilk atölyenin infografikleri, 25 Ekim – 9 Kasım arasında ilk olarak Tasarım Atölyesi Kadıköy’de sergileniyor. Kentsel stratejiler, yaşanabilir kimlikli şehirler ve tasarımlar geliştirmeye eşlik edecek infografikler, ülkemizde bu alanı hedefleyen ilk disiplinerarası çalışmalardan biri olma özelliğini koruyor.
KADIKÖY’ÜN KÜLTÜR VE SANAT POTANSİYELİ
Kadıköy’deki kültür ve sanat üretimi ne kadar görünüyor? İstanbul genelinde Avrupa yakasında baskın oranda düzenlenen faaliyetlere Kadıköy’lülerin katılımını gösteren araştırmalardan yola çıkan ekip, Kadıköy’ün var olan kültür ve sanat üretimine, katılımcı sayıları ile ses veriyor.
Grup Adı: Kedi
Grup Üyeleri:
Pelin Kahraman, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Öğrenci Sevcan Alkan, Yeditepe Üniveristesi MimarlıkMezun Yağmur Rüzgar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama MezunÇalışmamızın başlangıcında amacımız Kadiköy’de Üretim başlığı altında Kadiköy’ü yegane yapan küçük çaplı üretim yerlerini ve onların kendilerine özgü ürünlerini ön plana çıkaran bir infografik hazırlamaktı. Ancak bu kapsamda araştırmalarımıza başlandığımızda asıl incelemek istediğimizin Kadiköy’ün kültür ve sanat alanlarındaki faaliyetleri olduğunu farkettik ve konumuzu bu şekilde sınırladık. Bu noktaya gelmemizde; “Kadiköy sanata yeterince açık ve ilgili iken neden daha büyük galeriler burada yok? Neden örneğin Bienal gibi uluslararası bir etkinliğin bir ayağı da Kadiköy’de değil?” gibi sorular etkili oldu. Örneğin Beyoğlu’ndaki bir galeri açılışına giden insanlarla konuştuğumuzda yaklaşık olarak %42′sinin Kadiköy’den gelmiş olduğunu farkettik. Bu düşünceler doğrultusunda hazırladığımız infografiğimizde Kadiköy’ün sahip olduğu kültürel ve sanatsal faaliyetlerin ne kadar çok ve değerli olduğunu istatistiksel veriler ile kanıtlamaya çalıştık. Bir yandan Kadiköy’ün görünmeyenini gösterirken diğer yandan da daha fazlasının neden olmadığını sorguladık.Atölyede Son Durak Haydarpaşa, Semt Pazarları / Gel Varadaş Gel, Kadıköy’de kültür ve sanat faaliyetleri, Kadıköy’de Rotalar / Herkesin Kadıköy’ü ve Göztepe 60. Yıl Parkı ile ilgili hazırlanan infografikler, sergiler ve sosyal medya kanalı ile duyuruluyor.Atölyeye kayıt olmak, takip etmek ve daha ayrıntılı bilgi için www.sehrinesesver.com web sitesi ziyaret edilebilirsiniz.
Yorumlar 3