Yarışma Amacı: Savunma sektöründe tasarımcı geliştirmeye yardımcı olmak, genç tasarımcıları profesyonel çevrelerle buluşturmak ve Türkiye’de özgün ürün geliştirme çalışmalarını desteklemek olan FNSS MILDESIGN’in, profesyonel tasarımcı potansiyelinden faydalanmak adına önemli bir adım olduğu düşünülmektedir.
‘Profesyonel Kategori’ ve ‘Öğrenci Kategorisi’ olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışma; kapsamı, kriterleri, ödülleri ve seçici kurulu ile ülkemizde ve dünyada saygın tasarım yarışmaları arasında yer almaktadır.
FNSS MILDESIGN Uluslararası Askeri Kara Araçları Tasarım Yarışması, gördüğü yoğun ilgi sebebiyle uluslararası düzeyde düzenlenmeye devam edilmektedir. FNSS, tasarım konusunda farklı disiplinlerden gelen ve kendi alanında uzman üyelerden oluşan seçici kurulu, danışma kurulu ve organizasyon komitesiyle başarılı bir organizasyona daha imza atma gayesiyle, tüm yarışmacılara MILDESIGN Uluslararası Askeri Kara Araçları Tasarım Yarışması’nda başarılar diler.
Yarışma Konusu:
Hibrit; insanlı ve ihtiyaç halinde uzaktan komuta edilebilen, balistik korumaya sahip, görev ve yetenekleri modüler olarak değişebilen, yenilikçi Askeri Kara Aracı (“Araç”) kavramsal tasarımı.
1.GENEL TASARIM GEREKSİNİMLERİ
- Kullanım ve Kontrol:
- Sürücü, zırh koruması altında Araç içerisinden, azami durumsal farkındalıkla Aracı kullanabilmelidir. Diğer operasyonel amaçları yerine getirecek personeller de azami durumsal farkındalığa sahip olmalıdır.
- Araç, ihtiyaç halinde uzaktan kontrollü olarak sürülebilecek şekilde tasarlanmalıdır ve bu ihtiyaca yönelik uygun elektronik donanım ve teçhizatları da barındırmalıdır.
- Uzaktan kontrol edilebilme yeteneğinin kullanıcıya ve operasyonel durumlara kazandırdığı avantajlar, olası senaryolar ve kurgusal sunumlarla anlatılmalıdır.
- Araç, orduların önümüzdeki 10 yıllık lojistik planlamasına uygun tasarlanmalıdır.
- Modülerlik
- Göreve Yönelik:
- Baz Araç, görev gereksinimleri gereği ihtiyaç halinde farklı konfigürasyonlara dönüştürülebilmelidir (Ör: Personel Taşıyıcı, Ambulans, Mayın Temizleme, Keşif, Kurtarma Bakım, Komuta Kontrol).
- Katılımcı, araç çeşitlerini tasarlamakla sorumlu olmamakla beraber, fikir verici, farklı ve özel senaryolara hitap eden özellikleri vurgulayabilir, örnekler sunabilir. Aracın hareket, koruma ve yük taşıma kabiliyetlerini en yalın şekilde barındıran hali; yani balistik gövde, güç grubu ve güç aktarma organlarının dışında aracın modüler olarak tasarlanması beklenmektedir.
- Yeteneğe Yönelik
- Tasarlanan baz araçta; operasyon ve kullanım şartlarına göre özellikler değiştirebilmeli ve/veya yeni özellikler eklenilebilmelidir (Karada ve suda hareket kabiliyeti, balistik koruma, durumsal farkındalık vs.).
- Hareket yeteneği:
- Karada Hareket: Araç, zorlu arazi ve iklim koşullarında hareket edebilmelidir.
- İklim Koşulları: Tropik, çöl ve soğuk kuzey iklimlerinde operasyon yapabilmelidir.
- Zemin Koşulları: Karlı, çamurlu, kayalık, kumlu zeminlerden geçebilmelidir.
- Suda Hareket (yüzme): Araç, akarsu ve göl gibi iç sulardan yüzerek geçebilmelidir.
Katılımcılardan, aracın hareket kabiliyeti özelliklerinin Araç tasarımını nasıl şekillendirdiğini anlatması beklenmektedir.
- Dış ölçüler:
- Aracın dış ölçüleri en fazla aşağıdaki gibi olacaktır:
- Uzunluk: ≤ 8m
- Genişlik: ≤ 3.6m
- Yükseklik: ≤ 3m
Yarışma Takvimi:
- Kayıt: 15 Kasım 2018 – 01 Mart 2019
- Soru Cevap Tarihi: 28 Şubat 2019 tarihine kadar
- Tasarımların Teslimi: 01 Mart 2019 tarihinde saat 24:00
- Yarışma Sonuçlarının İlanı ve Ödül Töreni: 01 Mayıs 2019
Yarışma Jürisi:
Yarışma Kategorileri ve Katılım Koşulları:
- Profesyonel Kategori (P): 18 yaş üzerinde bulunan herkes, herhangi bir eğitim veya sertifika şartı aranmaksızın, profesyonel tasarımcı sıfatıyla yarışmaya katılabilir. Bireysel ve ekip katılımlarında, tüm yarışmacıların 18 yaş ve üstü olması zorunludur.
- Öğrenci Kategorisi (S): Bu kategorideki yarışmaya, üniversitelerin lisans programlarına devam eden öğrenciler katılabilecektir. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, öğrenci kategorisinde yarışmaya katılamazlar; bu statüdeki kişilerin profesyonel kategoride katılmaları gerekmektedir.
- Öğrenci kategorisinde gerçekleştirilecek ekip katılımlarında, ekipteki tüm yarışmacıların lisans düzeyinde üniversite öğrencisi olması zorunludur.
- Öğrenci kategorisinde yarışmaya katılacak olan ekipte “Grubun Danışman Öğretim Üyesi” statüsünde olmak üzere bir adet Öğretim Üyesi akademisyen bulunabilir. Bu durumunda, ekip liderinin kesinlikle öğrenci olması gerekmektedir.
- Dosya teslimi aşağıdaki gibi olmalıdır.
-
- Dosya Tipi (Format) : JPEG, PNG
- Çözünürlük (DPI) : 300 dpi (pixel/inch);
- Pafta Boyutu : Yatay A3 ebadında
- Renk Modu : RGB
- Boyut : Dosya başına en fazla 10MB
- Pafta Adedi : En az 2, en fazla 4 adet
Katılım Şekli ve Adresi:
- Yarışma katılımcıları; 15 Kasım 2019 tarihinden itibaren www.fnssmildesign.com adresinde yer alan yarışmacı kayıt formunu elektronik olarak doldurup kayıt yaptırmalıdır. Kayıt yaptıran yarışmacıların kimliği yarışma organizasyonu tarafından gizli* tutulmakta olup, her proje için ayrı olarak oluşturulan 6 haneli katılımcı kodunu saklı tutmaları gerekmektedir.
Profesyonel Kategori (P)
- Birincilik : 100.000 Türk Lirası
- İkincilik: 50.000 Türk Lirası
- Üçüncülük : 20.000 Türk Lirası
- Mansiyon : Başarı belgesi
Öğrenci Kategorisi (S)
- Birincilik : 20.000 Türk Lirası
- İkincilik: 10.000 Türk Lirası
- Üçüncülük : 5.000 Türk Lirası
- Mansiyon : Başarı Belgesi
- FNSS
[button color=”orange” link=”http://bit.ly/2RVW82j”]YARIŞMA SİTESİ[/button]