Başvuru tarihi geçmiştir
Yarışma Amacı:
Günümüzün en önemli toplumsal ve aile sorunlarından birinin “Kadına Şiddet” konusunun olduğu söylenebilir. Bu sorun sadece Türkiye’de değil Dünya’daki birçok ülkede var olan bir durumdur. Bu yönde her yıl uluslararası kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar problemi istatistiksel boyutuyla da çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır.
Aile yapısını korumak, kadına yönelik her türlü şiddete hayır diyebilmek, kadına yönelik şiddetin kaynağını görsel yolla irdelemek, farkındalık oluşturmak, toplumsal duyarlığı harekete geçirmek, bireyleri bu konuda bilinçlendirmek, karşı cinsin empati yapabilmesine yönelik mesajlar içeren sanat eserleri oluşturmak ve bu ürünlerin gerektiğinde bir eğitim materyali olarak kullanılmasını sağlamak bir ihtiyaçtır. Bu çaba bireysel olarak yapılabileceği gibi toplumsal olarak da gerçekleştirilebilir. Ancak bunun şimdilerde yeterli düzeyde olduğu ve farklı mecraların kullanılarak gerçekleştirildiği söylenemez. Bu yüzden özellikle Kamu kurumlarının ve Üniversitelerin bu konuda daha çok çaba sarf etmesi gerektiği belirtilebilir. Ayrıca çok fazla kullanılmayan ancak kullanıldığı zaman etki değeri fazla olan uygulamalar, görünürlüğü sayesinde, bu görüntülerin birçok alan ve ürün üzerinde kullanılması ve kullanıldığında kamuoyunda dikkat çekmesi ile oluşan farkındalık, sanat/tasarım etkinliklerini öne çıkartmaktadır. Bu gerekçeden hareketle “kadına yönelik şiddete karşı” uluslararası kısa film yarışması düzenlenmesi düşünülmüştür.
Yarışma, oluşturulacak uluslararası bir jüri sayesinde Dünyanın birçok ülkesinde görünür olacak ve farkındalık sağlayacaktır. Yarışma jürileri alanında profesyonel ve akademik alanda çalışma yapan hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki insanlardan oluşturulacaktır. Bu jürilerin takipçileri ile yarışmaya katılmak isteyen kişilerin de aktif olması ile amaçlanan farkındalık büyük ölçüde sağlanabilecektir. Ayrıca filmlerin izlenmesi, hatta eğitim materyali olarak kullanılması da yarışma sonrasında ortaya çıkacak filmlerin, projenin sürdürülebilirliğini ve etki değerini arttıracaktır. Bu gerekçeden hareketle uluslararası mecrada kısa film yarışması düzenlenmesi, kullanılması projenin kapsamını oluşturmaktadır. Yapımcısı/yapımcıları tarafından kabul edildiği takdirde kısa film yarışmasında dereceye giren filmler ise, uygun görüldüğü takdirde başta yerel kanallar olmak üzere ulusal ve uluslararası TV kanallarında gösterilebilecektir. 25 Kasım 2021 tarihinde ise 15 finalist film (in competition) ve 15 tane de gösterim filmi (out of competition) seçilecek ve gösterimi gerçekleştirilecektir.
Yarışma Takvimi:
- Yarışma son teslim tarihi 20 Eylül 2021
- Ön eleme 15-28 Ekim 2021
- Ön elemeyi geçen filmlerin son yükleme tarihi 1 Kasım 2021
- Jüri değerlendirme 1-5 Kasım 2021
- Sonuçların Duyurulması 15 Kasım 2021
- Ödül Töreni ve Sergi 25 Kasım 2021
- Yarışma; seçici kurul üyeleri ile birinci derece yakınları dışında Türkiye ve dünyadaki herkese açıktır.
- Yarışmaya katılacak eserlerin siyasi ve ideolojik sembol veya söylemleri içermemesi; insan hakları, genel ahlak, toplumsal huzur ve aile yapısına uygun olması gerekmektedir. Bu şartları taşımayan eserler değerlendirme dışı bırakılacaktır.
- Yarışmaya katılacak filmlerin teması doğrudan veya dolaylı olarak kadına yönelik şiddete karşı tavrı içerecek nitelikte olmalıdır. Filmin temaya uygunluğunun belirlenmesi, yarışma jürisinin uhdesindedir.
- Başvuruda bulunan filmlerin süresi en fazla 15 dakika ile sınırlıdır. Jüri gerekli gördüğü takdirde süre kısıtlamasındaki tüm haklarını saklı tutar.
- Yarışmaya “Kurmaca, Animasyon ve Belgesel” türünde eserler katılabilir.
- Yarışmaya 1 Ocak 2018 tarihinden sonra tamamlanmış yapımlar katılabilir.
- Yarışmanın her bir kategorisinde değerlendirme yapılabilmesi için en az 15 filmin başvuru yapmış olması gerekir, ancak gerekli görüldüğü takdirde düzenleme kurulu bu sayının değiştirilmesi hakkını saklı tutar.
- Bir yarışmacı en fazla 2 eserle yarışmaya katılabilir, fakat her film için ayrı başvuru formu doldurulması gerekmektedir. Ayrıca bir yönetmen birden fazla başvuru yapsa da sadece bir ödül verilir.
- Orijinal dili Türkçe olmayan filmlerin İngilizce altyazısı ayrı bir dosyada gönderilmelidir. Türkçe dışındaki dil ile hazırlanmış filmler, ayrıca .srt dosyasını göndermelidir.
Asli Jüri Üyeleri
- Yarışma jürisi, yarışma düzenleme kurulu ve destek veren kurumlar tarafından belirlenecek ve www.grafreedesign.org adresinden duyurulacaktır.
Ödüller:
Kurmaca Dalı En İyi Film Ödülü | 20.000 TL ve Başarı Belgesi |
---|---|
Kurmaca Dalı Jüri Özel Ödülü | Başarı Belgesi |
Animasyon Dalı En İyi Film Ödülü | 20.000 TL ve Başarı Belgesi |
Animasyon Dalı Jüri Özel Ödülü | Başarı Belgesi |
Belgesel Dalı En İyi Film Ödülü | 20.000 TL ve Başarı Belgesi |
Belgesel Dalı Jüri Özel Ödülü | Başarı Belgesi |
Yarışmayı Düzenleyen:
- Kütahya Valiliği
- Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
İletişim ve Ayrıntılı Bilgi için: