Yarışma Amacı: “İstanbul Sanayi Odası Odakule Pasajı Ulusal Tasarım Yarışması”, yarışmaya konu olan tasarım alanının kamusallığını yeniden yorumlayarak çağdaş̧, işlevsel ve yenilikçi çevre yaratılması anlayışı çerçevesinde çözümlenmesi amacıyla düzenlenmektedir. Yarışma konusu özelinde; güzel sanatların teşviki, kültür, sanat, bilim ve çevre değerlerinin rekabet yoluyla geliştirilmesi, ilgili mesleklerin gelişmesi için uygun ortamın sağlanması amaçlanmaktadır.
“İstanbul Sanayi Odası Odakule Pasajı Ulusal Tasarım Yarışması”, İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen, tüm tasarım ve sanat alanlarından katılımcılara açık serbest ulusal tasarım yarışmasıdır.
Yarışmanın Konusu, Yeri ve Hedefleri
“İstanbul Sanayi Odası Odakule Pasajı Ulusal Tasarım Yarışması”nın konusu, İstanbul Sanayi Odası Odakule Binası’nı Meşrutiyet ve İstiklal Caddelerine bağlayan pasajın, çağdaş kentsel yaşam koşulları doğrultusunda yeni fikirlere ve sanayinin sanat ve tasarımla buluşmasına imkan verecek şekilde yeniden düzenlenmesidir.
Yarışma alanı İstanbul İli Beyoğlu İlçesi, Asmalımescit Mahallesi 303 Ada 56 Parsel içindedir. 2057,50 m² alana sahip parselin ve üzerindeki yapının mülkiyeti İstanbul Sanayi Odası’na aittir.
Yarışma alanında sanayi odaklı, üretim kültürünün ve yerli üretimin önemine işaret eden, İstanbul Sanayi Odası’nın köklü geçmişini ve kurumsal kimliğini özgün bir bakış açısıyla destekleyen önerilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Odakule Pasajı’nın tasarımında, sanayi olgusuna uygun, 20. yüzyıl modern mimarlık mirasımızın önemli bir parçası olan Mimar Kaya Tecimen tarafından tasarlanan Odakule Binası ve çevresiyle ilişkili yaratıcı fikirler üretilmesi beklenmektedir. Kentin yaya trafiğinin en önemli omurgası olan İstiklal Caddesi üzerinde yer alan pasajların tarihsel süreçte bölgenin kimliği üzerindeki katkıları göz önünde bulundurulmalıdır.
Yarışma alanındaki yoğun yaya trafiği konforunu iyileştirmesi de beklenen öneriler, alanı daraltmamalı, yaya geçişini ve Odakule Binası’nın ve Surp Yerrortutyun Katolik Ermeni Kilisesi’nin algılanmasını engellememelidir. Malzeme seçimi ve detaylandırma konularında, tasarımların açık alanda yer alacağı ve yoğun olarak kullanılacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Yarışma alanında zemin kotta bulunan ticari alanın işlevinin mevcut şekliyle devam edeceği tasarım sürecinde dikkate alınacaktır. Pasajın İstiklal Caddesi tarafında yer alan Atilla Onaran’ın “Göktaşı” ve Salih Acar’ın”Göçmen Kuşlar” adlı sanat eserlerinin korunarak yeni önerilerle bütünleştirilmesi beklenmektedir.
Yarışma konusu sebebiyle, yarışmacıların disiplinlerarası (mimar, peyzaj mimarı, şehir plancısı, endüstri ürünleri tasarımcısı, ressam, heykeltıraş, sosyolog, ekonomist, vb.) ekip çalışması yapması ve konunun niteliğine bağlı olarak diğer alanlardan ekip üyesi bulundurmaları veya danışmanlık hizmeti almaları jüri tarafından tavsiye edilir.
Yarışma Takvimi:
- Yarışmanın İlanı: 12 Kasım 2018
- Soruların İletilmesi için Son Tarih: 14 Aralık 2018
- Soruların Yanıtlarının İlanı: 18 Aralık 2018
- Tasarımların Teslim Tarihi ve Saati: 12 Şubat 2019 saat 17:00’ye kadar
- Kargo ile Gönderilen Tasarımların Son Kabul Tarihi ve Saati: 14 Şubat 2019 saat 17:00
- Jüri Değerlendirmesi Başlangıcı: 22 Şubat 2019
- Sonuçların İlanı: 26 Şubat 2019
Yarışma Jürisi:
Danışman Jüri Üyeleri
- İrfan Özhamaratlı (İSO Yönetim Kurulu Başkan Yrd.)
