Kadıköy Belediyesi’nin, Anadolu Yakasının en eski sinemalarından olan Yeldeğirmeni’ndeki Özen Sineması’nı yenilemesiyle, Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) tasarımın yeni merkezi oldu. Yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin uygulamaya geçtiği buluşma ortamı TAK, fikirleri olan Kadıköylüler, projesi olan Tasarımcılar ve olanakları olan Destekçileri ‘Tasarım Sizden, Uygulaması Bizden!’ sloganı altında Kadıköy Belediyesi ile buluşturuyor.
Kamu, sivil ve özel işbirliği modeli ile Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji şirketi ortaklığında yürütülen TAK, Kadıköy’ün kentsel sorunlarının çözülmesi için yaratıcı buluşma ortamları sağlayarak, tasarımın gücü ile yenilikçi çözümler üretmeyi amaçlıyor. Öncelikle Kadıköy’de yaşayan ve çalışan genç tasarımcılar olmak üzere, Kadıköy’ün sorunları üzerine düşünen, fikri, tasarımı veya projesi olan herkesi bu çalışma ortamına davet ediyor.
Kadıköylülerin fikir ve önerileriyle proje süreçlerine katılıp, yaşadıkları mahallenin tasarım stratejilerine katkıda bulunabilecekleri bu ortamı hazırlayan Kadıköy Belediyesi, stratejik tasarım yaklaşımıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor.
TAK 2013 yılı için 3 ana başlık ‘Tasarım – Araştırma – Katılım’ altında toplam 12 program açtı.
Tasarım başlığı altında; Kıyı Köşe, Cadde, 3×3 Stratejik Tasarım Programı, Rehber ve TasarlaTak programları yer alıyor.
Kıyı Köşe – Canlanan Mekanlar Programı kapsamında Kadıköy’de seçilmiş 10 adet kullanılmayan, kıyı-köşe alan; bu alanların değerlendirilmesi ve farkındalığın artması için fikri olanların projelerine açıldı. Gelen tasarımlar, fikirler arasından seçilenler Kadıköy Belediyesi tarafından uygulamaya geçirilecek.
Cadde Programı kapsamında amaç, Kadıköy’ün caddelerini yeniden kurgulayarak canlandırmak. Kadıköy’de oldukça canlı olan cadde yaşamını desteklemek ve bununla birlikte saptanmış olan problemlere alternatif çözümler üretmeyi amaçlayan program kapsamında, iyi çalışan doğu – batı aksına oranla oldukça zayıf kalan kuzey – güney aksı değerlendiriliyor. Bu aksta seçilen Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi’nin araç ve yayalar için nasıl daha iyi tasarlanabileceği tartışılacak.
3×3 Stratejik Tasarım Programı kapsamında, Ada, mahalle ve kent ölçeklerinde yapı tipolojisi, sokak, cadde, mahalle dokusu, açık alan yaratılması ve kentsel kapasite analizi çalışmalarının yapılmasıyla elde edilecek ürünler, Kadıköy’ün plan kararları için altlık oluşturuluyor.
Rehber Programı kapsamında, Kadıköy’ün uyumlu bina, yaşayan sokak ve özgün mahalle kriterleri çerçevesinde yeni tasarım ilkeleri belirleniyor ve peyzaj, cephe, sokak gibi başlıklarda tasarım rehberleri hazırlanıyor.
TasarlaTak, ürün tasarımcılarına yönelik bir program ve amaç Kadıköy’ü düşünerek Kadıköy’e yönelik ürünler tasarlamak. İlk çağrı, Kadıköy’deki en sevilen kafelerin servis ürünlerinin tasarlanması.
Araştırma Programları ise, Harita, Bellek ve FilmTak. Araştırma programları kapsamında farklı temalarda Kadıköy Haritaları oluşturulacak, değişen Kadıköy’ün belleklerden kaybolmaması ve Kadıköy arşivi oluşturulması için değişim, dönüşümler belgelenecek. Tarihi Özen Sineması’nda yer alan TAK bu geleneği sürdürmek için hem mahalleli ve tüm katılımcılara film gösterimleri düzenliyor hem de Kadıköy’ün ve Tasarım Atölyesi Kadıköy Programlarının filmlerinin yapılmasına teşvik ediyor.
Katılım Programları olan KesTak, Takım Oyunu, Takas ve KonTak ise özellikle Kadıköylülerin katılımını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. KesTak kapsamında mahallede yaşayanların kendi mahalle ve çevrelerini algılaması amacıyla mahalle maketleri yapılıyor. Takım Oyunu ise çocukların sokağı algılamalarına yönelik bir etkinlik ve harita da belirlenen yerdeki izleri bulmaları üzerinde kurulu bir program. Takas kapsamında uluslararası üniversiteler ile TAK bünyesinde programlar üretme amaçlanırken KonTak programıyla da alanında tecrübeli kişiler ile paneller, seminerler ve konferanslar gerçekleştiriliyor.
TAKip
Adres: Duatepe Sokak No:61 Yeldeğirmeni Kadıköy
Web: kadikoytasarim.org
Facebook: www.facebook.com/TasarimAtolyesiKadikoy
Twitter: www.twitter.com /TAKadikoy