Electrolux Design Lab 2014’te yarı finalistler açıklandı. Teması sağlıklı evler yaratmak olan yarışmada Türkiye’den de iki yarı finalist seçildi.
Tasarımcı Selin Koşağan’a kendi hikayesini sorduk:
“Ben Selin Koşağan, Kadir Has Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunuyum, 2013 yılında birincilikle mezun oldum ve aynı bölüm üzerine Master yapmak üzere İngiltere’ye, Coventry Üniversitesine gittim. İngiltere’deki tasarım yolculuğum süresince Uluslarası yarışmalara katılmaya başladım. İlk Ödülümü almak üzere Singapur’a RED DOT ödül gecesine gidiyorum. Best of The Best Ödülünü İngiltere’de sınıf arkadaşlarımla yapmış olduğum İş Makinası tasarımı ile alacağım.
Electrolux Design Lab 2014 sene içerisinde katıldığım ikinci Uluslararası yarışmaydı ve şuanda yarı finalist olarak yarışmaktayım amacım finalist olabilmek. 1700 tasarım arasından kumaş bakımı kategorisinde ilk 35 e kalmayı başardım, hedefim ilk 6 ya kalabilmek.
Kısaca Konseptimden bahsedecek olursam; taşınabilir bir kumaş bakım ünitesi tasarlamış bulunuyorum. Çok fazla seyahat eden iş adamları veya aileler için kuru temizleme sorununu ortadan kaldırabilecek olan tasarımım, portatif bir çözüm yaratıyor. Ana hatlarıyla tasarımım; ütünün ve leke, koku çıkartıcının birleşiminden oluşuyor. Tabanında farklı gözeneklere sahip ola ürün, buhar ve koku, leke giderici losyonları uygulayan kanallara sahip. Kanalar uygulamayı yaptıktan sonar altında bulunan vakum kısım kötü kokuya ve lekeye sebep olan parçacıkları kumaştan ayırarak ürünün haznesine çekiyor. Böylece hafif lekeler ve ter kokularından kumaş arındırılmış ve ütülenmiş oluyor.
Konsept akıllı şarj ünitesi ve üstündeki interaktif kullanım yüzeyinden oluşuyor. Şarj ünitesi şarj olduktan sonra makine şarj oluyor böylece kısa devre problemi söz konusu olmadan ve makine görevini yaparken bile yedek şarj kolaylığına sahip olarak makine kullanıma hazır hale geliyor. Şarj ünitesi aynı zamanda buhar için su, koku ve lekeleri gidermek için kullanılan özel nano teknolojik losyonlar için dolum ünitelerini içeriyor. Ürün enerji ve diğer gereksinimlerini akıllı şarj ünitesinden sağlıyor.
QR koda sahip birçok kıyafet pazara sunulmuş durumda bu hususta tasarımımın yanlarında bulunan tarayıcılar ile kumaşın etiketini tarayıp onun için en uygun uygulama yöntemini ve hassasiyet derecisini seçiyor.
Tarayıcılar aynı zamanda titreşim ile hareket eden ve kumaş üzerinde kendi yolunu bulan tasarımımın yönünü ve sorunlu yeri keşif edilmesinde rol oynuyor.
Fabric Assistances ile sadece bir gün giydiğiniz ama kırışan ter kokusuna maruz kalmış veya hafif lekelenmiş kıyafetlerinizi tekrar çamaşır makinesinde yıkamak, kurutmak ve ütülemek derdi olmadan saniyeler içeresinde yenilip temizleyebilirseniz. Böylelikle zaman size kalırve enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanmış oluruz, özellikle su ve enerji sıkıntısı çekeceğimiz ön görülen gelecek adına. Tasarımıma destek olmak için halen süren halk oylamasında sayfamdan oy kullanabilir daha fazla bilgi edinmek için bloğumu inceleyebilirsiniz.