Başvuru tarihi geçmiştir
Yarışmalar;
- Metal ve Plastik ürünler sektörlerinde yenilikçi fikirleri desteklemek,
- Ülkemiz ihracatçı firmalarının dünya piyasalarında rekabet gücünü artıracak, katma değeri yüksek ,özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasına zemin hazırlamak,
- Öğrenci ve Profesyonel tasarımcılar ile sektörü buluşturmak,
- Türkiye’ de tasarım kültürünü yaygınlaştırmak ve özendirmek,
- 2023 İhracat stratejisine paralel çalışma yürütmek,
Yarışma Kategorileri:
- Metalden Mamul Hediyelik Eşya Kategorisi
- Plastikten Sürdürülebilir Ürün Kategorisi
olmak üzere toplam 2 ayrı kategoride katılıma açıktır.
Her bir kategoride profesyonel ve öğrenci olmak üzere iki alt kategoride katılım gösterilebilir. Her bir alt kategori için ayrı ayrı ödüllendirme yapılacaktır.
Yarışma kategorilerinin temalarına ilişkin açıklamalar aşağıda sunulmaktadır.
1. Metalden Mamul Hediyelik Eşya Kategorisi
Metalden Mamul Hediyelik Eşya kategorisi kapsamında kurumsal hediyelik eşya sektöründe orijinal fikirlerin ortaya çıkması ve bu fikirlerin güncel tasarım anlayışı doğrultusunda Birliğimizi temsil eden, yerli ve yabancı yetkili makamlara sunulabilecek seviyede estetik ve işleve sahip hediyelik eşya tasarımlarının ortaya çıkartılması hedeflenmektedir.
Tasarımlar İDDMİB (İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği) kurumsal kimliğinden yola çıkılarak veya pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan tarih, kültür ve sanat şehri İstanbul’un kendine özgü yapısından ilham alınarak oluşturulabilir.Tasarımlarda aranan öncelikli özellik üretime uygun olmasıdır.Ürün Örnekleri: Biblo, duvar süsü, çanak, vazo, tabak, kase, kupa, fincan, nihale, bardak altlığı, magnet, kartlık, kalemlik, sümen, mühür, hamam takımı, fular, şal, takı (rozet, broş, kolye ucu, toka vb.), oyuncak, masa örtüsü, koltuk şalı, cep telefonu kılıfı, kilim vb. gibi hayal edilebilecek her tür hediyelik ürün tasarımı.
Tasarım önerisi tek bir ürün olabileceği gibi birden fazla parçası olan ürün seti de olabilir. Tasarlanan ürünlerde gerekli olduğu durumlarda plastik, cam, porselen, tekstil gibi materyaller yan malzeme olarak kullanılabilir. Animasyon ve prototip (var ise) değerlendirme için kabul edilmektedir.
2. Plastikten Sürdürülebilir Ürün Kategorisi
Kategori kapsamında plastik malzemeden üretilebilecek fonksiyonel, estetik, yenilikçi olduğu kadar çevreye duyarlı ve sürdürülebilir her türlü plastik ürün tasarımları beklenmektedir. Örnek olarak söz konusu tasarım yapılırken aşağıdaki kriterlerden bir ya da birkaçından faydalanılabilinir.
Gereksiz tüketimin azaltılması için ürünün fonksiyonel olması ve bir yerine birkaç fonksiyona hizmet etmesi gerekmektedir.Gereksiz tüketimi azaltılması için ürünün kullanım devamlılığı olacak şekilde tasarlanarak, uzun ömürlü kullanım sağlamalıdır.Ürün yaşam süresi bittiği durumda ise kolay ayrıştırılmalı, ayrıştırılan parçalar yeniden kullanıma ya da az enerji tüketimi ile geri dönüşüme uygun olmalıdır.Gereksiz hammadde kullanımına engel olmak ve nakliye araçlarının kullanımının azaltarak karbondioksit salınımını düşürülmesi amacıyla; ürünün kendisinin ve/veya ambalajının hafifletilerek kapladığı alan azaltılmalıdır.
