Uluslararası BoConcept Fincan Tasarım yarışmasında 24.745 tasarım arasından 6 finalist arasına kalmayı başaran Seda Mit ile konuştuk. Röportajı gerçekleştiren Zehra Seyyah‘a ve değerli zamanını sizler için ayıran Seda Mit‘e teşekkür ediyoruz. Umarız sizlerde keyifle okursunuz …
Merhaba Seda Hanım; öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1989 Mersin doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi Grafik Tasarım son sınıf öğrencisiyim. İstanbul’da yaşıyorum. Boş zamanlarımda çizim yapmayı, film izlemeyi, sergilere gitmeyi ve kitap okumayı çok seviyorum. Yeni insanlarla tanışıp onlardan ilham almakta hoşuma gider.
Grafik Tasarımı eğitimini almaya nasıl karar verdiniz?
Küçüklüğümden beri çizim yapmaktan keyif alıyorum. Adana’da bir yıl atölyede eğitim aldıktan sonra bu eğitimle örtüşebilecek ve bana en uygun olduğunu düşündüğüm alanı yani Grafik Tasarımı seçtim.
Yaptığınız işlerde sizi en çok heyecanlandıran ve hoşunuza giden iş, detaylar nelerdir?
Ben aslında kendimi illüstrasyon alanında geliştirmek istiyorum. Çizimlerimi planlı olarak değil anlık olarak yapıyorum. Genelde bulunduğum ortamlardaki olayları çizimlerime yansıtıyorum. Aynı zamanda ruh halini yansıtan yazılar yazıyorum. Bunları yaparken de günlük yaşamdan etkileniyorum.
BoConcept için tasarladığınız fincan üzerinden bulunan insan siluetlerini tercih etmenizin özel bir nedeni, anlamı var mı?
BoConcept tasarım için belirli bir konu belirtmemişti. Metrobüste sabah staja giderken ortaya çıkardığım bu tasarım da İstanbul’da ki insanların ve diğer metropol insanlarının yaşadığı kargaşayı ve iç içe geçmiş yaşamlarını konu olarak tercih ettim.
Tasarım yarışmalarına aktif olarak katılıyor musunuz?
Açıkçası ilk defa bir yarışmaya katıldım. Bu da BoConcept’in yarışmasıydı. İlk yarışmada böyle bir netice almakta beni çok mutlu etti.
Sizin için iyi tasarım nedir? Hangi niteliklere sahiptir?
Mekanik değil; insanı, insan hayatının içinden olan anları, yaşamdan izleri taşıyan tasarımlar benim için nitelikli tasarımlardır. Ve bence bu tasarımlarda insanlar kendini görebilmeli ve yaşamda fark etmedikleri ayrıntıları fark edebilmeli.
Takip ettiğiniz tasarım siteleri, yarışmacılar ve tasarımcılar var mı? Kimler?
www.tasarimyarsimalari.com internette takip ettiğim sitelerden biri. İnternet dışında ise dergilerden ve duyurulardan takip ediyorum. Ressam Neşe Erdok, grafik tasarımcı Savaş Çekiç, Gürbüz Doğan Ekşioğlu ise güncel olayları anlık olarak illüstrayona yansıttığı için beni çok etkileyen isimler olmuşlardır.
Türkiye’de ki tasarım alanında ki çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yeterli bulmuyorum. Okuldaki eğitim piyasaya hazırlıyor. Bu yüzden tasarımcılar kendi fikirlerini yansıttıkları tasarımlar ortaya çıkaramıyorlar.
Genç bir tasarımcı olarak kendinizi özgürce ifade edebileceğinizi düşünüyor musunuz?
Hayır, çünkü yasakçı bir zihniyet var. Zıt bir şey yaptığımda ilerleyebileceğimi düşünmüyorum, hoş karşılanmıyor. Sadece tasarım değil sanat ve basın konusunda da durum aynı şekilde. Yaşam şartlarına göre davranmak zorunda kalıyorsun. Eğer istediğin tasarımı yapmak istersen para kazanamıyorsun, piyasaya ayak uydurursan da kendini ifade edemiyorsun.
Tasarım dünyasına adım atmak isteyen, tasarım yarışmalarına katılmak, fark edilmek isteyen tasarımcılar için neler tavsiye edersiniz?
İlk başta istemek ve sevmek çok önemli. Mutlaka yarışmaları takip etmeliler. Mesela benim için bu yarışma çok büyük bir avantajdı. Bunun yanında gözlem ve araştırma yapıp ayrıntılara dikkat ederek kendi tarzlarını oluşturmalılar.
İstanbul’da yapılan etkinlik, yarışma ve sergileri yeterli buluyor musunuz?
Yeni yeni bir şeyler olmaya başlıyor, gelişiyor. Zaten GMK belirli aralıklarla sergiler düzenliyor ama henüz yeterli değiller. Gerçi benim ilgi alanım illüstrasyon üzerine ama o konuda da fazla bir gelişme yok.
Sizi takip etmek, ulaşmak isteyenlere verebileceğimiz bir adres var mı?
Tabi var. Websitemiz henüz yapım aşamasında ancak aşağıdaki adreslerden bana ulaşabilirler.
- facebook.com/sedamit
- sedamit.blogspot.com
- sedamit@hotmail.com
Çok keyifli bir sohbet oldu. Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. İlerleyen zamanlarda sizinle yine böyle başarılı tasarımlarla karşılaşmayı dileriz.
Röportaj: Zehra Seyyah
Yorumlar 1