Michelin tarafından “2046 yılının şehir aracı” teması ile düzenlenen uluslararası tasarım yarışmasında “Konewheel” isimli tasarımları ile finale yükselen Barış Cengiz ve Ebru Güzelderen ile yarışmada kazandıkları başarı üzerine konuştuk.
Merhaba, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı son sınıf öğrencisiyim. Balıkesir Güzel Sanatlar lisesinde okudum ve Endüstri ürünleri tasarımı bölümünü isteyerek seçtim. Üniversite yaşamımda okul projelerinin yanında katıldığım bazı yarışmalar oldu. İbb’nin düzenlediği otobüs tasarım yarışmasında 3.lük aldım, İstanbul taksi tasarım yarışmasında birincilik kazandım. Son olarak Michel’in tasarım yarışmasında finalist oldum. Araç tasarımıyla ilgileniyorum ve gelecekte bu alanda çalışmak istiyorum.
Yarışmaya hazırlanma sürecinden bahsedebilir misiniz?
Bu yarışmaya başka bir tasarımla katılmayı düşünüyordum ancak ortaya çıkan proje beni tatmin etmediğini farkettim. Yarışmaya katıldığım proje okul projemdir. Proje döneminde çok eleştiri almasına rağmen Ebru Güzelderen hocamla projemize çok önem veriyorduk. Sonraları hocamla konuştuğumda bu yarışmaya katılmamız gerektiğini söyledi. Biz projemize güveniyorduk ve katılma kararı aldık. Yönetici Hocam Yard. Doç. dDr. Ebru Güzelderen’dir. Sonucunda hocam ve ben hedefimize ulaştık.
Bize projenizden bahseder misiniz? Projenizi hazırlarken özellikle dikkat ettiğiniz, önem verdiğiniz kısımlar nelerdi?
Projenin ana kopsepti isminden de anlaşılacağı gibi konewheel‘dir. Konsepti ortaya çıkaran en önemli faktör, gelecekte şehir ulaşımının varacağı konumdur. Bu da Trafikte Bireysel araçların çoğalacak olmasıdır. Araçta 3 önemli aracın özelliklerinden ilham alındı: bisikletin 2 tekeri, motorsikletin motoru, ve tekerlekli sandalyenin oturuluş biçimi. 3 özellik birleşince bu tasarım ortaya çıktı. Engellilerin de kullanabileceği şekilde tasarlandı. Gingerın denge sistemi ve hacı yatmazın ayakta kalmasını sağlayan özellik, aracın teknik özellikleri olmuştur. Bir büyük bir de küçük olmak üzere 2 adet tekeri bulunmaktadır. Küçük tekerlek büyüğe oranla 3 kaç daha fazla dönerek dengeli bir gidiş sağlanmaktadır.
2046 için konsept yarattınız ve bunun için araç tasarladınız sizce gelecekte bizi neler bekliyor?