İmmib tarafından bu sene 7.si düzenlenen endüstriyel tasarım yarışmalarının ödül töreni 3 Nisan 2012 akşamı, yeni açılan İMMİB Tasarım ve Teknoloji Meslek Lisesinde görkemli bir şekilde gerçekleşti. Dört ana kategoride profesyonel ve öğrenci olmak üzere toplamda 8 kategoride birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödülleri verildi.
32 adet projenin ödüllendirildiği yarışmanın projelerini her ana kategoride olmak üzere 4 yazı ile sizlerle paylaşıyoruz. Birinci yazı metalden mamüller, ikinci yazı plastikten mamüller kategorilerinde kazananları içeriyordu. Üçüncü projeler ise elektrikli küçük aletler kategorisinden.
ELEKTRİKLİ KÜÇÜK ALETLER KATEGORİSİ / PROFESYONEL
Birincilik ödülü: Dilara Kan – Burak Hündür
14cm ve 16 cm çapında iki pişirme bölümüne sahiptir. Her bir pişirme bölmesi için geçiş yapılabilir iki ana ekranı ve serbest çalıştırma seçeneği bulunur. Hafızasındaki geniş tarif alternatiflerinden istenilen seçildikten sonra, ilk olarak malzeme, süre ve kalori gibi genel bilgiler edinilir. Daha sonra pişirme aşamaları maddeler halinde kullanıcıya sunulur.
[divide]
İkincilik ödülü: Alican Faydalı
Elektrik enerjisi ile çalışan ürünün portatif parçası kaidesi üzerinde şarj olup yeterli ısı seviyesine ulaştıktan sonra kullanıcı görsel ve işitsel olarak uyarılır. Bu noktada Stone age kullanıma hazırdır.
[divide]
Üçüncülük ödülü: Sabriye Soner
Diyabetli Reçel severlerin ve 1 yaş üstü çocuklar dahil herkesin rahatlıkla tüketebileceği işlenmiş şeker ve koruyucu madde gibi Rafine ürünler kullanılmadan Doğal Ev Reçeli yapılmasını mümkün kılar.
[divide]
Mansiyon ödülü: Ahmet Kılıç
Geleneksel vantilatör ve avize kombinasyonuna günümüz teknik ve teknolojisi ile daha modern çizgilerle farklı bir bakış açısı getirmek için tasarlanmıştır. Aydınlatma kısmı için led teknolojisi düşünülmüştür.
[divide]
ELEKTRİKLİ KÜÇÜK ALETLER KATEGORİSİ / ÖĞRENCİ
Birincilik ödülü: Enes Büyüktopbaş – Hande Özgeldi
“Keyfin’e” Mutfakları küçük olan kişiler için düşünülmüş, ev ve ofis kullanımına yönelik ızgara ve ocak ihtiyaçlarını karşılaması için tasarlanmış elektrikli mutfak ürünüdür. Ürün kendi başına kullanım sırasında ocak görünümündeyken, döndürülerek açıldığında ızgara işlevini kullanıcısına sunar.
[divide]
İkincilik ödülü: Ozan Kayıkçı
Threegg yumurta pişirici, piyasadaki diğer ürünlerin aksine tüm yumurtaları aynı kıvamda pişirmez. Her pişirici kapsül için üç ayrı pişirme seçeneği sunulmuştur. Threegg pratik kullanımı, kolay ara yüzü ve organik formuyla çocukların yumurtayı sevmelerine de destek olur.
[divide]
Üçüncülük ödülü: Burak Koçak – Kübra Hurhun
Ürün kullanıcılara oldukça pratik ve kolay bir şekilde reçel hazırlama imkânını vermektedir. Led ekrandan reçel yapımının takibi sayesinde kıvam konusunda en iyi sonucun alınması sağlanmış olur. Kabuk tasarımı modern mutfaklara uygun bir ürün olarak girmeyi hedeflese de bazı geleneksel çizgileri ile geçmişteki alışkanlıklarımıza gönderme yapmaktadır.
