Bu sene 50. düzenlenen Altın Portakal Film Festivalinin tanıtımında kullanılacak afişler belli oldu. Festival komitesi aralık ayında tasarım yarışması açmış ancak daha sonra yarışmada kazanan olmadığı ilan edilmişti. Festival Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada 50. Festivalin Antalya için önemine dikkat çekilerek, 50. Festival afişinin konunun uzmanı sanatçılar tarafından hazırlanacağı belirtilmişti.
İşte hazırlanan iki afiş.
İlk afişte altın yıla altın rengi vurgusu ön plana çıkartıldı.
[divide style=”2″]
Önümüzdeki yıl yüzüncü yaşını kutlayacak Türk sinemasının yarım yüzyılına tanıklık etmiş olan Altın Portakal, 50 yıl anısına özel bir çalışmayı da sinemaseverlere armağan ediyor. 50. Altın Portakal’ın görsel konseptini retro bir tasarıma taşıyan bu çalışma, festivalin mimarlarına, Türk sinemasının ustalarına, Türk sinemasının kayıplarına saygı niteliği taşıyor.
Bu çalışmada, 1964’te ilk kez düzenlenen Antalya Film Festivali’nde en iyi film ve yönetmen dalında Altın Portakal alan Halit Refiğ’in “Gurbet Kuşları” filminin afişi kullanıldı. Yeşilçam’ın ünlü afiş ustalarından İbrahim Enez’in imzasını taşıyan “Gurbet Kuşları”nın afişi, İbrahim Enez’in ve Horizon International’in izniyle retro edildi.
ne konunun uzmanı sanatçısı ya, iki iş de çöp. alttaki açıklama olmasa öğrenci işi sanıp geçerdim. ne okunaklılık var, ne renk/kompozisyon oturmuş, ne de bir film festivaline ait oldukları belli. el sabunu ambalajı hazırlayan matbaacı çırağı gibi fütursuzca altın gradient basmışlar her tarafa. hele o 50’nin sağ alt köşesindeki 90’lardan kalma lens parlamasına hiçbir şey diyemiyorum.
Ağzınıza sağlık, Antalya Büyükşehir belediyesini tebrik ediyorum. Hangi tarih öncesinden kalma sanatçıya yaptırmışlar bilmek isterdim. Bu güne kadar gördüğüm en kötü altın portakal afişi, bu yandaş yoldaş olaylarını bırakmadıkça bizim idareciler,Türkiye de sanat ilerleyemeyecek.
.”……..tarafından hazırlanan afişte, herhangi bir ek figürasyona ihtiyaç duyulmadan 50 yılın gücü, anlaşılır-abartısız bir dil, sade-şık bir semiyoloji ve kaygısız-güçlü bir ifadeyle veriliyor. Afişin genel rengi olarak kurumsal yapının ve asaletin rengi lacivert valör (tonlu kullanım) seçilmiş. Valörlü kullanım festivalin ulusal ve uluslararası yönünü vurgularken statik yapıyı kıran, gelişen, merkeze doğru aydınlık etkisi oluşturan, ufka doğru sonsuzlaşan bir etki yaratmakta.”
Bir müşteriye sunum yaparken bu fiyakalı kelimeleri kullanan her tasarımcı ürününü satar bence : ) ki ben kullanmayı düşünüyorum.
San’at yapmış arkadaşlar,
Film Festivali afişi san’dırma ve at’tırma üzerine iki çalışma, Çok üzücü, Türkiye’yi temsil eden bir gruba bunların layık görülmesi. Bir sanatçının elinden çıkma ihtimali yüzde kaçtır? Söyleyebilirim sıfır. Güzel sanatlar mezunu olarak bu afişleri görmekten utanç duydum.
Yazık vallahi ,bu nasıl komite,nasıl seçiyo böyle basit afişleri,
Zaten yukarda da belirtildiği gibi,gurbet kuşları filmiin afişini alıp basit altın geçişlerle süslemişler,bunu da festival afişi yapmışlar,ülkemde bu kadar basit işte bu işler,gerçektende yazık,ama çok yazık
http://www.google.com/imgres?um=1&newwindow=1&sa=N&hl=tr&biw=1440&bih=732&tbm=isch&tbnid=QQYxVXlPHbQVqM:&imgrefurl=http://www.otekisinema.com/iff-gunlukleri-vol-2/&docid=3mzy9OK0qsdl6M&imgurl=http://www.otekisinema.com/wp-content/uploads/2012/04/Gurbet-ku%2525C5%25259Flari.jpg&w=670&h=751&ei=PZj3UeWGO5DOsgbAlIG4Dg&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:82&iact=rc&page=1&tbnh=201&tbnw=179&start=0&ndsp=24&tx=107&ty=74
öğrenci işi olsa daha profesyonel bir iş çıkardı eminim. her iki afişte baştan savma , konuyla ilişiksiz ve anlatısı eksik , ne yazık..
grafik tasarımcı tanıdığınız varsa onlara yaptıraydınız keşke bune ya ahahaa çok güldüm