Ankara Kalkınma Ajansı ve Gökyay Vakfı Satranç Müzesi tarafından düzenlenen Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışmasında kazanan isimler belli oldu. Ankara’yı temsil etme niteliği taşıyan anıtsal mimari yapılar, Ankara ve çevresinin tarihi, mitolojik ve etnografik öğeleri ve Ankara’yı sembolize eden yerel kültürel ve turistik ögeler temasıyla ilişkili tasarımların beklendiği yarışmaya 28 adet tasarımın katıldı. İlk tur elemede 12 eser ikinci tura geçti. İkinci tur sonuç turunda ise 6 tasarım oy birliği ile birinci, ikinci, üçüncü, mansiyon ve jüri özel ödülü olarak dereceye girdi.
- Birincilik: Selim KOCAMAN
- İkincilik: Çiğdem ASLANTAŞ
- Üçüncülük: Hüseyin BARAN
- Mansiyon Mehmet OĞUZ – Fatih KURTCAN
- Mansiyon Beyza AKYÜZ
- Mansiyon Mahmut Ferit AYDIN
- Jüri Özel Ödülü Ayça Kıvanç HASDEMİR
Birincilik Selim KOCAMAN
İkincilik Çiğdem ASLANTAŞ
Üçüncülük Hüseyin BARAN
Mansiyon Mehmet OĞUZ
Mansiyon Beyza AKYÜZ
Mansiyon Mahmut Ferit AYDIN
Jüri Özel Ödülü Ayça Kıvanç HASDEMİR
*Mansiyon ödülleri sıralaması Ankara Kalkınma Ajansında yer alan sıraya göre yerleştirilmiştir. Herhangi bir isim ile proje eşleşmiyorsa lütfen iletişime geçiniz. Jüri Özel Ödülü yayınlanmadığı için yazımızda yer almamaktadır.
Öncelikle herkesi tebrik ederim, birinci olan tasarım Ankara Kalkınma Ajansı’nın (http://www.ankaraka.org.tr/tr/) sitesinde en altta yer alan Ankara’nın tarihi ve kültürel değerlerini gösteren yeşil ikonları şablon olarak kullanıp kıl testeresiyle kesmiş ve birinciliği almış gibi görünüyor. İsteyen siteye bakabilir. Peki bu takımda tasarım nerede? Kültürel ve tarihi değerlerin hazır ikonlarını şablon olarak kullanıp tasarım diye sunmak ne derece doğrudur bilemedim.
İkinci olan tasarımın tablası üzerinde hiç çalışılmamış, hangi malzemeden olduğunu anlayamadım doğrusu, taşları tam göremediğim için o konuda bir şey demiyorum ama o tabla nedir? Her satranç tasarımı kendi tablasını hak eder, bari siyah ve beyaz kareler taşların renklerine uygun bir biçimde mavi ve gri olsaydı.
Üçüncülük alan ve üzerinde Hitit güneşi yazan tasarım ise her taşın ayrı ayrı tasarlandığı ve taşlara uygun bir de tabla tasarımına sahip bir takım olmuş. Hitit güneşi formu şah ve vezir taşları ile diğer taşların üzerinden algılanabiliyor. Ha keza birinci mansiyondaki puzzle tasarım fikri ile sonuncu mansiyondaki yükselip alçalan zemin tasarım fikirleri de(karelere koyu açık değer atamak kaydı ile) bana yarışmaya daha uygunmuş gibi geldi.
Sonuçta bir yarışma tabi ama; tasarım yarışmalarının tasarım kültürüne katkıda bulunma amacı taşıdığını ve tasarlanmayıp var olanı hazır bir biçimde kullanarak bu amaca ulaşılamayacağını belirtmek isterim.
1.lik haketmiş harbiden tebrik ederim …
ilk yoruma katılıyorum
tasarım yarışmalarındaki amaç farklı tasarımlar üretebilme kaygısı olmalı. hazır olan şeylerin üzerinden giidilmemeli. herzaman söylüyorum bu yarışmalar için önce bu işin uzmanları tarafından jüri yarışması olmalı…jürülerimiz çünkü yeterli düzeyde deil. saygılar…