İMMİB Endüstriyel tasarım yarışmaları 2013 kapsamında dereceye giren tasarımlara ve tasarımcılara ödülleri verildi. Bu sene metalden mamül ürünler kategorisinin kazananları ve projeleri aşağıdaki gibi oldu.
Profesyonel Kategorisi
Birincilik Ödülü: Çağlar Alkan
Odak Ocak Kıskacı
Yemek pişirme sırasında ocak ve ısı kaynağıyla çalışmak görme engelliler için oldukça sıkıntılıdır. Engelsiz insanlar da ocak ve ısı kaynağından kaynaklanan mutfak kazaları yaşarlar. Bu kazalar
çoğunlukla tencere, tava gibi pişirme ekipmanlarının ısı kaynağı üzerinde ortalanamamasından ya da pişirme sırasında kaymasından kaynaklanmaktadır. ODAK, ateş ortalayıcı tencere, tava
gibi pişirme ekipmanlarının ısı kaynağı üzerinde ortalanmasını sağlar ve kıskaç görevi görere sabitler. ODAK kabartmalı altı noktadan tutularak ısı kaynağını çevreleyen ocak demirlerinin üzerine yerleştirilir. Tencere, tava gibi mutfak ekipmanları ODAK’ın üzerine yerleştirilirken ağırlıklarıyla ODAK’ın kanatlarını yukarı kaldırırlar. Kanatlar yukarı kalktığında ekipmanı kıskaca alır, ekipmanın sağa sola kaymasını önleyerek ateşin ortalanmasını ve güvenli yemek pişirmeyi sağlar. Üç farklı boy ısı kaynağı büyüklüğüne göre üç boy tasarlanan Odak, tüm ocaklarda standart kullanılan bir birlerine dik uzanan ocak demirleri üzerine yerleştirilir.
[divide style=”2″]
İkincilik Ödülü: Burçin Şuşut – Berk Kotel
Zip-On
Zip-On, parkinson hastaları, yaşlılar, çocuklar ve görme engellilerin fermuar kullanımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Genişletilmiş ağız yapısı ve kolay kavranabilen tutacağı ile herkesin kullanımına yöneliktir.
[divide style=”2″]
Üçüncülük Ödülü: Şenol Doğan
+ Eksi
artıeksi sayesinde kıyafet değiştirmek çok kolay ve zahmetsiz. Yüksek çekim kuvvetine sahip metal mıknatıslar yuvalarına zahmetsizce oturarak sıkı bir tutuş sağlar ve siz bir kuvvet uygulamadığınız sürece yerinden ayrılmaz. Tasarım istenilen renkte ve çeşitlilikte üretilebileceği için kişi kendi artıeksi modasını da yaratabilir. Mevcut gömleğinizin düğmelerini sökerek yerine artıeksi düğmelerini rahatlıkla takabilirsiniz. Mevcut düğmeyi söktükten sonra artıeksi’nin alt parçasında bulunan çengeli kumaşa geçirerek bükmeniz yeterli. Üst parçayı ise normal gömlek deliğine yerleştirirseniz düğmeniz kullanıma hazır hale gelir. Alt parça bir sefer takıldıktan sonra üst parça, rahat takılıp çıkarılabildiği için, istenilen renk ve ebatta seçilebilir. artıeksi tasarımında “-” düğmeyi sabitledikten sonra “+” düğmeyi istediğiniz şekil, renk ve dokuda seçip kendi stilinizi zahmetsizce oluşturabilir ve hiçbir zorluk yaşamadan kıyafetlerinizi giyebilirsiniz. artıeksi’yi sadece gömleklerde kullanmak zorunda da değilsiniz. Düğme yuvası bulunan her kıyafetinizde rahatlıkla ve kolayca kullanabilir, hayatınızı kolaylaştırmanın yanında tarzınızı da yansıtabilirsiniz.
[divide style=”2″]
Mansiyon Ödülü: Şevket Öztaş
Vivant
vivant tekerlekli sandalye kullanıcılarına yönelik tasarlanmış, elektrikle çalışan bir modüldür. Oldukça pratik bir şekilde kendi tekerlekli sandalyenize monte edebilirsiniz. Elektrikli bataryaları
sayesinde siz yorulmadan gitmek istediğiniz yere ulaşmanızı sağlar. Yenilikçi özelliği sayesinde karşınıza çıkacak sürprizlere karşı her zaman hazırlıklı olmanızı sağlar. Yolunuza çıkan merdivenler artık sorun olmaktan çıkmıştır. Sisteme entegre palet sistemi sayesinde benzersiz bir şekilde herhangi birisinin yardımı olmadan merdiven moduna geçebilir herhangi bir efor sarfetmek zorunda kalmadan bu engeli güvenli bir şekilde aşabilirsiniz. vivant ergonomik tasarımı sayesinde manuel kullanımınıza da engel teşkil etmemektedir. Bataryaları sayesinde normal kullanımınızı desteklerken, yenilikçi yapısıyla merdiven sorununuza oldukça pratik bir şekilde çözüm getirir. Kontrol ünitesini koltuğunuzun kolçağını sabitleyip joystick gibi kullanabilirsiniz. Sisteme ilave navigasyon ve bilgi ekranı sayesinde kalan batarya seviyenizi takip edebilirsiniz. Tekerlekli sandalyenizin göbeğine bir kereliğine monte edeceğiniz aparat sayesinde oldukça rahat takıp çıkarabilirsiniz. Duvara monte şarj ünitesi ile oldukça rahat bir şekilde yeniden şarj edebilirsiniz.
[divide style=”2″]
Öğrenci Kategorisi
Birincilik Ödülü: Berkan Unutulmaz
Look
Look, ocak kullanımında yaşanan temel problemleri çözmeyi hedefler. Özellikle yaşlı insanların yaşadığı, ilk tutuşma sırasında yanıp yanmadığını anlamak, pişirme sırasında ateş miktarını
ayarlamak, olası sönme durumunu fark edebilme, ocağı açık unutma, yemeğin yanması gibi tehlike ve kullanım zorluklarını minimuma indirmek, Look’un çözmeyi hedeflediği başlıca sorunlardır. Look’un bünyesinde bulunan 25 derecelik açılı krom yüzeyler ateşin görüntüsünü kullanıcıya yansıtarak ocak hizasına eğilmeden görebilmesini sağlar. Bir diğer sorun ve çözüm önerisi de kullanıcının ocakla ilişkisini sağlayan kontrol paneli. Look’un arayüzü, 4 kontrol düğmesini 2 sağda 2 solda olmak üzere birbirinden ayırır. Düğmeler kendi içinde de ön ve arka olarak konumlanmıştır. Böylece kullanıcı birkaç kullanımdan sonra piktogramları okumadan da düğmelerin yerlerine rahatlıkla adapte olabilir ve ayırt edebilir.
[divide style=”2″]
İkincilik Ödülü: Ayşegül Çetinkaya
Bestdressed
İyi giyinmek engelli, engelsiz, yetişkin veya çocuk herkesin en doğal hakkıdır. Maalesef bu haktan görme engelli veya renk körlüğü bulunan insanlar yeterince yararlanamamaktadır. Giyinirken mutlaka birine danışmak zorunda kalırlar. Kendi başlarına renk ayrımı yapamazlar. Bu durum ister istemez başkalarına yük olma hissi yaratıp rahatsızlık verir. BestDressed askı, görme engelli, renk körlüğü olan kişilerin tek başlarına o gün hangi renkleri giyeceklerini seçmelerine olanak verir. Böylece kimseye yük olmadan uyumlu giyinip iyi bir görüntüye ulaşabilirler. Askının ortasında bulunan yuvarlak alanda altı nokta alfabesi ile renkler kodlanmıştır. Hangi renk giysi asıldıysa, yuvarlak alan çevrilerek o renge getirilir. Her çevirmede “tık” sesi çıkar böylece görme engelli kişi renk değiştirdiğini anlar. Gören bir kişinin giysi asarken zorluk yaşamaması için kutucuklar renklendirilmiştir. Ürün metal bir mamuldür. Ortada bulunan yuvarlak parça, daha rahat dönmesi için plastikten tasarlanmıştır.
[divide style=”2″]
Üçüncülük Ödülü: Başak Elbüken
Tick
Tick; mıknatıslı sistemi sayesinde bir deliği bir askıya geçirme hareketinden kullanıcıyı kurtarırken, alt damlalık kısmı sayesinde kullanıcıya yemek pişirme esnasında da kullanım olanağı sağlıyor. Eli titreyen bir yaşlı veya kol hareketlerini çok rahat yönetemeyen bir engelli için olduğu kadar mutfakta hızlı olması gereken tüm genel kullanıcılar için düşünülmüş bir tasarım Tick. Tek bir hamlede yerinden alınıp, sadece üst levhaya yaklaştırıldığında mıknatıslı sistem sayesinde kendiliğinden sabitlenen bir ürün.
[divide style=”2″]
Mansiyon Ödülü: Sinan Özkara
HORN
Yaşlılar için metal ürün tasarımı. Otobüste tutunacak yer kalmadığı zamanlarda kullanıcının kendi tutunma alanını yaratması için baston tasarımı. Eklem ağrıları çeken ve yürümekte zorlanan yaşlılar. Günümüz otobüslerinde çok kalabalık hakim olduğu için yaşlılar otobüslerde tutunma alanına ulaşmakta zorluk çekmektedirler. Otobüste dikine demirlerin azlığı sebebi ile arada kalan yaşlıların tepedeki demirin bazı toplu taşıma araçlarında yüksek olması sebebi ile demire uzanamama nedeni ile eklem ağrıları çekmektedirler. Ayrıca hijyen olarak da toplu taşıma tutunma demirleri temiz denemez, bu nedenle insanın toplu taşıma aracındaki tutunma alanı ile olan iletişiminin kesilmesi sağlanmıştır. Ana malzemesi alüminyumdur. Yardımcı parçalar ise malzemeleri ise mikro fiber kumaş ve plexi glass plastiktendir. Üretim metodu ise kalıpla alüminyum işlemedir.
Herkese merhaba,
İlgilenenler için projemin daha detaylı sunumu;
http://bit.ly/145vGUE
Teşekkürler