Başvuru tarihi geçmiştir
Yarışma Amacı:
Tasarım alanları ile ilgili fikir yarışmaları, tasarım üretme sürecinin temelini oluşturmaktadır. Fikir yarışmalarının temel amacı; sorunların çözümü için yeni yöntemlerin, buluşların, planlamaların ve tasarım yaklaşımlarının ortaya çıkma sürecine yardımcı olmak, ileride uygulanacak tasarımların temelini oluşturacak fikir, kavram ve yaklaşımların ortaya konularak temel veri ve programlamaların belirlenmesini sağlamaktır. Bu yarışmalar; ileride açılacak diğer yarışmalar veya uygulama projelerine yönelik çalışmalar için hazırlık niteliği taşımaktadır. Fikir yarışmaları, yenilikçi olduğu kadar farklı perspektifler de sunmaktadır. Mekân ile ilgili düşünsel sınırları ortadan kaldırmakta, fonksiyon, yapı, strüktür gibi tasarım terminolojisine ait kavramların tanımlarını mekân üretimi bağlamında yeniden yorumlamakta ve sorgulamaktadır. Yarışmalar; mesleki ortamı deneyimlemeyi, mekâna entelektüel bakış açısı geliştirmeyi, ulusal hatta uluslararası ortama fikir sunmayı, ortamı fark etmeyi; süreç, sonuç ve sonrası için eğitim açısından katkılar sunmayı sağlamaktadır.
Yaşanan pandemi sürecinin getirdiği sosyal mesafe kuralları; yaşama, barınma, seyahat ve tatil mekânlarında farklı çözüm arayışları ortaya çıkarmıştır. Çekme karavanlar, motor gücüne sahip bir araç ile taşınabilmesi sayesinde geçici veya sürekli konaklama ihtiyacını karşılama potansiyele sahip mobil mekânlardır. Bu nedenle karavanlar pandemi süreci de dâhil olmak üzere her zaman tatil mekânı olarak kullanılabilecek araçlardır. Bununla beraber karavanlar doğa ile yakın temas içinde olunmasını da sağlamaktadır.
Bu yarışma, mekân üretim süreçlerine alıştırmak, dâhil etmek ve teşvik etmek için mimarlık, iç mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı ve endüstriyel tasarım öğrencilerini; hafif, taşınabilir ve esnek çözümler içeren, kullanıcısının sosyal, fiziksel, psikolojik ihtiyaçlarını karşılayan ÇEKME KARAVAN tasarlamaya davet etmektedir.
Yarışma, KTO Karatay Üniversitesi tarafından düzenlenen, çekme karavan tasarımını konu alan; serbest, ulusal, tek aşamalı, öğrenci, fikir projesi yarışmasıdır. Yarışmaya kayıt ve katılım ücretsizdir.
Yarışma Takvimi:
- Yarışmanın İlanı: 28 Aralık 2020, Pazartesi
- Soru Sorma Son Tarih: 18 Ocak 2021, Pazartesi, saat: 17:00
- Soruların Yanıtlanması: 29 Ocak 2021, Cuma
- Başvuruların Kapanışı: 22 Mart 2021 Pazartesi, saat: 23:59
- Son Proje Yükleme Tarihi: 29 Mart 2021, Pazartesi, saat: 23:59
- Jüri Değerlendirme Toplantısı Başlangıcı: 03 Nisan 2021, Cumartesi
- Sonuçların Duyurulması: 09 Nisan 2021, Cuma
Yarışma kolokyumu ve ödül töreni dijital ortamda gerçekleştirilecektir. Kolokyum tarihi yarışma web sitesinde ilan edilecektir.
Katılım Koşulları:
- Yarışma ulusaldır. Türkiye ve KKTC üniversitelerinde eğitim gören mimarlık, iç mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı ve endüstriyel tasarım bölümlerinin lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır.
- Yarışmacılar yarışmaya bireysel olarak katılabilecekleri gibi ekip halinde de katılabilirler.
- Ekipler en fazla 3 kişiden oluşmalıdır.
- Bir katılımcı bireysel veya bir ekibe dâhil olarak birden fazla proje ile yarışmaya katılabilir.
- Yarışma, tasarimyarismalari.karatay.edu.tr adresli web sitesi üzerinden yürütülecektir.
- Yarışmacıların yarışmaya katılım için son başvuru tarihi olan 22 Mart 2021 saat 23.59 a kadar, Yarışmacı Başvuru Formunu ve ekip üyelerinin öğrenci belgelerini tasarimyarismalari@karatay.edu.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. Başvuru için kullanılacak olan dokümanlar yarışma web sitesinden indirilebilecektir.
- Katılımcılar en fazla 2 tane dikey olarak kullanılmış A1 pafta kullanabilir.
- İkinci A1 pafta kullanımı zorunlu değildir. İkinci A1 paftayı kullanan yarışmacıların pafta sıralamasını paftanın sağ altında belirtmesi gerekmektedir.
- Kullanılan paftalar 150 DPI çözünürlükte ve CMYK renk formatında olmalıdır.
Seçici Kurul:
- Kerim Çınar (Prof. Dr., KTO Karatay Üniversitesi, Mimar, Jüri Başkanı)
- Mehmet Lütfi Hidayetoğlu (Prof. Dr., Selçuk Üniversitesi, Teknik Öğretmen)
- Mehmet Uysal (Prof Dr., Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mimar)
- Özlem Demirkan (Dr Öğretim Üyesi, KTO Karatay Üniversitesi, Mimar)
- Süha Süzen (Öğr. Gör. Selçuk Üniversitesi, Endüstriyel Tasarımcı)
- Göktürk Topuz (Epikworks Tasarım ve Danışmanlık Kurucu Ortağı, Endüstriyel Tasarımcı)
Ödüller:
- 1. Ödül-6.000 TL
- 2. Ödül-4.500 TL
- 3. Ödül- 3.000 TL
- 1. Mansiyon-1.000 TL
- 2. Mansiyon-1.000 TL
- 3. Mansiyon-1.000 TL
Yarışmayı Düzenleyen:
- KTO Karatay Üniversitesi
İletişim ve Ayrıntılı Bilgi için: