Afet Sonrası Geçici Barınma Üniteleri Fikir Yarışması’na katılarak ödül ve mansiyon almaya hak kazanan yarışmacıların isimleri ve rumuzları aşağıda yer almaktadır:
ACİL BARINMA AMAÇLI TASARIMLAR KATEGORİSİ
1. Ödül
Emel BAŞ (B2E72)
2. Ödül
Emel BAŞ (B3H11)
3. Ödül
Hanife Sümeyye TAŞDELEN (Ekip Başı) (T3H75)
Esma BOZKURT
Elif Merve GÜRER
1. Mansiyon
Tuğçe ERTAN (T9G7C)
2. Mansiyon
1 (bir) yarışmacının yarışmadan çekilmesi nedeni ile bu ödül verilememiştir.
GEÇİCİ BARINMA AMAÇLI TASARIMLAR KATEGORİSİ
1. Ödül
Ali Serdar BAYRAM (Ekip Başı) (PHI35)
Can YENGÜL
Murat YAVUZ
Metin ŞEN
Serkan GÜRGÜR
2. Ödül
Burak ŞENKARDEŞLER (Ekip Başı) (Z4AXD)
Onur YILDIRIM
3. Ödül
Ünal AYKIZ (ARMOOD)
1. Mansiyon
Cengiz BEYATLI (A4168)
2. Mansiyon
Levent TİMURHAN (48814)
AFET SONRASI GEÇİCİ BARINMA ÜNİTELERİ FİKİR YARIŞMASI JÜRİ DEĞERLENDİRME RAPORU
Afet Sonrası Geçici Barınma Üniteleri Fikir Yarışması şartnamesinde yer alan ihtiyaç programı doğrultusunda, Jüri değerlendirmelerinde ağırlık kazanan konular şu şekilde özetlenmektedir:
- Şartnamede belirtilen ihtiyaç programını karşılayan önerilerin geliştirilmesi,
- Sürdürülebilir kullanıma yönelik öneriler içeren özgün bir tasarım yaklaşımı olması,
- Geliştirilmeye açık ve esnek bir biçimde kurgulanması,
- Farklı iklimsel koşullara uyum sağlayabilmesi,
- Kullanım güvenliği, seri ve hızlı üretim, hızlı kurulum-sökülüm, kolay stoklama, ekonomiklik, bakım-onarım kolaylığı gibi özelliklere sahip olması.
Jüri değerlendirmelerinde yukarıda yer alan konular ağırlıklı olarak tartışılmış, önerilen tasarımların özgün fikir ve yaklaşımlar içermesi dikkate alınmıştır.
ACİL BARINMA AMAÇLI TASARIMLAR KATEGORİSİ ÖDÜL GRUBUNA İLİŞKİN JÜRİ DEĞERLENDİRLEMELERİ
B2E72 RUMUZLU PROJE (1. ÖDÜL)
Tasarımın hafiflik ve kolay taşınabilirlik özellikleri ile diğer projelerden ayrıldığı gözlenmiştir. Çoklu nakliye potansiyeli, şartnamede belirtilen önemli bir ihtiyacı başarı ile karşıladığını göstermektedir. Düşük üretim maliyetine sahip olması bir başka önemli avantaj olarak görülmüş, stoklamaya uygun olması, kullanım kolaylığı ve izolasyon sağlayan sert bir taban yapısının ürün ile birlikte çözülmüş olması olumlu değerlendirilmiştir. Tasarımın strüktürel yapısı, gündelik hayatın devam ettirilmesinde kullanılabilecek çadır içi ürünlerin geliştirilmesine olanak tanımaktadır.
Yukarıda sıralanan tüm kıstaslar ışığında bahse konu tasarım oybirliği ile birincilik ödülüne layık görülmüştür. Tüm olumlu özelliklere rağmen, tasarımın yaşlı ve engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için detaylar tasarlanabileceği değerlendirilmiş; farklı iklim ve arazi koşullarına daha uygun hale getirilebilmesi için kullanılan malzeme yönünden geliştirilmeye ihtiyacı olduğu jüri değerlendirmesinde oy birliği ile kayıt altına alınmıştır.
B3H11 RUMUZLU PROJE (2. ÖDÜL)
Kolay kuruluma imkan vermesi, hafif ve kolay stoklanabilir nitelikte olması tasarımı diğer öneriler arasında öne çıkarmış ve tasarım oybirliği ile ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
Acil barınma ihtiyacının karşılanması noktasında sahip olduğu olumlu özelliklerin yanında, ürünü daha kolay kullanabilmek için taban elemanı geliştirilebileceği, örtü üzerinde su birikmesi probleminin çözülmesi gerektiği, strüktürel elemanlar ile örtü elemanın birlikte düşünülerek sistemin daha iyi çözülebileceği ve projenin malzeme yönünden geliştirilmeye ihtiyacı olduğu jüri değerlendirmesinde oy birliği ile kayıt altına alınmıştır.
T3H75 RUMUZLU PROJE (3. ÖDÜL)
Önerilen çift cidarlı yapının, izolasyon açısından önemli bir pozitif ayrışma noktası olduğu, tasarımın kurulum ve stoklama anlamında başarılı olduğu değerlendirilmiş ve tasarım oy birliği ile üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.
Bunun yanı sıra, giriş bölümünün strüktürel elemanlar ile ilişkisinin zayıf ve tasarım-zemin ilişkisinin güçsüz olduğu jüri değerlendirmesinde oybirliği ile kayıt altına alınmıştır.
ACİL BARINMA AMAÇLI TASARIMLAR KATEGORİSİ MANSİYON GRUBUNA İLİŞKİN JÜRİ DEĞERLENDİRLEMELERİ
T9G7C RUMUZLU PROJE (1. MANSİYON)
Önerilen dairesel formun ortaya çıkardığı avantajların ve potansiyel alanların kullanıcı ihtiyaçları yönünde yeteri kadar iyi değerlendirilememiş olduğu, mevcut durumu göz önüne alındığında grafik düzeyde kaldığı, tasarımın kütlesel çözümlenmiş olmasının şartnamede belirtilen nakliye ve depolama kriterleri açısından yetersiz kaldığı jüri değerlendirmesinde oybirliği ile kayıt altına alınmıştır.
Tasarım ön değerlendirmede kavramsal açıdan olumlu değerlendirilmiş olup, taşıdığı potansiyel ile ilgili olarak yarışmacıya jüri tavsiye ve değerlendirme raporunda öneriler sunulmuştur. Ancak bu önerilerin prototip imalatında dikkate alınmadığı, tasarımın yarışma şartnamesinde belirtilen değerlendirme kıstaslarının birçoğuna çözüm getiremediği tespit edilmiş ve tasarım oy birliği ile birinci mansiyona layık görülmüştür.
NOT: Acil barınma amaçlı tasarımlar kategorisindeki 1 (bir) yarışmacının yarışmadan ayrılması nedeniyle, 2. mansiyon verilememiştir.
GEÇİCİ BARINMA AMAÇLI TASARIMLAR KATEGORİSİ ÖDÜL GRUBUNA İLİŞKİN JÜRİ DEĞERLENDİRLEMELERİ
PHI35 RUMUZLU PROJE (1. ÖDÜL)
Tasarımın proje aşamasından üretim aşamasına geçişte uygulanabilirlik açısından gelişme gösterdiği, jüri tavsiye ve değerlendirme raporunun dikkate alındığı gözlenmiştir. Kurulumunun hızlı/pratik olması ve ek montaj aleti gerektirmeden yapılması çok olumlu görülmüş, kolay taşınabilir ve depolanabilir olması, beklentileri büyük ölçüde karşılamıştır. Islak hacim çözümü, yağmur ve kar yükü dikkate alınarak tasarlanmış olması ve kurulumunda vinç gerektirmemesi olumlu değerlendirilmiştir. Modüler bir yapıya sahip olması tasarıma esneklik katmış ve tasarım oy birliği ile birincilik ödülüne layık görülmüştür.
