Yarışma Teması: Proje Yarışması
Yarışma Amacı: 2000’li yıllarla beraber dünya nüfusunun yarısı, Batı ülkelerinde ise nüfusun %90’ı kentlerde yaşar hale gelmiştir. Özellikle küreselleşen dünyada kentler sundukları olanaklar ile önemli çekim merkezlerine dönüşmüştür. Ancak, konut stokunun yetersizliği, ulaşım sorunları, hava kirliliği, doğal kaynakların tüketilmesi, yeşil alanların azlığı, kent kullanımındaki eşitsizlikler, farklı gelir grupları arasındaki mekansal ayrışma ve toplumsal çatışma, çeşitli kültürlerin bir arada bulunmasının getirdiği gerilimler vb. bir olanak olarak görülen kentleri aynı zamanda bir sorun haline getirmiştir.
Bugün kentlerin geleceğini, bu sorunlar ile mücadele süreçleri belirleyecek gibi görünüyor. Sözü edilen sorunları sadece teknik anlamda ele almak ve mekanik bir bakış açısıyla çözümlemek yeterli bir yaklaşım olmayıp, kenti zihinlerimizde yeniden tahayyül etmek ve bir arada yaşamanın kurallarını ve mekansal kurgusunu yeniden keşfetmek gerekmektedir.
Yarışmacılardan kentin bugününe bakarak, geleceğe dair bir vizyon geliştirmeleri beklenmektedir. Bu çerçevede küreselleşen kentlerin geleceğine dair genel bir bakış geliştirilebileceği gibi, bir dünya kenti olan İstanbul’un tümüne dair bütüncül ya da kentin belli bir bölgesine yönelik parçalı öneriler sunulabilir. Bu öneriler çözüme odaklı ya da kentin potansiyel olanaklarını açığa çıkarmak ve yeni bir yaşam biçimi önermek şeklinde olabilir.
Yarışma Takvimi:
- Yarışmanın ilanı : 4 Şubat 2014
- Soru sorma : 17 Şubat 2014
- Cevapların ilanı : 24 Şubat 2014
- Proje teslimi : 15 Nisan 2014
- Sonuçların ilanı : 22 Nisan 2014
- Kolokyum ve ödül töreni : 29 Nisan 2014
Yarışma Jürisi:
- Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu
- Tülin Hadi
- Sinan Omacan
- Han Tümertekin
- Prof. Dr. Belkıs Uluoğlu
- Prof. Dr. Ayhan Usta
- Doç. Dr. Hakkı Yırtıcı
- Raportör: Begüm Yılmaz
Katılım Koşulları:
- Yarışmaya bireysel ya da ekip halinde katılmak mümkündür.
- Yarışma ekip başı mimarlık öğrencisi olmak koşuluyla farklı disiplinlerden her lisans öğrencisine açıktır.
- En fazla 2 adet A1 pafta olmalıdır. Paftalar sergileme kolaylığı açısından dikey olarak kullanılmalıdır. Her paftanın sağ üst köşesinde 5 harften oluşan bir rumuz bulunmalı, bunun dışında yarışmacının kimliğini belirten herhangi bir işaret olmamalıdır.
- Pafta ya da paftaların A3 boyutunda çıktısı
- CD’de jpeg formatında bir kopya
- 1 adet A4 açıklama raporu
- İçinde yarışmacının ya da yarışmacıların, yarışmanın koşullarını kabul ettiklerine belirten; ad, soyad, hangi üniversite ve bölümde öğrenci olduklarını ait bağlı oldukları üniversiteden alınmış bir belge ile iletişim bilgilerinin (email adresi ve telefon) bulunduğu 1 adet zarf. Zarfın üzerine sadece 5 harfli rumuz bulunmalıdır.
- Sunum ve anlatım tekniği serbesttir.
Katılım Şekli ve Adresi:
- Eserler kargo ya da elden teslim yapılmalıdır.
- Adres: İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Sekreterliği E5 Karayolu Üzeri Ataköy Kampüsü Bakırköy – İSTANBUL
Ödüller:
- Birincilik Ödülü : 4000 TL
- İkincilik Ödülü : 2500 TL
- Üçüncülük Ödülü : 1500 Tl
- 5 Adet Mansiyon; her biri için 1000 TL
Yarışmayı Düzenleyen Kuruluş:
- İstanbul Kültür Üniversitesi
İletişim ve Ayrıntılı Bilgi: