REKLAMLAR
Başvuru tarihi geçmiştir
Yarışmanın Teması: Rekreasyon alanları içinde yer alacak olan “Sosyal Odak” tasarımı
Yarışma Amacı:
- Çelik yapının özelliklerini vurgulayan yaratıcı çözümler geliştirmek,
- Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin birlikte çalışmalarını teşvik etmek,
- Öğrencilerin çelik yapı tasarımı ve uygulamaları konularında deneyim kazanmalarına destek olmaktır.
Yarışma Takvimi:
- Yarışmanın İlanı : 29 Eylül 2014
- Soru Sorma Son Tarihi : 8 Aralık 2014
- Soruların Yanıtlanması : 12 Aralık 2014
- Kayıt İçin Son Başvuru Tarihi : 9 Mart 2015
- Proje Son Teslim Tarihi : 25 Mart 2015
- Jüri Değerlendirme Toplantısı : 1 Nisan 2015
- Sonuçların Açıklanması : 6 Nisan 2015
- Ödül Töreni : Duyurulacaktır.
Yarışma Jürisi:
- Dr. Selçuk İZ İnşaat Yüksek Mühendisi, İz Mühendislik
- Yaşar MARULYALI Yüksek Müh. Mimar, UMO Mimarlık
- Cem SORGUÇ Mimar, CM Mimarlık
- Prof. Dr. Hasan ŞENER (Jüri Başkanı) Yüksek Müh. Mimar
- Prof. Dr. Ayhan USTA Yüksek Mimar, İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
- Dr. Selim VELİOĞLU Yüksek Mimar
- Prof. Dr. Nesrin YARDIMCI İnşaat Yüksek Mühendisi, Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
- Raportör: Nurullah KAYA Mimar/Etkinlikler Uzmanı, YEM
Katılım Koşulları:
- Türkiye ve KKTC Üniversitelerinden ve/veya denk okullarından sadece Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinde lisans öğrenimi gören öğrenciler yarışmaya takım halinde katılabilirler. (Lisans üstü öğrenim gören öğrenciler yarışmaya katılamazlar)
- Takım üyelerinin, öğrencilik durumlarını, bağlı bulundukları yüksek öğrenim kurumundan alacakları belge ile kanıtlamaları gerekmektedir.
- Yarışmaya katılacak takım en az bir mimarlık ve bir inşaat mühendisliği bölümü öğrencisinden oluşmalıdır. Takımlar en çok 5 öğrenciden oluşur.
- Her yarışma takımı, herhangi bir Türkiye ve KKTC üniversitesinin bir mimarlık ve bir inşaat mühendisliği fakültesi öğretim elemanından danışmanlık alabilirler. Bir takımın en fazla biri mimarlık biri de inşaat mühendisliği fakültelerinden olmak üzere iki öğretim elemanı danışmanı olabilir. Danışman öğretim elemanının ismi proje takımıyla beraber birlikte “Danışman Öğretim Elemanı” şeklinde belirtilir.
- Bir öğrenci yalnız bir takımda yarışmaya katılabilir.
- Her takım yarışmaya yalnızca bir proje ile katılabilir. Yarışmaya katılacak projenin taşıyıcı sistemi çelik olmalıdır.Yarışmaya sunulan proje daha önce Çelik Yapı Öğrenci Yarışmaları’na katılmamış olmalıdır.
- Yarışmaya katılım ücretsizdir.
- Kayıt İçin Son Başvuru Tarihi’ne kadar (9 Mart 2015) Başvuru Formu’nu göndermeyen takım yarışmaya katılamaz. Yarışma başvuruları Borusan Mannesmann Facebook sayfasından yapılacaktır.
- Yarışmacılar son soru sorma tarihine kadar yarışmaya ilişkin sorularını info@prosteel.org adresine gönderebilirler ya da www.prosteel.org’da yer alan sorular-cevaplar alanına mesaj bırakabilirler. Soruların yanıtları kayıtlı bütün yarışmacıların e-mail adreslerine 12 Aralık 2014 tarihine kadar gönderilecek ayrıca yarışmanın web sitesinde yayımlanacaktır.