Bahse konu tasarımın tüm olumlu potansiyeline rağmen, yaşlı ve engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek detaylar geliştirilebileceği ve birleşim detaylarında çözüm üretilmesi gerektiği jüri değerlendirmesinde oybirliği ile kayıt altına alınmıştır.
Z4AXD RUMUZLU PROJE (2. ÖDÜL)
Tasarımın çoklu nakliye ve depolanma özelliklerini taşıması, geliştirilmeye müsait bir yapıya sahip olması en belirgin özellikler olarak olumlu değerlendirilmiş ve tasarım oy birliği ile ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
Bunların yanı sıra, gerekli detay çözümlerin geliştirilmesi koşulu ile vinçsiz kurulumunun sağlanabileceği ve izolasyon problemi olan birleşim detayları ile birlikte tasarımın bu yönde geliştirilmeye ihtiyacı olduğu hususları jüri değerlendirmesinde oybirliği ile kayıt altına alınmıştır.
ARMOOD RUMUZLU PROJE (3. ÖDÜL)
Tasarımın estetik yaklaşım bakımından heyecan verici bulunmuş olmasına rağmen, afet sonrası süreçte önem kazanan acil ve verimli nakliye konularında yetersiz kaldığı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin yanı sıra, tasarımın afet bölgesindeki kamusal kullanım alanları için ciddi bir potansiyel taşıdığı ve afet bölgesine ulaşımları konusunda aynı oranda aciliyet gerektirmeyen geçici kamu ofisleri (ptt, emniyet, yemekhane, okul vs.) olarak ele alınabileceği düşünülmekte olup, tasarım oy birliği ile üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.
İç mekan kurgusunda sorunlar olması, önerilen tasarım fikrinin uygulama aşamasında kullanıma yönelik olarak geliştirilememiş olması, şartnamede belirtilen stoklama ve nakliye konularında ürünün gelişim gösterememiş olması jüri tarafından olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Engelli ve yaşlılar için çözüm önerileri gerektirdiği ve prototipin merkezinde yer alan ıslak hacimlerin mekansal büyüklükleri ve kullanımlarının tekrar değerlendirilerek, prototipin katlanmış ölçülerinin küçültülebileceği ve bu sayede daha kolay taşınma özelliğine sahip olabileceği hususları jüri değerlendirmesinde oybirliği ile kayıt altına alınmıştır.
GEÇİCİ BARINMA AMAÇLI TASARIMLAR KATEGORİSİ MANSİYON GRUBUNA İLİŞKİN JÜRİ DEĞERLENDİRLEMELERİ
A4168 RUMUZLU PROJE (1. MANSİYON)
Önerilen projede jüri tarafından gözlemlenen potansiyelin uygulamaya taşınamadığı ve beklenen düzeyde gelişim gösteremediği, dolayısı ile kavramsal projenin yarattığı potansiyelin uygulama aşamasına yansıtılamadığı hususları jüri değerlendirmesinde oybirliği ile kayıt altına alınmıştır. Tasarım, taşıma ve stoklama anlamında beklenen hedefleri yakalayamamış olup, oy birliği ile birinci mansiyona layık görülmüştür.
48814 RUMUZLU PROJE (2. MANSİYON)
Kurulumun beklentilerden daha uzun sürede gerçekleşmesi ve kurulum koşullarının afet sonrası şartların gerektirdiği dinamiklerden uzak olması, yarışma şartnamesinde tanımlanan kriterleri kapsama konusundaki yetersizlik, kavramsal proje ile prototip arasındaki gözle görülür uyumsuzluklar ve detay çözümlerdeki yetersizliklerin afet bölgesindeki uygulama beklentilerini karşılayamayacağı hususları jüri değerlendirmesinde oybirliği ile kayıt altına alınmıştır. Bu veriler doğrultusunda tasarım oy birliği ile ikinci mansiyona layık görülmüştür.