Üretimde kullanılan aşamalara ve tüm kaynaklara dikkat ederek; doğal kaynakların etkin kullanılması ile çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan, çevre dostu ürün tasarlanabilir.
Yarışma Takvimi:
- Son Başvuru Tarihi : 28 Ekim 2022 17:30
- Seçici Kurul Toplantısı : Kasım 2022
- Ödül Töreni Aralık 2022
Katılım Koşulları:
A) Yarışma katılımı için ön şart, T.C. vatandaşı olmak veya – T.C. vatandaşı olmayan kişiler için – T.C. üniversitelerinin B fıkrasında sözü edilen ilgili bölümlerinde öğrenci yada ilgili bölümlerinden mezun olmaktır.
B) Yarışmanın profesyonel kategorisi, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümü, güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi bölümleri lisans mezunları ile bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencileri veya mezunlarına veya ETMK üyelerine açıktır. (Görsel iletişim tasarımı bölümü dahildir)
C) Yarışmanın öğrenci kategorisi, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümleri, güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri bölümlerine kayıtlı lisans öğrencilerine açıktır. (görsel iletişim tasarımı bölümü dahildir). Öğrenci kategorisine katılım için yaş sınırı yirmi altıdır. (Yarışmaya başvurduğu tarihte yirmi altı yaşını doldurmuş ve yirmi yedi yaşından gün alan kişiler öğrenci kategorisinden başvuru yapamayacaktır.)
Ç) Yarışmaya grup olarak katılmak mümkündür. Grup katılımında, grup temsilcisi olarak bir katılımcının belirlenmesi gereklidir.
Yarışmanın grup profesyonel kategorisinde, grup üyelerinden en az bir kişinin B maddesindeki şartları sağlaması gerekmektedir. Ayrıca diğer grup üyelerinin, üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümleri veya güzel sanatlar, mimarlık ve mühendislik fakültesi bölümleri lisans mezunu veya öğrencisi veya bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencisi veya mezunu; veya ETMK üyesi olması gerekmektedir.
Yarışmanın grup öğrenci kategorisinde, grup üyelerinden en az bir kişinin C maddesindeki şartları sağlaması; ayrıca diğer grup üyelerinin tamamının üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümleri veya güzel sanatlar, mimarlık, mühendislik fakültesi bölümleri lisans öğrencisi olması gerekmektedir.
*Profesyonel kategoride katılımcılar için yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
D) Yarışma başvuru tarihleri içerisinde mezun olmuş tasarımcılar yarışmamıza mezuniyetlerinden önceki bir tarihte belgelerini yükleyerek başvuruda bulunuyorsa öğrenci, mezuniyet tarihinden sonra bir tarihte başvuruda bulunuyorsa profesyonel kategoride katılım gösterebilirler.
E) 2020 ve 2021 yıllarında düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmamızda dereceye girerek birincilik, ödülü kazanan tasarımcılar 2022 yılı yarışmalarına katılamazlar. Aksi bir durumun tespiti halinde, ilgili projeler ve yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilir.
F) İMMİB Genel Sekreterliğimiz bünyesindeki Birliklerce düzenlenen yarışmalarda dereceye girerek ödül kazanan tasarımcıların, aynı yıl içerisinde Genel Sekreterliğimiz bünyesindeki diğer birliklerin düzenlediği yarışmalarda da dereceye girmesi durumunda yarışmacılara yalnızca en yüksek para ödülüne ait ödeme yapılacaktır.
Yarışmaya Başvuru Şekli:
- Yarışmaya başvurular online olarak yapılacaktır.
Ödüller:
Profesyonel Kategorisi
- 1.’lik ödülü : 30.000 TL
- 2.’lik ödülü : 20.000 TL
- 3.’lük ödülü : 14.000 TL
- Mansiyon : 8.000 TL
Öğrenci Kategorisi
- 1.’lik ödülü : 14.000 TL
- 2.’lik ödülü : 10.000 TL
- 3.’lük ödülü : 6.000 TL
- Mansiyon : 4.000 TL
Yarışmayı Düzenleyen:
- İMMİB
İletişim ve Ayrıntılı Bilgi için:
YARIŞMA SİTESİ YARIŞMA şartnamesi