Başvuru tarihi geçmiştir
Yarışma Amacı:
“İstanbul Senin, Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması”nın amacı, yarışma alanındaki güncel ihtiyaçlar, beklentiler ve imkanlar doğrultusunda, ekolojik, özgün ve nitelikli çevresel yaklaşımların, işlevsel ve yenilikçi çözümler öneren; doğaya saygılı, sürdürülebilir, çağdaş bir çevre ve mimari anlayışı ortaya koyan, proje ve müelliflerin belirlenmesidir. Bu kapsamda yarışmanın ana hedefi, güzel sanatların teşviki, ilgili mesleklerin gelişmesi, mesleki etik değerlerin pekişmesi ve katılımcıların uluslararası rekabet gücü kazanmalarına uygun ortamın sağlanmasıdır.
Marmara Denizi, Haliç ve Boğaz, sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi değerleri ile dünyanın en özellikli kentlerinden biri olan İstanbul’un kimliğini belirleyen doğal su kaynaklarıdır. Haliç, İstanbul’un yapısal coğrafyasında sosyal, kültürel ve fiziki anlamda çok önemli bir oluşumdur.
İlk çağlardan başlayan, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi ile gelişen, Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan çok zengin ve değerli bir geçmişe sahip olan Haliç, bulundurduğu anıtsal mimari yapılar ve geleneksel doku ile İstanbul şehri için çok önemli bir tarihi merkez durumundadır. Marmara Denizi’nin kara parçasına girmesiyle oluşan Haliç (Altın Boynuz), hem jeolojik yapısı sebebiyle hem de coğrafi konumu itibariyle tarih boyunca önemli bir kentsel yerleşim yeri olmuştur. 1900’lü yıllardan sonra sanayi faaliyetinin Haliç’te yer almasıyla beraber yapılaşma formu değişen ve sanayi atıkları yüzünden kirlenmeye başlayan Haliç, 1980’li yıllarda alınan kararla sanayi alanlarından temizlenmeye başlanmıştır. Bugün, ticaret, kamu hizmetleri, eğitim hizmetlerinin ve rekreasyon alanlarının yoğun olarak bulunduğu Haliç coğrafi mekânı, sahip olduğu tarihi, arkeolojik, kültürel ve doğal değerleri nedeniyle önemli bir turizm potansiyeli barındırmaktadır.
Çeşitli müdahaleler sonunda, kentlinin Haliç kıyılarıyla temasının kesilmiş olması, Haliç kıyı park projelerinde yaya sirkülasyon devamlılığın olmaması, yeni inşa edilen Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı ile açık ve yeşil alanların daralması, İstanbul’un imaj öğeleri bakımından en zengin bölgelerinden biri olan Haliç Bölgesi’nin tanımsız rekreasyon alanlarıyla yeşil alan sisteminin kimliksizleştirilmesi, alanın başlıca sorunlarını oluşturmaktadır. Bir yandan bu sorunları gidermek üzere çözümler geliştirirken, diğer yandan yarışma alanının hem İstanbul kent bütünündeki, hem de İstanbul yeşil alan sistemi içerisinde bir omurga oluşturan rekreasyon alanları içindeki yeri dikkate alınarak bütüncül şekilde ele alınması büyük önem taşımaktadır.
Yarışma sonucunda Haliç kıyıları ve etkileşim alanı, İstanbul’un yeşil alan stratejilerine katkı sağlayan, mavi yeşil altyapı sistemleri ile ilişkilendirilmiş, sürdürülebilir, sağlıklı yeşil alanlar tasarlanarak; kültür, sanat, rekreasyon ve turizm faaliyetleri ile zenginleştirilen, kullanıcılar için nitelikli rekreasyon deneyimleri sunması amacıyla çekim merkezi oluşturulması hedeflenmektedir.
Yarışma Takvimi:
- Ön seçim şartnamesinin ilanı: 20 Ocak 2020, Pazartesi
- Ön seçime başvuru için son tarih: 13 Şubat 2020, Perşembe
- Ön seçim sonuçlarının ve yarışmanın ilanı: 17 Şubat 2020, Pazartesi
- Yer görme gezisi: 20 Şubat 2020, Perşembe
- Soru sormak için son tarih: 5 Mart 2020, Perşembe
- Cevapların ilanı: 9 Mart 2020, Pazartesi
- Projelerin son teslim tarihi: 21 Nisan 2020, Salı
- Kargo ile teslim alım için son gün: 24 Nisan 2020, Cuma
- Jüri çalışması başlangıcı: 29 Nisan 2020, Çarşamba
- Kolokyum ve ödül töreni: 16 Mayıs 2020, Cumartesi, 14:00
Katılım Koşulları:
- TMMOB Mimarlar Odası, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası veya TMMOB Şehir Plancıları Odası’ndan birisine üye olmak ve meslekten men cezalı durumunda olmamak.
- Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler ve atayanlar arasında olmamak.
- Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle bunların 1.dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak.
- Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamak.
- Yarışmaya kayıt yaptırarak şartname bedelini, belirtilen banka hesabına ödemek, ismini raportörlüğe kaydettirmek.
- Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak.
- Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.
- Bu paragraflarda belirtilen şartlara uymayanlar ön seçime başvurmuş olsalar dahi yarışmaya kabul edilmezler.
Ön Seçim Değerlendirme Kriterleri:
Jüri, bu şartnameye konu tasarım problemini çözmeleri için farklı iş deneyimleri ve hassasiyetleri olan, tanımlanan problem için “yer” ile bağlantılı yaratıcı ve özgün fikirler üretebilecek, kamu yararı konusuna heyecanla bakacak ve/veya profesyonel ölçekte meslek pratiği yürüten, tanımlanan tasarım problemini çözümlerken, tasarım ortamına teşvik edici katkı sunabilecek 7 alanın her biri için 6 (altı) tasarımcı ekibi seçecektir.
Bu seçim aşağıda yer alan kıstaslara göre yapılacaktır:
- (K1) KİK’e tabi yarışmalarda kazanılmış bir yarışma sonucu açık alan tasarımlarının uygulanmış olması.
- (K2) Açık alan tasarımlarının uygulanmış olması.
- (K3) KİK’e tabi ve açık alanları konu edinen yarışmalarda ödül almış olmak.
- (K4) KİK’e tabi yarışmalarda herhangi bir ödül almış olmak.
- (K5) Açık alan tasarımları yapmış olmak.
- (K6) Ortakçıl ekip oluşturulması ve diğer danışmanlık alanlarından faydalanmak
Ön seçime başvuracak yarışmacıların yukarıdaki koşullardan bir ya da birden çoğunu sağlaması gözetilecektir.
Ödüller:
7 alanın her birisi için aşağıdaki ödüller ayrı ayrı verilecektir.
- 1. Ödül: 50.000 TL
- 2. Ödül: 30.000 TL
- 3. Ödül: 20.000 TL
- 1. Mansiyon 15.000 TL
- 2. Mansiyon 15.000 TL
- 3. Mansiyon 15.000 TL
Yarışmayı Düzenleyen Kuruluş:
- İBB
İletişim ve Ayrıntılı Bilgi:
[button color=”orange” link=”#”]YARIŞMA SİTESİ[/button]