İnfografikler yardımı ile şehrin ana kullanıcılarının ve profesyonellerin, yaşadıkları alanlardaki farkındalıklarının arttırılmasını hedefleyen,Türkiye’nin bir ilçe özelindeki ilk infografik atölyesi,İstanbul’un Kadıköy Semtinde gerçekleştirildi. Bir tasarimyarismalari.com ve infografik.com.tr projesi olan Şehrine Ses Ver Projesi kapsamında düzenlenen ilk atölye, Kadıköy’de Tasarım Atölyesi Kadıköy ve MSGSÜ Enformatik Bölümü işbirliğinde semtle ilgili var olan bilgilerin toplanması, yararlı bilgilerin ayırt edilmesi, görsel olarak işlenerek kolay algılanabilir hale getirilmesini amaçlıyor.
Şehrine Ses Ver Atölyesinde, organizasyon ekibi ve katılımcılar, hızla gelişen ve değişen yaşam alanlarını, bilimsel bir araçla kavramayı; kentin zaman içerisindeki dönüşümünü aktararak profesyonellerin ve kentlilerin çevrelerindeki dönüşüme ve gelişime iştirak etmeyi cesaretlendiriyor. Bu alandaki ilk atölyenin infografikleri, 25 Ekim – 9 Kasım arasında ilk olarak Tasarım Atölyesi Kadıköy’de sergileniyor. Kentsel stratejiler, yaşanabilir kimlikli şehirler ve tasarımlar geliştirmeye eşlik edecek infografikler, ülkemizde bu alanı hedefleyen ilk disiplinerarası çalışmalardan biri olma özelliğini koruyor.
SON DURAK HAYDARPAŞA
Haydarpaşa Garını hem tarihi ve yapım özellikleri hem de insan algısı, kültür ve hizmet değerleri ile ele alan infografik çalışması, geniş araştırmalar birikimini, melez bir infografik ile sundu. Yapının yıllar boyu İstanbul’la ve şehre yeni gelenlerle kurduğu ilişkiler, sayısal ve içeriksel olarak desteklendi. Çalışmayı yapan ekip, Haydarpaşa’nın bu değerler bütünü ile bir UNESCO Kültür Mirası sayılmasına giden yolu araladı.
Grup Adı: Lokomotif
Grup Üyeleri:
Alper Hatinoğlu – Kocaeli Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı – Öğrenci Gökhan Karakoç – Kocaeli Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı – Mezun Sefa Feyzioğlu – Kocaeli Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı – Mezun
Çalışma günlerinde erken saatte izmit’ten yola çıkarak Alper ile İstanbul’a geldik.. Konumuzu Haydarpaşa olarak belirledik. Grup ismimiz lokomotif oldu ve logomuzu hazırladık.
Konuya yaklaşımımız toplantılarla daha da iyi şekillendi. Bir mindmap uygulaması yapıp konumuzu daha spesifik hale getirdik. Konumuz belirginleşti ve veri toplamaya başladık, onları süzdük. İçerikte ne kullanacağımızı belirledik. Sonra beyin fırtınası yaparak bu bilgileri ne tarzda, nasıl sunabileceğimizi düşündük. Şehrine Ses Ver ekibi ile de konuşarak melez bir infografik çalışması yapmaya doğru yol aldık. Sefa, katılımcı demografilerinden ilk hafta yaoılan yuvarlak masa toplantısından yola çıkarak bir infografik tasarladı. Çalışmamızda, Haydarpaşa ile ilgili basit eskizlerden detaylı taramalara girdik. İzometrik bir alan çalışması yaptık, iş bölümü ile metaforlar çıkararak piktogramları, renkleri, nesneleri belirledik yazı ailesi setini seçtik ve çalışmaya başladık. İşin dijital alandaki ayağında oldukça emek sarfettik. Veri seçiminde ve kullanımında zorluk çeksek de infografiğimizde güzel bir grafik dil ile verileri kullanmaya özen gösterdik.
Şehrinesesver insiyatif olarak değerli bir yapı. Üstünde bir akıl ve emek var. Hepinize her şey için teşekkür ederiz.
Atölyede Son Durak Haydarpaşa, Semt Pazarları / Gel Vatandaş Gel, Kadıköy’de kültür ve sanat faaliyetleri, Kadıköy’de Rotalar / Herkesin Kadıköy’ü ve Göztepe 60. Yıl Parkı ile ilgili hazırlanan infografikler, sergiler ve sosyal medya kanalı ile duyuruluyor.
Atölyeye kayıt olmak, takip etmek ve daha ayrıntılı bilgi için www.sehrinesesver.com web sitesi ziyaret edilebilirsiniz.
Yorumlar 6