- Yarışmacılar; yarışmaya sundukları projelerin her türlü telif, yayın, kullanım ve sergileme haklarını münhasıran yarışmayı düzenleyen Türk Yapısal Çelik Derneği’ne ve Borusan Mannesmann’a devrettiklerini kabul ederler.
Teknik Koşullar
- Projelerde, mimarlık ve mühendislik çözümlerinde yaratıcılık ve olgunluğun yanı sıra; mimarinin ve taşıyıcı sistemin uyum içinde olması istenmektedir. Taşıyıcı sistem bileşenlerinin ön boyutlarının doğrulanmış, detay ilkelerinin çözülmüş olması beklenmektedir.
- Taşıyıcı sistem tasarımında, kullanılacak yapısal çelik malzemeler, kesit ve birleşim tipi seçimi serbesttir. Borusan Mannesmann ürünleri ile ilgili bilgilere www.borusanmannesmann.com adresinden ulaşabilirsiniz. Diğer malzeme bilgileri için tucsa@tucsa.org adresinden destek istenebilir.
- Projelerin değerlendirmesinde ayrıca aşağıdaki hususlar dikkate alınmaktadır;
- Mimari tasarımın yanında yapının taşıyıcı sisteminin, çelik malzemenin özellikleri ve olanakları ile uyumlu olması,
- Çelik ve onun çeşitli kullanımlarına ilişkin bilgilerin yaygınlaştırılması ve çeliğin gelişimine dikkat çekilmesi
- Çeliğin imgesinin geliştirilmesi,
- Sürdürülebilirlik prensiplerine sadık kalınması.
- Yarışmaya sunulan bir projenin konseptinin ve tasarım kararlarının, daha önce yapılmış bir projeyle önemli ölçüde örtüştüğünün, dolayısı ile yapılan “aktarma” nedeniyle projenin özgün olmadığının belirlenmesi halinde söz konusu proje Jüri tarafından yarışma dışı bırakılır, ödül verilmişse ödülü geri alınır. Ödülün geri alınması halinde, diğer projelerin sıralamasının değişip değişmeyeceğine jüri karar verir.
İhtiyaç Programı
- Yapının içinde yer alacağı çevreye ilişkin senaryo katılımcıya bırakılmıştır. Katılımcılar yer seçimi konusunda serbesttir.(Yurtiçi – Yurtdışı)
“Sosyal Odak” mekanı kapsamında ana mekan ve servis mekanları bulunacaktır. Sosyal Odak mekanı açık, yarı açık ve kapalı mekanlardan oluşacaktır. Ana mekan; toplantı, sergi, söyleşi, konser, atölye çalışmaları gibi işlevlere cevap verecektir. Kapalı mekan alanı 500 metrekarelik bir değere sahip olacaktır. Bu değer %10 eksik veya fazla olabilecektir. - Sosyal Odak mekanı bulunduğu çevrenin iklimsel koşullarına bağlı olarak farklı zaman dilimlerinde yarı açık ve açık mekana dönüşebilecek ve içinde bulunduğu rekreasyon alanı ile bütünleşebilecektir.
- Rekreasyon alanı kavramı, semt parkı, kent parkı, bölge parkı, doğa parkı, kıyı bandı vb. kamusal alanları kapsamaktadır.
- Servis mekanları ve teknik mekanlar zemin altında çözülebilecektir.
Teslimde İstenenler
- Her proje bir rumuzla tanımlanacaktır. Bu rumuz, 5 rakamdan oluşacak ve teslim edilen her pafta, kâğıt ve zarfın sağ üst köşesinde yer alacaktır.
- Teslim edilen pafta, kağıt ve zarfların üzerinde proje sahiplerinin kimliğini belli eden herhangi bir işaret bulunması projenin yarışmadan elenmesi için yeterlidir.
- Projeler A1 boyutunda (594 × 841cm) yatay kullanılan en çok 4 pafta halinde tercihen karton veya fotoblok panolar üzerinde hazırlanmış olarak teslim edilecektir.
