Şehirlerdeki başkalaşım ve geleceğin şehirleri ile ilgili röportajlarımızın ikincisini SUPERPOOL ile gerçekleştirdik. İstanbul’u konu alan projelerinde şehirdeki insan hakimiyetini arttırmak adına güzel bir öneri sunan ekip sunumlarını video animasyonlar ile güçlendirdiler. Bakalım metropolleşen İstanbul’da ‘yaşayan’ insanlar ne zaman şehirlerine dokunabilecekler ve geliştirebilecekler…
TY. Dünyamız büyük bir hızla değişiyor. Tüm yenilikler doğrudan insanların yaşamını etkiler nitelikte. Bu evrimler, yüz sene içerisinde, evde, sokakta, belki de uzayda yaşayan insanların hayatını nasıl etkileyecek? Bu metamorfoz/başkalaşım nerede ve nasıl başlar diye düşünüyorsunuz?
TY. The world is changing very fast. All the innovations are directly connected to the life of people. In 100 years, how are these evolutions affect the life of people in the streets, at home including the possibility to live in the space? Where do you think the metamorphosis will start?
SUPERPOOL. Yenilikler için merak insan doğasının bir parçasıdır. Bir zamanlar arabayı icat eden kişinin de teknoloji konusunda en az bizim kadar heyecanlı olduğunu düşünüyorum. Tarih için çok önemli bir dönemeçteyiz. Superpool olarak biz geleceği ancak şu an için bir yardım oluşturacaksa, yol gösterecekse düşünüyoruz. Audi Urban Future Awards 2012 bölgesel küratörümüz olan Memed Erdener’in yazdığı güzel bir metni vardır;
(Ne yazık ki GELECEK yoktur, sadece ŞİMDİ vardır. Çoğunlukla anlamsızdır ŞİMDİ, anlamlı olmak için ya bir hatıraya ya da bir hayale ihtiyaç duyar. Ancak bir hayali olduğunda olmayan GELECEK’e bakabilir. Ne mutlu ki, işte şu an tam oradayız. ŞİMDİ tepesinden henüz kurulmamış olan GELECEK’e bakıyoruz.)
SUPERPOOL. Curiosity for innovation is a part of human nature. I think the person who invented the chariot felt as excited about technology as we do today. So I am not so sure, we are at a very critical junction in history. In Superpool we like to think about the future only when it helps figure out something for today. There is a beautiful text from Memed Erdener, who was our regional curator for Audi Urban Future Awards 2012:
Unfortunately FUTURE does not exist, there is only NOW. And NOW is usually meaningless; it needs a memory or a dream to become meaningful. When it has a dream, it can look to FUTURE. Happily, we are right there at this moment. Standing on NOW, we look to the FUTURE yet to be made.
TY. Bu yarışma için çok değerli çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Birinci seçilen proje önerinizin en güçlü yanlarını bize aktarabilir misiniz?
TY. We have seen very valuable works for the contest. Can you just summarise the strenghts of your offer/project?
SUPERPOOL. 2030 için Superpool’un vizyonu; İstanbul’da online olarak çalışan ve “PARK” olarak adlandırdığımız bir ulaşım sistemi. Bu sistem daha fazla kilometre üzerine çalışmıyor. Bunun yerine, mobiliti ile daha fazla paylaşılan bir şehir sunuyor.
Önerdiğimiz PARK projesi, insanları paylaşılan akıllı ve sürücüsüz dolmuşları kullanarak kendi şehirlerini geri almak için teşvik eder. Her dolmuş 20 aracı trafikten kaldırarak şehrin yeni fikirler için alan kazanmasını sağlar.
Projede mahalle ölçeğinde süreç şöyle işliyor; Dolmuşla yapılan her yolculuk için puan elde edilir, bu puanlarla şehirde kamusal boşlukları kiralayabilme hakkı elde edilir. Demokrasinin geleceği park etmiş araçlardan arınmış caddelerdedir.
SUPERPOOL. Superpool’s visionis that in 2030, Istanbul runs on a transportation system with an online loyalty program called PARK. It does not offer miles for more miles. Instead, it offers more city to share with more shared mobility.
PARK encourages people to reclaim their city by using intelligent driverless dolmuşes (shared taxis). Each dolmuş eliminates twenty vehicles from Istanbul traffic freeing up valuable space for new ideas in the city. At neighborhood scale, the process works like this: Points are gained for each trip made by dolmuş, and through PARK can be used to rent the no-longer-necessary parking spaces in front of one’s home, giving people more ownership and a sense of belonging to their streets. The future of democracy is in streets without parked cars!
TY. Bu tarz projeler genel olarak ülkemizde ‘ütopya’ olarak değerlendirilmeye devam etse de, geleceği inançla inşa edecek için bazı cesaretli kişiler de olmalı. Peki, siz, projenizin gerçekleşmesi için nasıl bir süreç ve yol öngörüyorsunuz?
TY. However, generally the people named this kind of projects like ‘utopia’ in our country, there should be some confident persons to believe and build the future. How do you see the process of your project coming into real?
SUPERPOOL. Kanımızca PARK gerçek olmaktan sadece bir adım uzaklıkta. İstanbul zaten dolmuş sistemine sahip, trafik için güncellenmiş yeni veritabanları var ve canlı bir sokak hayatı alışkanlığına sahip. Aynı zamanda sosyal ağları kullanım yaygın mesela İstanbul Facebook kullanım oranında dünyadaki ikinci büyük şehir.Bu yüzden sosyal paylaşım ve online platformlarla kolay bir birlikteliği de bulunuyor.
SUPERPOOL. In our opinion PARK is only one step away from becoming real. Istanbul already has a shared taxi system, it already has new updated data bases for traffic, it has a habit of vibrant street life. At the same time Istanbul is the second largest Facebook city in the world, bigger than New York or London. So there is also an easy engagement with online platforms.
Projenin videolarını linkten izleyebilirsiniz: http://superpool.org/index.php/aufa-2012/proposal
SUPERPOOL’a öneri projeleri ve röportajımız için çok teşekkür ediyoruz!
Yarın: Röportaj Dizisi-3 CRIT