Yarışma Teması: Yeni nesil oyuncaklar
Yarışma Amacı: Hızla gelişen dijital teknolojiler ve bilişim sistemlerinin hayatımıza olan etkisinin artması, beraberinde sokağa daha az çıkan, daha az sosyalleşen ve daha az hareket eden bir toplum yapısını getirmektedir. Bu bağlamda insanları tekrar sokağa çıkaracak, sokak etkinliklerini cazip kılacak, fiziksel egzersiz ve gelişim için fayda sağlayacak, sosyalleşme olgusunu güçlendirecek ve hepsinden önemlisi gelecek nesillerimiz olan çocuklarımızın fiziksel, duygusal ve sosyal anlamda gelişimlerine katkı sağlayacak ve kamusal yaşantımızı zenginleştirecek yeni sokak etkinliklerinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda CEMER’in birincisini düzenleyeceği yarışma aracılığıyla, genç tasarımcıların fikirlerini hayata geçirerek, insanların sokağa çıkmasını destekleyecek ve farklı kullanıcılara hitap edebilecek çeşitli kent oyuncakları
Yarışma Takvimi:
- Yarışmanın Duyurulması : Şubat 2014
- Projelerin Son Teslim Tarihi : 11 Temmuz 2014 (4 Ağustos 2014 tarihine uzatıldı)
- Dereceye Giren ve Ödül Alan Projelerin Açıklanması : Ağustos 2014
- Ödül Töreni : Eylül 2014
Yarışma Jürisi:
- Ahmet Cengiz Yıldızcı, İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj
- Mimarlığı Bölüm Kurucu Öğretim Üyesi
- Ahmet Oktan Nalbantoğlu, Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarımve Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Ayberk Yağız, ETMK-Endüstriyel Tasarımcılar Meslek KuruluşuBaşkanı
- Hakan Gürsu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi EndüstriyelTasarım Bölümü, Designnobis
- Marinella Ferrara, Politecnico di Milano, PAD Journal
- Michal Stefanowski, BEDA-Bureau of European Designers’Association, Academy of Fine Arts Warsaw
Katılım Koşulları:
- Yarışmaya bireysel veya ekip olarak katılabilinir,
- Bireysel katılımcıların ya da ekip olarak yapılacak katılımlarda ekip üyelerinden en az birinin, üniversitelerin Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık fakültelerinin ilgili bölümlerinde (Mühendislik Fakülteleri bünyesindeki Peyzaj Mimarlığı Bölümleri dahil) lisans veya lisansüstü derecesinde eğitimlerini sürdürüyor olmaları ya da 2011 yılı ve sonrasında ilgili bölümlerden mezun olmuş olmaları gerekmektedir,
- Diğer branşlardan katılacak öğrenciler için, tasarım ekibinde (b) maddesindeki koşulu yerine getiren en az bir üye olması gerekmektedir.
- Profesyonel katılımcılar için, tasarım ekibinde (b) maddesindeki koşulu yerine getiren en az bir üye olması gerekmektedir.
- Yarışmaya katılan her proje için özgünlük, daha önce üretilmemiş olması, kamuya sunulmamış olması, benzer başka bir yarışmada dereceye girmemiş ve ödül almamış olması şartları aranmaktadır. Bu koşulların aksinin tespiti durumunda, ilgili proje diskalifiye edilecektir. Böyle bir durumda olduğu saptanan ödül almış projenin ödülü geri alınır ve derecesi iptal edilir. Yarışmaya gönderilen projelerin özgün değerlerinin olmaması ve üçüncü kişilerin söz konusu tasarımla ilgili hak iddia etmeleri durumunda tüm sorumluluk yarışmacıya/yarışmacılara aittir.
- Her birey ve/veya ekip en fazla üç farklı proje ile yarışmaya katılabilir.
Katılım Şekli ve Adresi:
- Başvurular www.yeninesiloyuncaklar.com adresinden ulaşılacak dijital başvuru formunun doldurulması ve aşağıdaki belgelerin yine aynı internet adresi üzerinden sisteme yüklenmesi yoluyla kabul edilecektir.
Ödüller:
Her iki yarışma konusu için ayrı olarak;
- Birincilik Ödülü : 15.000 TL. + Yurtdışı Fuar Gezisi
- İkincilik Ödülü : 10.000 TL
- Üçüncülük Ödülü : 6.000 TL
- Mansiyon : 1.000 TL
- CEMER Özel Ödülü : CEMER Kent EkipmanlarıTasarım Ofisinde 1 Ay Staj
Yarışmayı Düzenleyen Kuruluş:
- Cemer Kent Ekipmanları
İletişim ve Ayrıntılı Bilgi:
- Yarışma şartnamesi
- Web: http://www.yeninesiloyuncaklar.com/
Ödülleri yüksek olan bir yarışma, farklı bir sektör olması açısından ilgi çekici..
Neden belli fakültelerde eğitim görmek, görmüş olmak gerekiyor? Bu elektrik elektronik mühendisliği okuyan birinin katılamayacağı anlamına mı geliyor?
buradan ilgililere sesleniyorum lütfen mühendisler, doktorlar, avukatlar için bir tasarım yarışması açında şu goy goy bitsin gerçekten
Endüstriyel tasarım mezunuyum ve mimariye de ilgi duyduğum için uzun zamandır mimari projelerde de yer alıyorum ama buna rağmen baştan sınava girip mimarlık mı okusam yoksa master programları ne derece faydalı olur diye düşünmeden duramıyorum. Kendi işini dahi beceremeyen insan grubunun dasarım (tasarım diyebildiklerinden bile şüpheliyim) yapabileceklerini zannediyor olmalarını görmek çok acı…
Endüstriyel tasarım okuyup ta hiç bir tasarım yapmamış arkadaşlarıda biliyoruz, endüstriyel tasarım yapıyorum ergonomik olcak diye saçma sapan işler yapıp ergonomiden bahseden ve kendini beyenen , diyerlerinin fikirlerini önemsemeyen burnu havada çok mezun arkadaş gördüm’de , ANONİM olarak yorum yazan arkadaş kadar bencilini görmemiştim, hakkıyla çalışan arkadaşlara lafım yokta, dünkü mezun olupta bir blender bile tasarlamaktan aciz tasarladığı blenderin ne işe yaradığını bilmeyen, araştırmadan yoksun kalıplamanın ne olduğundan habersiz, üniversiteden ergonomi diye öğrendiği tek bir lafla dışarıda caka satıp saçma sapan bencillikler yapan endüstriyel tasarımcılara selam olsun arkadaşlar haberiniz olsun tasarım öncelikle insanın hayal gücüne el becerisine daha sonra bilgisine ve tecrübelerinle zamanla oluşturduğu ve pekiştirdiği tekniği kullanarak oluşturduğu bir fikirdir sen yapamassın o yapamaz diye bir şey yok Türkiyede de yapılan ilk mutfak robotların bir kısmının tasarımını önceki mesleği kamyon şöförlüğü olan bir adamın elinden cıktığını duysanız küçük dilinizi yutarsınız onun için kimse kendini gökten düşmüş yıldız sanmasın
Merhaba Makinacı,
Biraz hiddetli girmişsin galiba çünkü doğru dürüst cümle bile kuramamışsın.
“Endüstriyel tasarım okuyup ta hiç bir tasarım yapmamış arkadaşlarıda biliyoruz,” diye başlamış yine “endüstriyel tasarım yapıyorum ergonomik olcak diye saçma sapan işler yapıp ergonomiden bahseden ve kendini beyenen , diyerlerinin fikirlerini önemsemeyen burnu havada çok mezun arkadaş gördüm’de” demiş koparmışsın.
Neyse buradan anlaşıldığı üzere yazamıyor ve hatta daha vahimi okuduğunu anlayamıyorsun.
Bak sana son şans bir kez daha oku diye buraya da yazacağım.
“Endüstriyel tasarım mezunuyum ve mimariye de ilgi duyduğum için uzun zamandır mimari projelerde de yer alıyorum ama buna rağmen baştan sınava girip mimarlık mı okusam yoksa master programları ne derece faydalı olur diye düşünmeden duramıyorum. Kendi işini dahi beceremeyen insan grubunun dasarım (tasarım diyebildiklerinden bile şüpheliyim) yapabileceklerini zannediyor olmalarını görmek çok acı…”
Buradan senin aldığın mesajı çok merak ettim çünkü yazdığından pek anlaşılmıyor maalesef.
Burada verilen mesaj herkes kendi işini hakkıyla yapsın sonra gelsin gerçekten iddialıysa tasarım yapmaya niyetlensin şeklindedir. Yani senin gibi cümlelerini toparlayamayan birisi component toparlamasın fikrinin özetidir.
Şimdi dersin benim işim bu makinacıyım ben bla bla bla… ama arkadaş anlatılan bu işte sen kendi işini düzgün yap sonra gel. Bir başkasının hazırladığı dökümanı anlayamayacağın bu kadar aşikarken üzerine yorum katmaya çalışman acayip komik oluyor.
Neyse klasik durumlardan biri işte tasarımcı şunu bilmez, şunu da bilmez, hatta şunu hiç bilmez… bilir denilen bir şey çıkmıyor nedense zaten biz hiç bir şey bilmeyiz her şeyi sen bilirsin kralsın mühendis kardeş 🙂
Ben de hiç bir şey bilmediğim için mimarlığı baştan okurum, master da yaparım ama sonra biri de gelir bencil der. Bencilliğin anlamı için de sözlük falan kullan benden bu kadar kendi kendine bir şeyler öğrenebiliyor musun bir kere dene faydası olur belki sana bile…
Arada bir Buradaki Atışmaları okuyup gülmek kadar İyi gelen birşey yok biliyormusunuz
; ciddi konuşmak istiyorum ama neyse konuşamıcam 😀 , zaten bizim Ülkece sorunumuz bu , Herkes herkesin işini yapmaya çalışıyor…
Tasarım hevesini Kalbinde yaşatıp ta Mühendislik fakültesinde okumak zorunda olan arkadaşlarımız var , onlarada çok üzülüyorum , bence onlara özel yarışmalar düzenlemek lazım , Onlara bukadar kötü davranmayalım sevigili tasarımcı arkadaşlar , Yani bunu şey gibi düşünebilirisniz , Eskiden internet kafelerde siz oyun oynar ken küçük çocuklar abi bi el de ben oynayabilirmiyim diye yanımıza gelirdi , işte onlara bırakalım artık bilgisayarları 😀 hadi şimdi evlerinize dağılın bakim
öptüm kib bye
İsmini sevmedim çocuk 🙂
Her şeyi bilen adam Türkçe bilmiyor.
Neden ilkogretim öğrencileri basvuramiyor. Benc e onlarda dahil edilmeli. Daha yaratıcı olduklarını düşünüyorum. Tesekkurler.