Tasarım Yarışmasının finalistleri aşağıdaki metin ile beraber açıklanmıştır. 4. Halı Desen Tasarım Yarışması Finali, 3 Eylül 2013 Salı gününe ertelenmiştir. Dokunmakta olan eserler üzerinden, Jürinin nihâi değerlendirmesini müteakip ödül töreni de aynı gün gerçekleşecektir.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, makine halısı sektörünün ihtiyaç duyduğu özgün tasarım ve nitelikli tasarımcı ihtiyacını gidermek için önemli bir adım daha atmıştır. Artık gelenekselleşen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Halı Desen Tasarım Yarışması”na başvurusu yapılan eserler, göz kamaştırmıştır. Makine halıcılığı sektöründe moda yaratabilecek özgün tasarımları ortaya çıkarmak, tasarımcı adaylarının özgür düşünce ve sanatsal yaratıcılığını üretim alanına aktarmalarına yardımcı olmak ve üniversite-sanayi işbirliğine katkıda bulunmak gibi amaçlarla çıktığımız yolda, yaşanılan olumlu gelişmeler sektör tarafından büyük bir memnuniyetle takip edilmektedir.
Birliğimiz ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlenen 4. Halı Desen Tasarım Yarışması’na katılım başvuruları 10 Mayıs 2013 tarihinde sona ermiş ve toplam 233 eserin başvurusu alınmıştır. Üniversiteden mezun olmuş 12 kişi yanı sıra, 54 ayrı üniversiteden öğrencilerin başvurduğu yarışmaya en yüksek ilgi, 35 katılımcı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden olmuştur. Selçuk Üniversitesi’nden 22, Faruk Saraç Tasarım MYO’ndan 21, Akdeniz Üniversitesinden 14, Dokuz Eylül ve Mimar Sinan Üniversiteleri’nden 12’şer kişi katılım sağlamıştır.
Ön değerlendirme, 15 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilmiş ve yarışma şartnamesine uymayan 43 eser bu aşamada elenmiştir. Uygunluk koşullarını sağlayan tasarımların değerlendirilmesi sürecinde, sektör temsilcileri yanı sıra bu konuda görev yapan akademik personelin tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanılmıştır. Mimar Sinan, Marmara, Arel, Kemerburgaz, Çanakkale 18 Mart, Dokuz Eylül, İzmir Ekonomi, Akdeniz, Süleyman Demirel, Mersin, Çukurova, Atatürk Üniversitelerinin Güzel Sanatlar Fakültelerinden 13 ayrı akademisyen Jüri’de yer almıştır. Akademisyenlerin yanı sıra aralarında Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri, İstanbul Halı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ile sektörün önde gelen firma temsilcilerinden oluşan seçkin bir Jüri 23 Mayıs 2013 tarihinde 190 eseri değerlendirmiş ve ilk 20 eser tespit edilmiştir.
İlk 20’ye giren tasarımlar, eser sahibinin gözetiminde, yarışmaya destek olan üyelerimizin fabrikalarında dokunacaktır. 5 Temmuz 2013 tarihinde halı tasarımı ile ilgili bir konferans ve çeşitli etkinlikler yanı sıra dokunmuş olan eserler, jüri tarafından son kez değerlendirilecek ve sonuçlar aynı gün düzenlenecek bir ödül töreni ile ilan edilecektir.
Önceki yıllara kıyasla, daha çok sayıda ve daha nitelikli eserlerin başvurusunun yapıldığı yarışmamızın, sektörümüze faydalı ve hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Salahattin KAPLAN – Yönetim Kurulu Başkanı – Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği
Değerlendirme sonucunda İlk 20’ye giren eserlerin sahipleri:
- GİZEM TATAR MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNV.
- MELİKE GÜRAL MARMARA ÜNV.
- NEŞE ŞAHİN MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNV.
- SALİHA PEKDEMİR DOKUZ EYLÜL ÜNV.
- SEDA BAKSİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
- GÜLAY DOLMACI ÇANAKKALE 18 MART ÜNV.
- MİRAY VAROL DOKUZ EYLÜL ÜNV.
- MELİKE ÇAYIR ÇANAKKALE 18 MART ÜNV.
- PELİN TOPUZ ÇANAKKALE 18 MART ÜNV.
- MİRAY ÇAKIR MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAT ÜNV.
- HATİCE YAVUZ ÇANAKKALE 18 MART ÜNV.
- BÜŞRA BALOTA MARMARA ÜNV.
- KADİR ATEŞ DOĞUŞ ÜNV.
- ERMAN AKSOY MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNV
- BAŞAK TOKATLI MARMARA ÜNV.
- TUĞÇE YILDIRIM MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNV.
- HAVVA BETÜL TARIM MARMARA ÜNV.
- BURCU TOSUN YEDİTEPE ÜNV.
- ESİN UÇKUN YAŞAR ÜNV.
- GÜRKAN CEYHAN FARUK SARAÇ TASARIM MYO