Çağdaş sanatın günümüzdeki en etkileyici temsilcilerinden Anish Kapoor’un çalışmaları, ilgililer ile buluşmak üzere Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Üretimlerini “zaman dışı” olarak niteleyen Hint asıllı İngiliz sanatçı, üretken kimliğini dişiliğe ve doğu kültürüne yakın buluyor. Akbank’ın sponsor olduğu serginin, sanal sergisinin internet üzerinden rahatlıkla incelenebiliyor olması da bu eşsiz sanatı evinize kadar getiriyor.
Çalışmalarında malzeme seçimlerindeki inceliklerden doğal malzemenin kullanımına kadar üretimin her sürecine titizlikle dikkat eden sanatçı, eserleri ile büyülü bir dünya yaratmış. Anish Kapoor’un benim de çok merak ettiğim ve ününü getiren özelliği bu olsa gerek! Heykel, mimari, geometri, mühendislik ve teknolojiyi bütünleştirmesi sergide algı kırılmalar yaratıyor, bir anda içsel hafızanızda derin bir etki bırakıyor. Zaten kendisi de bir röportajında “Eserlere bakarken bir şeyler hatırlar gibi oluruz. Bir sanatçı olarak söyleyecek sözümün olmadığını düşünürüm. Dünya şöyledir ya da böyledir diye vaaz vermem. Genel olarak taştaki o içsel boşluk ilgimi çekiyor. İstanbul’da taş işlerini sergileyecek olmamda kentin binlerce yıllık geçmişi etkili olmuş olabilir. Taşın hafızası vardır çünkü. Bir eser ne zaman içsel hafızamıza hitap etmeye başlar, işte o zaman sanat eseridir. Sanatın bazı unsurları bu anlamda hafızayı harekete geçirmede çok güçlüdür” diyor.
En büyüğü 12 ton olan eserler çok büyük olduklarından karayolu ile Türkiye’ye getirilmiş. Küratörlüğünü Royal Akademi’yi otuz yıldan fazla yöneten Sir Norman Rosenthal’ın yaptığı sergide, SSM’nde kurulum için resmen bir şantiye oluşmuş. Mermer, oniks, kaymaktaşı, granit ve kum taşı doğal taşlarını işleyen Kapoor; geleneksel malzemeleri rezonanslı, plastik vb çağdaş malzemeleri de heyecan verici buluyor. “Malzeme, insanın gerçekleştirmeye çalıştığı tasarımlar ile bütünleşmeli” diyen sanatçı fikirlerin, metaforların, ve hayalgücünün pratikle ortaya çıkabileceğini vurguluyor.
Sergiyi gezerken ham malzeme; damarları, kıvrımları, renkleri, yüzey özellikleri ile sizi içine alan anime edilmiş bir kurgu oluşturuyor. Malzemenin göz alıcı kullanılan bu özellikleri birden yapılan eserlere form ve renkte etkileyicilik kazandırıyor.Kapoor eserlerini kamusal alanlarda sergilerken tekil imgelemeden uzak duruyor, eserin fiziksel ve sosyal alan arasındaki ilişkiyi sağlamasını önemsiyor.
Sergiyi, 5 Ocak’a kadar İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi’nde (Çarşamba günü ücretsiz) ve sanal websitesinden gezebilirsiniz. Ayrıca çocuklar için özel etkinlikler var, çocuk atölyeleri için müze ile iletişime geçebilirsiniz.