Yarışma Amacı: Yarışma Düzenleme Komitesi, ilçenin tanınırlığını arttırmak ve kültür turizminde kullanılmak üzere, materyaller üretilmesine yönelik “AKSEKİ TASARIM YARIŞMASI”nı açmıştır. Bu doğrultuda yarışmanın amacı, kültür, sanat, bilim ve çevre değerlerinin rekabet yoluyla geliştirilmesi, güzel sanatların teşvik edilmesi, yeni araştırma, planlama ve tasarım yaklaşımlarının özendirilmesiyle hızla gelişmekte olan Akseki’de, Toroslara hâkim konumda bulunan alanda, kent kimliğini güçlendirecek, sürdürülebilirlik ilkesini gözeten, belleklerde yer bulabilecek nitelikte “Ürün Tasarımı (Hediyelik Eşya) ve Ambalaj Tasarımı” elde edilmesidir.
Düzenleme Komitesince, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 1. ve 4. maddesine istinaden, Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” uyarınca, “AKSEKİ TASARIM YARIŞMASI” Ürün Tasarımı (Hediyelik Eşya) ve Ambalaj Tasarımı olmak üzere iki kategoride düzenlenen ulusal bir tasarım yarışmasıdır.
Yarışma Konusu: Yarışmanın konusunu, Antalya’nın Akseki İlçesinin sahip olduğu doğal ve kültürel dokusu (Düğmeli Ev, Dağ Keçisi, Kardelen Çiçeği, Tarihi Kervan Göç Yolu, Geleneksel Akseki Mutfağı vb.) ile coğrafi değerlerinin turizme yönelik Ürün Tasarımı (Hediyelik Eşya) ve Ambalaj Tasarımı oluşturmaktadır.
Yarışması konusunu oluşturan ürünlerin başlıcaları; Düğmeli Evler, Dağ Keçisi, Kardelen Çiçeği, Tarihi Kervan Göç Yolu, Geleneksel Akseki Mutfağında yer alan Kuzu Göbeği Mantarı, Andız Pekmezi, Tarhana (Eişi Tarhana), Erişte, Kabuklu Fasulye, Akseki Kurabiyesi, Tahin, Pestil, Kekik (Yağı, Baharatı ve Bitki Çayı), Kuru İncir, Kuru Üzüm, Üzüm Pekmezi, Badem, Ada Çayı, Lavanta, Ihlamur, Kekik Balı gibi ürünlerdir.
Akseki havzasına özgü olan Düğmeli Evler, Akseki için bir sembol değeri taşımaktadır. Ayrıca Dağ Keçisi ve Tarihi Kervan Göç Yolu da Akseki Tasarım Yarışması içerisinde Düzenleme Komitesi tarafından çok önemsenmektedir.
Akseki, bölgede endemik olarak yetişen, “Kardelen Çiçeği”nin ana yurdudur. Bu yarışma kapsamında, bu değerin de vurgulanmasının gerekliliği önemsenmektedir.
Akseki İlçesi, sahip olduğu bu doğal ve kültürel dokusu yanında, Tarihi Sarıhacılar Cami ve Düğmeli Evleri, Endemik Tıbbı Aromatik Bitkileri, Yaban Hayatı, Toros Sediri Yetişme Alanı ve Özgün Mutfak Kültürünün varlığıyla, Antalya kent ölçeğinde önemli bir yere sahiptir.
Yarışma Takvimi
- Projelerin Son Teslim Tarihi ve Saati: 25 Mayıs 2018, Saat 17.30’a kadar
- Yarışma Sonucunun İlan Tarihi: 8 Haziran 2018
- Ödül Töreni ve Sergilenme Tarihi-Yeri: 15 Haziran 2018 – Marla Mutfağı Restoran Binası Akseki/ANTALYA
Yarışma Jürisi:
- Prof. Dr. Osman ERAVŞAR – Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı
- Doç. Dr. Kemal Reha KAVAS – Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi
- Yrd. Doç. Dr. Aydın ZOR – Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi
- Yrd. Doç. Dr.Nacide UYSAL – Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi
- Yrd. Doç. Bekir KİRİŞCAN – Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi
- Öğr. Gör. Dr. Sıdıka Benan ÇELİKEL – Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi
- Metin DURUK – Akseki Eğitim Hayratı Derneği Yönetim Kurulu Onursal Başkanı
- Yüksek Mimar Hakime YILMAZ – Akseki Belediyesi Plan ve Proje Müdür V.
