Marmara Üniversitesi Endüstriyel tasarım öğrencileri tarafından Ağustos 2020’de yayınlanmaya başlayan online tasarım dergisinin 5. sayısı yayınlandı.
‘’Marmara Kreatif Ürün Tasarım Ekibi‘’ olarak; birebir uygulamalı işlerle kendimizi geliştirmek, ekip arkadaşlarımızla beraber bilgi paylaşım ağını kurmak ve böylece geleceğe dair yenilikler sunmak birinci önceliğimiz.
Marmara Üniversitesi Endüstriyel Tasarım öğrencileri olarak bizler alanımızla ilgili araştırmalar yapıyor, düzenliyor ve okuyucuya sunuyoruz. Endüstriyel Tasarım adı altında başlattığımız dergi sayesinde geçmişi günümüzle harmanlarken geleceğe kanat çırpacağız.” şeklinde kendini tanımlayan ekip 5. sayıda aşağıdaki konuları ele aldı.
İkonik Tasarımlar: Lego
LEGO®, nesiller boyunca dünyada ve anne babaların ayaklarında iz bıraktı. Danimarka taşralarından dünyanın en büyük oyuncak şirketine. Her şey tek bir LEGO tuğlası ile başladı. LEGO tuğlalarını bu kadar özel kılan şey potansiyeli kadar yaratılış hikayesidir aynı zamanda.
Yeryüzünde Cenneti Yaratma Arzusu: Shakers
Shaker’ların tüm estetik kavramı işleve dayandığından işlevsel olmayan biçim kesinlikle estetik sayılmamıştır. Biçim, işlevden türemiştir. Yerleşmenin seçimi, yerleşmelerdeki yapıların konumu, yapıdaki odalar, odadaki pencereler, bölmeler ve diğer özelliklerin yeri yararlarına göre belirlenmiştir.
Minimalizm ve Sürdürülebilir Tasarım
“Fakirlik, yoksunluk, eksiklik değildir minimalizm; aksine bilinçli bir tercihtir. Zor olanı seçmektir, azla çok yapmaktır.” -Mies van der Rohe
Umut Işığı: Liter of Light
21.Yüzyıl dünyasında temel ihtiyaçlar da dahil olmak üzere herkes eşit olanaklara sahip değil. Kimi coğrafyadaki bireyler için elektriğe ulaşmak hâlâ bir ayrıcalık sayılıyor. Dünyada bir milyara yakın insan doğal afetler ve ekonomik sebeplerle elektriğe hâlâ erişemiyor. Elektrik olmadan yaşamını sürdüren birçok topluma umut ışığı olan ‘Liter of Light’ projesiyle tanışalım.
Tasarımda Malzeme: Karton
Muhtemelen hepimiz gün içinde farkında olmadan kartondan yapılmış bir ürünü elimize alıyoruz. Peki ya kartonun ne olduğunu veya nasıl üretildiğini hiç düşündünüz mü?
Jukebox – Müzik Kutusu
Her şeyden önce ürünün ismi müzik kutusu değildi. -Altın çağlarında- jetonla çalışan fonograflar* olarak biliniyordu. En iyi mekanlarda bulunan fonograflar milyonlarca dolarlık iş yaptı. Kadrosuna; parlak tasarımcılar, milyoner senatörler ve hatta gangsterler de dahildi.
3 Boyutlu Yazıcılar ve Üretim
Bir önceki sayıda 3B yazım sürecine; detaylıca makine türlerine ve malzemelerine; tasarımcılar olarak 3B baskıya uygun ve doğru ürünler elde edebilmek için tasarım aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlara değinmiştik. Bu sayıda ise 3B yazıcıların endüstriyel üretimde neden ve nasıl kullanıldığına/kullanılmadığına değineceğiz.
Tasarım Sözlüğü: Beyin Fırtınası
Beyin fırtınası, belirlenen konu -sorun- üzerinde birey(ler)in çeşitli fikirler üreterek çözümler bulmasını sağlayan yaratıcı düşünme yöntemidir.