- Memduh Hacıoğlu (İSO Meclis Onur Üyesi)
- Nazmi Durbakayım (Yönetim Kurulu Başkanı, Teknik Yapı)
- Prof. Neslihan Pala (Heykel Bölüm Başkanı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Selçuk Tecimen (Bilgisayar Mühendisi)
Asli Jüri Üyeleri
- Prof. Dr. Murat Gül (Mimar, İstanbul Teknik Üniversitesi) – Jüri Başkanı
- Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin (Mimar, İstanbul Teknik Üniversitesi)
- Doç. Dr. Ece Ceylan Baba (Mimar, Yeditepe Üniversitesi)
- Doç. Dr. Özgür Bingöl (Mimar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Dr. Sertaç Erten (Şehir Plancısı)
- Dr. Öğretim Üyesi Beyza Şat Güngör (Peyzaj Mimarı, Özyeğin Üniversitesi)
- Doç. Dr. Ahmet Zeki Turan (Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
Yedek Jüri Üyeleri
- Prof. Dr. Gülname Turan (Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, İstanbul Teknik Üniversitesi)
- Arzu Nuhoğlu (Peyzaj Mimarı)
- Doç. Dr. Ebru Firidin Özgür (Şehir Plancısı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Dr. Öğr. Üyesi Tolga Sayın (Mimar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
Raportörler
- Cevriye Bağdatlı (Uzman, İSO Kurumsal İletişim)
- Özgür Esra Kahveci (Mimar, İstanbul Teknik Üniversitesi)
Katılım Koşulları:
Yarışma tüm tasarım ve sanat alanlarından katılımcılara açıktır. Ekip olarak katılanlar, idareyle ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere, ekip içerisinden bir üyeyi ekip başı olarak belirtmelidir. Yarışmaya bireysel ya da ekip üyesi olarak sadece bir öneri ile katılım sağlanabilir. Yarışmaya ekip olarak katılan yarışmacıların her biri idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
Yarışmaya katılacak yarışmacıların aşağıdaki hususları yerine getirmesi şarttır:
- Yasal bir engeli bulunmamak;
- Yarışma şartnamesinde öngörülen koşullara uymak;
- Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyen ve atayanlar arasında olmamak;
- Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak;
- Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamış olmak;
- Yarışmayı açan kurumda yarışmayla ilgili her hangi bir işlemi hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak.
Bu şartlara uymayanlar, yarışmaya katılmış olsalar dahi tasarımları yarışmaya katılmamış sayılacaktır.
Katılım Şekli ve Adresi:
- Tasarımlar ve ekleri 12 Şubat 2019 günü saat 17.00’a kadar İstanbul Sanayi Odası, Odakule Meşrutiyet Cad. No:63 Beyoğlu/İSTANBUL adresine elden teslim edilebileceği gibi, PTT, APS veya özel kargo ile adrese teslim olarak gönderilebilir. Bu şekilde gönderilen tasarımların PTT, APS veya kargo makbuzu (tasarımın teslim tarihi ve saatinden önce postaya ya da kargoya verildiğini gösteren belge) taranıp e-posta ile yarışma raportörlüğüne gönderilecektir.
- PTT, APS, özel kargo ile teslim tarihinden itibaren 2 iş günü içerisinde (14 Şubat 2019 günü saat 17.00’a kadar) belirtilen adrese ulaşmayan tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Birinci Ödül – 50.000 TL
- İkinci Ödül – 35.000 TL
- Üçüncü Ödül – 20.000 TL
Mansiyonlar
- Mansiyon – 10.000 TL
- Mansiyon – 10.000 TL
- Mansiyon – 10.000 TL
- Mansiyon – 10.000 TL
- Mansiyon – 10.000 TL
- İstanbul Sanayi Odası
[button color=”orange” link=”http://www.iso.org.tr/odakule-pasaj-yarismasi/”]YARIŞMA SİTESİ[/button]