Sürdürülebilir, doğaya uyumlu tasarımlar alanında bu sene dördüncüsü düzenlenen yarışmada, bölge ödülleri açıklandı. Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Afrika – Orta Doğu, Asya – Pasifik bölgelerinde seçimler yapılan yarışmada Türkiye’den ONZ Mimarlık ekibi Ostim Ekopark Teknoloji Geliştirme Merkezi projeleri ile seçildiler.
Ostim Ekopark Teknoloji Geliştirme Merkezi / ONZ Architecture, Türkiye ( Afrika – Orta Doğu ödülü)
Proje: OSTİM EKOPARK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZİ | Müşteri: Ostim OSB Müdürlüğü | Yer: OSTİM / Ankara / Türkiye | Proje Alanı: 84.639 m2 | Yıl: 2014 | Durum: Davetli Yarışma | Proje Ekibi: Onat Öktem – Zeynep Öktem – Okan Can | Yardımcılar: Esat Can Meker |
Ekopark arazi yerleşimindeki öncelikli ilke doğaya en az müdahale ile kaliteli bir mekan kurgusu yaratmaktır. Doğal ve yapay olanın arakesitinde kurgulanmış olan projede tepenin bulunduğu alan ve çevresini doğal yapısında bırakmak amacıyla, arsanın güney kısmında bir yapılaşmaya gidilmiştir. Yeşil dokusu çoğunlukla korunan tepeye yerleştirilmiş teras kütleler farklı kotlardan bu ana yapıya bağlanmaktadır. Yeşil çatılı teras kütleleri doğayla iç içe bir çalışma ortamı oluştururken teraslar da değişik aktiviteler, deneyler ya da çalıştaylar için kullanıcılarına geniş uygulama olanakları sağlamaktadır.
Ekoparkların ortak çalışma ve fikir paylaşımını ön plana çıkaran yapısı diğer çalışma ortamlarından belki de en önemli farklarından biridir. Ekopark’ta çalışacak kişi ve kurumların yeni gelişmeler ve çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmaları, bir araya gelip yeni fikirler ve teknolojiler geliştirmeleri daha sürdürülebilir bir gelecek için önem taşımaktadır. Bu bağlamda, OSTİM Ekopark için tasarlanan proje gerek kentsel tasarım gerek mimarlık ölçeğinde bu bir araya gelişleri teşvik etmek, çalışanlara ilgilendikleri konuları deneme ve paylaşma imkanı yaratacak, ilham verici bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla kurgulanmıştır.
Teras yapılardaki konferans ve toplantı salonlarının yanısıra belki de yeni paylaşımlar için en keyifli mekan ana binadaki amfidir. Yeni fikirlerin dünyayla paylaşılacağı, ortak çalışmaların temellerinin atılacağı bu mekan sadece Ekopark çalışanları için değil başta tüm OSTİM çalışanları ve sürdürülebilir tasarımla ilgilenen herkesin vizyonlarını geliştirebileceği bir merkez sağlayacaktır. Amfi katılımcı sayısı yüksek konferanslar için kullanılabileceği gibi ihtiyaca göre bölücü paneller yardımıyla iki ayrı bölüme de ayrılabilir şekilde tasarlanmıştır. Amfi açık mekan kurgusu, sadece kendisine hizmet eden kafeteryası, konumu ve işleyişi ile ofis yaşamından koparılmamış ve gündelik çalışma hayatının bir parçası haline getirilmiştir. Bu da tesadüfi karşılaşmalara, bilgi alışverişlerine ve yeni fikirlerin gelişmesine zemin hazırlayacak, aynı zamanda çalışanlara yorgunluklarını atabilecekleri keyifli bir mekan sağlayacaktır. Tasarımıyla amfinin aynı zamanda OSTİM Ekopark’ın simgesi haline gelecek bir mekana evrileceği de öngörülmektedir.
Anthropic Park, Freshwater Ecological Reserve and Remediation (Avrupa ödülü)
Francisco Leiva of Grupo aranea (İspanya) and Marco Scarpinato of AutonomeForme (İtalya)
Poreform, Water absorptive surface and subterranean basin (Kuzey Amerika ödülü)
Amy Mielke ve Caitlin Taylor, Water Pore Partnership (USA)
Articulated Site, Low-impact timber rainforest center (Latin Amerika Ödülü)
Mario Fernando Camargo Gómez, Luis Orlando Tombé Hurtado / Colectivo720, Kolombiya
Tüm bölge seçimlerinden sonra küresel ödüller seçilecek. Detaylar için yarışma sayfasını inceleyebilirsiniz.