“Fişe Taktınız mı?
“amber’13 – Sanat ve Teknoloji Festivali” bu sene 1-10 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşiyor. “Fişe Taktınız mı?” temasıyla “akıllı teknolojiler ve ahmaklık” ikileminde pazar ekonomisinin tüketiciye dayattığı duruma gönderme yapacak olan amber’13, elektrikli cihazların kullanım kılavuzlarının hata giderme sayfasındaki ilk soruyu başlığına taşıyor: “Kullandığınız cihazda bir sorun varsa önce fişe takıp takmadığınızı kontrol edin”. Kullanıcıyı bir anlamda küçümseyen, dolayısıyla da teknolojiyi yücelten bu soru, hatanın muhtemelen sizde olduğunu vurgularken, günümüzün akıllı teknolojileri ve akıllı cihazlarını da kusursuz olarak niteler. amber’13 bu çerçevede cihazların aklını insan için kullanma durumunu sorgularken, bir yandan da
piyasanın yücelttiği bu akıllılık söyleminin ardına bakmaya çalışıyor.
Bu soruyu mecazi anlamında ele alacak olursak, fişe takma eylemi doğrudan “ağa bağlandınız mı?” sorusuna işaret ediyor. Günümüz dünyasında ağa bağlanmadan ya da var olan ağın içinde görünmeden yaşamak neredeyse imkânsız. Bugünün teknolojilerini iletişimin, daha çok bilgi üretmenin ve paylaşmanın, birlikte üretmenin ve zenginleşmenin ve hatta direnmenin de aracı olarak tanımlamak mümkün. Akıllı teknolojiler ve iletişim ağları bir yandan her türlü bilgiye erişimimizi hızlandırıp kolaylaştırır ve bu anlamda da birbirimizle iletişim biçimlerimizi değiştirirken, öte yandan bireyler olarak bizleri sürekli bir kontrol mekanizmasının içinde yaşamaya zorluyor.
amber’13, 1 Kasım Cuma akşamı gerçekleşecek açılışın ardından Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri yedi panelden oluşan zengin bir paneller dizisiyle izleyicilerle buluşacak. Böylelikle, her sene düzenli olarak gerçekleşen konferans, bu sene format değiştirerek sunumları başlıklar altında topluyor ve izleyiciyi katılıma davet ederek sunumları performans benzeri sohbetlere dönüştürmeyi hedefliyor.
Paneller
Panel 1: Alenca Zupancic ve Anca Parvulescu’nun sunumlarıyla Komedi, Teknoloji ve Felsefe başlığı altında akıllı teknolojiler ve teknoloji karşısındaki saflığı; komedi ve gülme kavramıyla gündeme getiriyor. Aptallık, teknoloji ve politika kavramları etrafında teknolojinin işlemeyen yanını ve akıllı teknolojiler çağında aptallığın politik bir strateji olarak kullanılmasını irdeliyor.
Panel 2: Kentlerdeki kamusal ekranlar ve akıllı mimari cephelerin ele alındığı Connecting Cities (Şehirleri Bağlamak) paneli ile sanatın bir aracı olarak kamusal ekranları ele alırken, daha fazla kültürel içeriğin ve sanatın bu ekranlar aracılığıyla şehirde yaşayanlara nasıl sunulabileceğini, hatta bu ekranlarla şehirleri ve toplumları birbirine bağlamanın imkânlarını tartışıyor.
Panel 3 – 4: Şehirlerin yeni medya ile değişen yönetişim biçimleri ve kente dair kararlara şehirlinin katılımı için yeni imkânlar sunan yeni teknolojilerin konuşulacağı iki panelle, Kazys Varnelis, Martijn De Waal ve Carlo Ratti gibi alanında uzman konuşmacılarla değişen kentler tartışmaya açılıyor. Networked Publics, The Infrastructural Cities ve Life After Networks: A Critical History of Network Culture gibi kitaplarıyla Kazys Varnelis, bu sene yayımlanan City as Interface adlı kitabı ile de Martijn de Waal yeni teknolojilerle biçimlenen yeni şehir kavramı üzerine konuşacak. MIT (Massachusetts Institute of Technology) Senseable City Lab’in kurucusu olan ve dünyayı değiştirecek 50 kişi arasında anılan Carlo Ratti yeni algılama teknolojileri ile şehri anlamanın ve
anlamlandırmanın yeni araçlarını anlatacak.