[divide]
Mansiyon ödülü: Muhammed Emre Kılıç
Yalın bir tasarım dili ile oluşturulan DOCKOFF akılcı ve işlevsel yönü ile: sarj olma sürelerini asla takip etmediğimiz ve ihtiyaçları fazlasında prizde tuttuğumuz telefonlardaki pil ömrünün azalması, telefonlara verilen zarar ve işgal edilen prizlerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
profesyonel elektronik mutfak eşyası kategorisinde ki 1. olan arkadaşın yapmış olduğu interaktif ocak konsepti daha önce yapılmış bir üründür. belkide sadece etkilenmişlerdir etkilenme denirse takdir sizin.. immib tasarım yarışmalarının katılan ürünlerin kopya olup olmadığını araştırarak ödül vermesi daha yerinde olacaktır. diğer arkadaşlara haksızlık olmaması açısından. bahsettiğim ürürnün link i aşağıdadır.
http://www.jaewanworks.com/works-almighty.html
Gfczel program olmuş, hbirit arae7larla ilgili ikinci bf6lfcmfc de bekliyoruz. Tesla pillere 10 yıl f6mfcr bie7miş, ama o f6mfcr ideal şarj zamanlamasına ve kullanım oranına bağlı. Cep telefonu pillerine de bazı fcreticiler 3-4 yıl f6mfcr bie7iyor ama 1-2 yılda topu atıyor piller. Herkesin kullanımı eşit değil. dcstelik herkes ideal şarj zamanlamasını tutturamıyor. Sıcaklık ve rutubetin de e7ok etkisi var pil f6mrfcnde. Tesla Roadster Tfcrkiye’de kullanılsa bfcyfck ihtimalle 5-6 sene sonra pil değişimine ihtiyae7 duyulur. Hoş, o arabayı alan 10,000€ (gere7i o fiyat da Tfcrkiye’de daha yfcksek olur, bildiğim kadarıyla pil ithalatında vergi oranları yfcksek) masraftan e7ekinmez, ama daha uygun fiyatlı modelleri alanlara bu pil değişimleri sıkıntı olacaktır.Bence elektrikli otomobillerin yaygınlaşması ie7in f6nce arabaların biraz hafiflemesi lazım. Ne olursa olsun gerekli hafifleme olmadan tfcketimi dfcşfcrmek e7ok zor. Pil teknolojisi gelişecek zaten, bu aralar herkes daha hafif ve daha gfce7lfc piller geliştirmekle uğraşıyor. Bir şekilde yapacaklar, ama testlerin tamamlanması ve arabalarda kullanılmaya başlanması en az 5-6 yılı bulacak.Hepsi bir yana, elektrikli arae7ların fiyatları e7ok bfcyfck bir handikap. Fluence Z.E. ne kadar olur bilmiyorum, ama normal Fluence kadar makul fiyatla satılmayacağı kesin. Bu yfczden e7oğu kişi o paraya Fluence Z.E. almak yerine dizel motorlu bir Latitude almayı tercih edecektir. Fiyatları dengelemek ie7in bir vergi dfczenlemesi şart, ama devletimiz bfcyfck ihtimalle elektrikli otomobilleri teşvik etmek ie7in vergi indirimi yapmak yerine elektriğe zam yapmayı tercih edecektir. Bu yfczden hayallere kapılmamak lazım.Range extender gere7ekten avantajlı birşey, fcreticilerin geliştirdikleri yeni 1L ve altı hacme sahip motorların bu konuda e7ok faydalı olacağını dfcşfcnfcyorum. Mesela Fiat yeni TwinAir motorunu Range Extender olarak kullanırsa e7ok başarılı olabilir, hatta Renault’yu bu piyasada gee7ebilir. dcstelik Renault hala ABD piyasasına araba satamazken Fiat Chrysler sayesinde rahatlıkla satıyor. Renault da Mercedes’e gfcveniyor, e7fcnkfc bfcyfck ihtimalle Renault’nun pil takas sistemini Mercedes de kullanacak.