İHKİB Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, bu yıl da genç yetenekleri gün ışığına çıkardı. Yarışmanın birincisi Kadir Kılıç ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik. İddialı ve cesur tasarımlarının altyapısını bizimle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Ayrıca By Busto Ajans’tan Hollandalı fotoğraf sanatçısı Jerry Stolwijk‘in çektiği moda fotoğrafları da tasarimyarismalari.com a özel olarak karşınızda…
Merhaba, bize kısaca kendinizden ve tasarım geçmişinizden bahsedebilir misiniz?
Kadir Kılıç: 23 yaşındayım ve İstanbul’da doğdum. Ailem Yugoslav göçmeni olduğu için Balkan kültürü içerisinde büyüdüm diyebilirim. Renkli ve eklektik bu kültür arasında bana kumaşı ve biçimi sevdiren kişi de babamdır. Hem terzi hem de modelist olan babam, küçüklüğümden beri bu ortamın içerisinde çıraklığını yaptığım ilk idolüm. Lise sonlarına geldiğimde ise iyice ön plana çıkan güzel sanatlarda okuma isteği, üniversitede gerçekleşti. FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nü %100 burslu olarak kazandım ve 2011 yılında bölüm ikinciliği (yüksek onur belgesi) ile mezun oldum. Üniversite dönemimde, sektörel anlamda bana vizyon kazandıran ve her yönde gelişimimi sağlayan ve destekleyen hocam İdil Tarzi’ye çok teşekkür ederim.
Koza Genç Moda Tasarımcıları yarışması için çok ilginç ve beğenilen bir konsept hazırladınız. Üretim süreciniz nasıl gelişti, “keep the streets empty for me” temasının bir kıyafete dönüşümünü aktarır mısınız?
Kadir Kılıç: Yarışma döneminde İsveçli elektronik müzik yapan sanatçı Fever Ray’in albümdeki şarkıları her gün bağımlılık derecesinde dinliyordum. Video kliplerindeki görsel anlatımı, şarkı sözleri ve yaratığı his beni adeta içine çekti. Albümündeki ‘keep the streets empty for me’ şarkısından yola çıktım diyebilirim. Konsepti öznelleştirme sürecim yaklaşık bir ay sürdü ve koleksiyonu Koza’ya gönderdim. Bütün elemeler geride kaldıktan sonra final defilesine hazırlık süreci başladı. Koleksiyonumun tüm kumaşlarını İtalya’dan temin ettim. Çalıştığım marka bünyesinde dikilen tasarımlar, defile hazırlık sürecinde hiçbir aksaklığa uğramadan tam 3 haftada dikildi. Tasarımların kıyafete dönüşümünde ise odaklandığım en önemli nokta, koleksiyonumun ‘avangarde/pret-eporter’ anahtar kelimelerinde yorumlanmasıydı. Ve bu yorum ile yeni lüks yeni erkek tanımlamalarına yanıt aramaya çalıştım.
Bu yarışma için hazırladığınız kıyafetler satışa çıkacak mı?
Kadir Kılıç: Şu an satışta değil fakat birçok yerden bu konuda teklif aldım. Yakın zamanda yayına başlayacak olan www.kadirkilic.com sitesinden güncel tüm bilgileri paylaşacağım. Şimdi üzerine çalıştığım koleksiyonun ikinci bölümü ise Londra’da ve websitemde satışa sunulacak.
Moda yarışmalarındaki üretimler daha cesur ve marjinal olabiliyor. Bu tasarımları genel olarak nasıl buluyorsunuz ve tasarımların üretime ve kullanıma yansıması nasıl oluyor?
Kadir Kılıç: Açıkçası bu konu başlı başına çok önemli. Tasarımın amaca hizmet etmesi gerekir. Genellikle yarışmalarda, katılımcıların giyilebilirliği tamamı ile arka plana atıp, formsal veya dokusal çeşitlemeler yaptıklarını görüyorum. Fakat tasarıların belirlenen hedef ve profile hizmet etmesi ve bu bağlamda hedef profilin koleksiyonu arzulaması gerekir. Aynı zamanda da hedeflenen kitleyi giydirirken yeni bir stil önerisi sunması, tasarımcıyı başarılı kılar. Aksi taktirde yapılan işler, amaca hizmet etme konusundan epey uzaktır. Sadece güzel fotoğraf veren çalışmalar olarak kağıt üzerinde kalırlar.
Moda tasarımında bir çizginizin oluşmaya başladığını hissediyor musunuz? Kendi stilinizi nasıl tarif edebilirsiniz?
Kadir Kılıç: Her geçen gün stilimin belirginleştiğini hissediyorum. Son yaptığım koleksiyon bunun kanıtı aslında. Vazgeçemediğim eğilimlerim var ve bunlar tasarımlarımın netleştirmesini sağlıyor. “Minimalist algıda avangarde görünümler yaratmak” beni en iyi anlatan cümle.
Tasarım ve malzeme ilişkisini nasıl görüyorsunuz?
Kadir Kılıç: Tasarım-malzeme ilişkisi koleksiyonun en önemli kısmıdır. Doğru birleşimi yakalamak, tasarımı dolayısı ile tasarımcıyı başarıya yaklaştırır. Aynı zamanda bu ilişki tasarımcının sektördeki rakiplerine karşı kullandığı en önemli silahtır.
İlk tasarıma nasıl başlarsınız? Araştırmaya çok zaman ayırır mısınız?
Kadir Kılıç: Tasarım süreci araştırma ile başlar benim için. Oldukça detaylı araştırmalar yapıp, genel bir resim oluştururum. Ardından bu resim ile yaratmak istediğim koleksiyon arasında kendi kendime konuşmalar yaparım. Genelde bu konuşma süreci bittiğinde, koleksiyonda bitmiştir.
Eskizden dikim ve kıyafetin hazırlanmasına kadar geçen süreç nasıl işliyor?
Kadir Kılıç: Oldukça geniş bir soru. Araştırma aşaması kendini konsept aşamasına bırakır. Konsept olgunlaşırken devreye malzeme girer. Malzeme netleşirken, hep devam eden eskizlerle malzeme ilişkileri sorgulanır ve koleksiyonun en meşakkatli dönemi başlar. Prototip evresidir bu. En büyük zamanımı ilk örnek evresinde harcarım. Ondan önceki teorik kısım bazen bir haftada bazen de bir ayda biter.
Moda tasarımında dünyada takip ettiğiniz tasarımcılar hangileri?
Kadir Kılıç: Dünyadaki tüm eğilimleri takip etmeye çalışıyorum, güncel kalmak adına oldukça önemli. Her yaptığını beğendiğim Japon tasarımcı Yohji Yamamoto var. Genel olarak da Limi Feu, Calvin Clain, Balenciaga, Rich Owens, Damir Doma takip ettiğim markalardır.
Kıyafetten başka tasarımlar da yapıyor musunuz? En çok hangi renk kombinasyonlarını seversiniz?
Kadir Kılıç: Hayır, şu an kıyafet dışında tasarım yapmıyorum, fakat ileriki dönemlerde yapmayacağım anlamına gelmiyor bu. En sevdiğim renkler; siyahlar, kırmızılar, lacivertler ve beyazlardır. Lacivert-siyah ve kırmızı-siyah birleşimlerini çok severim.
İstanbul gibi kozmopolitan ve renkli bir şehirde yaşıyoruz. Birçok farklı tarz ve beğeni bulunuyor. Genç bir moda tasarımcısı olarak insanları giydirirken nelere dikkat edersiniz?
Kadir Kılıç: Her türlü beğeni ve tarza saygım var. Fakat kişisel olarak çok fazla karmaşık ve zorlama kombinlerden hoşlanmıyorum. İnsanları giydirirken, bu eklektik ve kalabalık şehirde, sade fakat farklı kesim parçalardan oluşan avangarde kombinler yaratmaya çalışıyorum.
Başarılı çalışmaları ile hızlı bir yol alacak gibi olan Kadir Bey’e bize vakit ayırdığı için çok teşekkür ediyoruz.
Röportaj: Zehra Seyyah
Çok güzel çalışmalar. Hiç yorum olmaması çok şaşırtıcı… Fotoğraflar da tasarıma yakışır şekilde olmuş!