İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2011 Birincileri söyleşi serimizde bu sefer bir ekip var: Dilara KAN ve Burak HÜNDÜR. İlk yarışmalarında birincilik elde etmenin getirdiği motivasyon ile çalışmalarını sürdüren tasarımcıları tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz.
Kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Dilara KAN: 1988 İstanbul doğumluyum. Maçka Akif Tuncel Anadolu Meslek Lisesi Plastik Sanatlar bölümünün ardından ,2011 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İçmimarlık bölümünden mezun oldum. Şu anda bir tasarım ofisinde çalışmaktayım.Vakit buldukça da kukla atölyesinde kukla yapıyorum.Farklı alanlara yönelmeyi,bilgi edinmeyi ve tecrube etmeyi çok seviyorum.
Burak HÜNDÜR: 1985 yılında Kocaeli’de doğdum. Kocaeli Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakütlesi İç Mimarlık Bölümü’ne girmeye hak kazandım. 2011 yılında bölümümden derece ile mezun oldum. Şu anda da bir içmimarlık ofisinde çalışmaktayım.
Yarışmalara ne sıklıkla katılıyorsunuz?
Daha önce kişisel olarak da birlikte de hiçbir tasarım yarışmasına katılmamıştık. İlk yarışmamızda birincilik almak açıkçası bizi motive etti.
IMMIB Ürün Tasarım Yarışmasında konunuzu kendiniz seçiyordunuz; siz konunuzu nasıl seçtiniz?
İkimizde yemek yemeyi çok seviyoruz. Yemeği bir zorunluluk değil eğlence olarak görüyoruz. Ama bazen yemek yapmak, özellikle de doğru lezzete ulaşmak kolay olmuyor. Bu yüzden içinde bulunduğumuz çağdaki ileri seviye olanakları neden bu amaç için kullanmayalım diye düşündük.
Yarışmada ödül aldığınız tasarımınızın konseptinden ve tasarım sürecinden bahsedebilir misiniz?
“Herkes yemek yapabilir” sözünden yola çıkarak “Herkes yemek yapabilsin ” diye oluşturduğumuz bir fikirdi bu.Doğru lezzette ulaşabilmeyi kolaylaştırmayı amaçladık. Uzun bir süre boyunca teknolojinin pişirme sürecine nasıl katkı sağlayabileceği ve tasarımın sahip olacağı fonksiyonlar hakkında düşündük. Malzeme ve üretim tekniklerini de araştırdıktan sonra ürün kendi kimliğine kavuşmuş oldu.
Yarışmada ödül kazandığınız tasarımı üretmeyi düşünüyor musunuz? Üretilirse geliştirmek istediğiniz detay nedir?
Üretici bir firma tarafından teklif gelirse, tabikide üretilmesini isteriz. Tasarım üretim aşamasına geldiği takdirde, sahip olduğu fonksiyonların teknolojinin gelişimi ile artabileceğini düşünüyoruz.
Yarışmada malzemelere göre ürün yapıları oldukça farklılık gösteriyor. Sizce malzeme ve tasarım arasındaki ilişki nasıl kurulabilir?
Bizce tasarım sürecinde malzemenin önemi her zaman ön plandadır. Yürümeyi öğrenmeden koşulmaz . Fikirler tasarımı oluşturduğu gibi, malzeme de formu oluşturur.
Sizce tasarımda malzeme ve teknoloji takibinin önemi nedir?
Tasarımın formu kadar üretilebilirliği ve fonksiyonelliği de malzemeye bağlı olarak değişebilir. Bu yüzden üretim tekniğinden kullanılabiliecek malzemeye kadar, çağın sunabildiği en uç noktaları bilmek her zaman için tasarımcıyı bir adım önde tutar.
Eğitim hayatınızdaki ile profesyonel yaşamdaki proje sürecini kıyaslar mısınız?
İkimizde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü mezunuyuz. Okuldaki eğitim sürecimiz bizim için oldukça verimli geçti. Eğitmenlerimizin tasarımlarımıza yaklaşımları, bizi profesyonel hayata oldukça hazırladı. Okul projelerimizde de profesyonel hayattaki tasarım sürecine çok yakın çalıştık. Bu bizim için büyük bir artı oldu.
Tasarımda en önemli konulardan biri düşünceyi ifade etmek. Sizce bir paftada nasıl olmalı?
Bu, tasarımı oluşturmak kadar önemli bir nokta aslında. Tüm tasarım sürecini ve anlatılmak isteneni, yalın ve eksiksiz bir şekilde sunmak bizim için her zaman ön planda olmuştur.
Gelecek için hedeflerinizi paylaşır mısınız? Tasarım sektörünün nasıl bir yol izleyeceğini öngörüyorsunuz?
İkimizinde yurtdışında master yapma planı var. Önce bu düşüncemizi gerçekleştirmek istiyoruz. Sonrasında tabi ki kendi tasarım ofisimizi kurmak istiyoruz.
Tasarım sektörünün gelişen teknolojiyle birlikte daha da yenilikçi, yaratıcı bir süreçte olabileceğini düşünüyoruz.
Dilara Kan Projelerinden Örnekler
kndilara@gmail.com http://www.behance.net/dilarakan[divide]
Burak Hündür Projelerinden Örnekler
burakhundur@gmail.com http://www.behance.net/burakhundur
Redesign yapılan tasarımlara odul verilmesi ne kadar mantıklı ki?