Panel 5 – 6: Sosyal medyanın ele alınacağı panellerde “tactical media” üzerine çalışmalarıyla bilinen medya kuramcısı Geert Lovink, yeni teknolojilerle konvansiyonel medyayı bireyin müdahalesine açan sanatçı “critical engineer” Julien Oliver ve sosyal medyayı etkin biçimde kullanan yurttaş gazeteciler Ötekilerin Postası alternatif medya üzerine tartışacak. Diğer medya paneli ise katılımcı üretim, kendin-yap akımı, eleştirel medya, oyun kuramı üzerine çalışan ve A Hacker’s Manifesto ile bilinen McKenzie Wark’ın da katılacağı Dağıtılmış Üretim ve Yeni Olanaklar başlıklı panel olacak.
Panel 7: Aptallık, Siyaset ve Teknoloji başlıklı panel ise pazartesi günü Depo’da gerçekleşecek. Ebru Yetişkin’in yöneteceği bu oturumda da aptallık, siyaset ve teknoloji ekseninde bitkinlik tasarımı üzerine konuşulacak.
Mali kısıtlar nedeni ile tematik sergisini iptal eden amberFestival’in bu seneki tek sergisi, Tophane-i Amire Tek Kubbe salonunda yer alacak olan TRIBE projesi kapsamında, amberPlatform’un İstanbul’daki sanatçı konaklama programına katılan sanatçıların işlerinden oluşuyor.
Connecting Cities projesi kapsamında kamusal alanda gerçekleşecek performanslar şehirleri sanat uygulamaları ile birbirine bağlıyor. Bu kapsamda Beşiktaş’ta ve Fındıklı’da gerçekleşecek işlerle Marsilya, Linz ve Madrid, İstanbul’a bağlanacak.
Açık Okul Başlıyor
amberFestival bu sene Açık Okul adı altında yeni bir programa başlıyor. Çeşitli üniversitelerde yeni medya eğitimi çatısında verilen derslerin bir araya toplandığı, alanda çalışan profesyonellerin derslerinden ve sunumlarından oluşan geniş bir eğitim programı ile bu alanın hem eğitim tarafını hem de profesyonel tarafını gençlere tanıtmayı hedefliyor. “Açık Okul“ bir yandan yeni medya ve yeni teknolojilere işaret ederken öte yandan farklı üniversitelerde çalışan eğitimcileri bir araya getirerek ve profesyonelleri de dahil ederek birlikte üretme ve paylaşmaya dayalı bir açık eğitim modelini de gündeme getiriyor. Bu yeni program, bir hafta boyunca tüm gün sürecek dersler ve sunumlarla çok zengin bir örneklem oluşturmanın yanı sıra zengin bir bilgi ve deneyim aktarımı için bir zemin oluşturmayı, eğitmenleri, alanda çalışanları, öğrencileri ve gençleri üretken bir ortamda bir araya getirmeyi hedefliyor. Açık Okul’a zengin bir sergiyle çeşitli kurumlarda gerçekleştirilen öğrenci işleri eşlik edecek. Eğitim sürecinde gerçekleştirilen, olgunlukları ve yenilikleriyle bir yeni medya sanatı sergisinde olması gerektiği gibi işlerden oluşan sergiye genç sanatçıların ve tasarımların izleyici ile ilk buluşması olarak bakıyor ve yeni bir sergi önerisinde bulunuyoruz.
amberFestival’in son günü, Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı (BUG) tarafından düzenlenecek amberGameSYMPOSIUM oyun kültürü, üretim biçimleri ve çalışmaları üzerine bir dizi enformel söyleşiden oluşacak. Geliştiricilerin, akademisyenlerin ve yazarların katılacağı bu söyleşilerde, oyunların kuramda ve uygulamadaki güncel karşılıkları ve disiplinlerarası temasları üzerine tartışılacak, yeni medya eksenindeki duruşu sorgulanacak.
Festivalin sanatsal yöneticisi Ekmel Ertan,; sanat kurulu ise Ekmel Ertan, Fatih Aydoğdu, Hakan Topal, Ebru Yetişkin and Zeynep Gündüz’den oluşuyor. amber’13 amberPlatform/BIS (Beden İşlemsel Sanatlar Derneği) Tarafından gerçekleştiriliyor.
Daha fazla bilgi için www.amberfestival.org, www.amberplatform.org
e-posta için info@amberplatform.org