- Taşıyıcı sistem tasarımı paftası (sistemi anlatan plan, kesit, görünüş ve üç boyutlu anlatımlar)
- “Sosyal Odak” mekanının yerini, konumunu ve bağlamını gösteren vaziyet planı (Uygun ölçekte.), kat planları, kesitler ve görünüşler (1/100), tasarımcının fikrini anlatan uygun gördüğü yerlerden yeterli ölçek ve sayıda sistem ve nokta detayları (1/20-5), saçak-cephe-ışıklık vb. kritik noktalarda bağlantı detayı (1/20), tasarımın bütününü oluşturan çelik sistemin uygulama detayı (1/50), maket fotoğrafları veya açıklama amaçlı perspektifler ile 3B çizimler yer almalıdır. Ayrıca çelik taşıyıcı sistemi ifade eden plan, kesit, görünüş ve uygun ölçekte birleşim detaylarına yer verilecektir
- Grafik anlatımlarda uygun ölçek ve sunum tekniği kullanılacaktır.
- Projelerin ayrıca JPEG veya TIFF formatında (300 dpi) görsellerini içeren CD istenmektedir. CD üzerine yalnızca rumuz yazılacaktır.
- Mimarlık ve Mühendislik Açıklama Raporları, sağ üst köşesinde rumuz bulunan A4 kağıda, mimarlık ve mühendislik için ayrı ayrı hazırlanmalıdır.
- Mimari Açıklama Raporu; mimari tasarımın kavramsal ve ilkesel açıklamalarını içerecek şekilde ve tek sayfa olarak hazırlanmalıdır.
Katılım Şekli ve Adresi:
- Yarışmaya katılmak isteyenler, 9 Mart 2015 tarihine kadar başvuru formunu göndermelidir.
- Yarışmaya katılacak projeler 25 Mart 2015 Çarşamba günü saat 17:00’a kadar aşağıda belirtilen teslim adresine elden teslim edilecek veya kargoya verilmiş olacaktır. Kargoya verilen projelerin kargoya verildiği yarışma teslim tarihi gösteren belge Organizatöre e-posta ya da faks yoluyla gönderilecektir. Kargoya verilen projeler ve projelerin teslim belgeleri 27 Mart 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar Organizatör adresine ulaşmazsa, gönderilen proje yarışmaya katılım hakkını kaybedecektir.
- Adres: Yapı-Endüstri Merkezi Fulya Mah. Yeşilçimen Sok. No: 12/430 (Polat Kulesi Yanı) 34394 Fulya Beşiktaş/İstanbul
Ödüller:
- Birincilik ödülü : 8.000 TL
- İkincilik Ödülü : 5.000 TL
- Üçüncülük ödülü: 3.500 TL
- Borusan Mannesmann Özel Ödülü : 7.500 TL
- Mansiyon ve Teşvik Ödülleri : 5.000 TL (Toplam)
- Yukarıdaki ödüllere ilave olarak, Jüri değerlendirmesinde son elemeye kalan projelerin katılımcılarına “BAŞARILI KATILIM BELGESİ” verilecektir.
- Yukarıda belirlenen ödüllerden birini alan bir projenin, Şartname Madde-6’nın son paragrafında belirtildiği şekilde “özgün olmadığı” belirlenirse, verilmiş olan ödül Jüri kararıyla geri alınır. Ödülün geri alınması halinde, diğer projelerin sıralamasının değişip değişmeyeceğine Jüri karar verir.
Yarışmayı Düzenleyen Kuruluş:
- Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA)
- Borusan Mannesmann Sanayi ve Ticaret A.Ş (BORUSAN)
İletişim ve Ayrıntılı Bilgi:
- Adres : Yapı-Endüstri Merkezi Fulya Mah. Yeşilçimen Sok. No: 12/430 (Polat Kulesi Yanı) 34394 Fulya Beşiktaş/İstanbul
- Telefon : Tel: 0212 266 70 70
- Faks: 0212 266 70 59
- E-Posta :info@prosteel.org