Katılım Koşulları:
- Yarışma kapsamında tasarlanan her bir ürün ve ambalaj üzerinde “Ben Akseki’yim” sloganının yer alması zorunludur.
- Yarışmacıların, Jüri toplantılarında yer almamış olması ve jüri üyelerinin birinci dereceden yakını olmaması gerekmektedir
- Yarışmaya Güzel Sanatlar Fakülteleri, Tasarım Fakülteleri, İletişim Fakülteleri ve Mimarlık Fakültesi lisans ve lisansüstü öğrencileri katılabilir.
- Yarışmaya ekip halinde hazırlanmış tasarımlarla da katılmak serbesttir. Ekip halinde katılanlardan Ekip Başının yukarıda belirtilen fakültelerin lisans ve lisansüstü öğrencilerinden olması şarttır ama ekip üyelerinden bu koşul aranmaz.
- Yarışmada ödül alan tasarımcılardan/ekip başlarından güncel öğrenci belgesi istenecektir.
- Tasarlanan eserlerin, daha önce herhangi bir yerde kullanılmamış, yayımlanmamış, sergilenmemiş, özgün tasarımlar olması şarttır.
- Katılımcılar birden fazla tasarım ile yarışmaya katılabilirler.
- Tasarımın modeli veya maketi üzerine 5 rakamdan oluşan bir rumuz yazılmalıdır. Birden fazla tasarımla yarışmaya katılan yarışmacılar her bir tasarım için ayrı ayrı rumuz yazmalıdır.
- Yarışma Katılım Formu ve Tasarım Açıklama Raporu bir zarfın içerisine koyularak zarfın ağzı yapıştırılmalıdır. Zarfın üzerine 5 rakamdan oluşan bu rumuz yazılmalıdır.
- Tasarımın Çizimleri veya Görsellerinin farklı açılardan görüntülerinin yer aldığı 50×70 cm ölçüsündeki fotoblok paftasının sağ alt köşesine de 5 rakamdan oluşan bu rumuz yazılmalıdır.
- Hazırlanan bu tasarımlar bir paket içerisinde yarışma teslim adresine ulaştırılmalıdır.
Katılım Şekli ve Adresi:
- Elden teslim ya da kargo ile gönderim yapılabilir.
- Adres: Mimarlar Odası Antalya Şubesi Meltem Mahallesi, 3808 Sokak, No: 8 Konyaaltı / ANTALYA
Ödüller:
Ürün Tasarımı (Hediyelik Eşya)
- 1.’lik ödülü: 5.000 TL
- 2.’lik ödülü: 3.000 TL
- 3.’lük ödülü: 2.000 TL
- Mansiyon : 1.000 TL (3 adet)
Ambalaj Tasarımı
- 1.’lik ödülü: 5.000 TL
- 2.’lik ödülü: 3.000 TL
- 3.’lük ödülü: 2.000 TL
- Mansiyon : 1.000 TL (3 adet)
İletişim ve Ayrıntılı bilgi:
- Yarışma şartnamesi için tıklayınız.
- Web: http://aksekitasarimyarismasi.com/
- Mail: info@aksekitasarimyarismasi.com
- Tel: 0 242 678 14 27
Anlamıyorum güzel sanatlar fakültesi şartını filan sanatçı tasarımcı sadece onlar mı ? Sanata bakış açınızı değiştirin bence
bay bay yavrum
Ya çok güzel bi fikir de aklıma gelmişti halbuki.Neden sadece güzel sanatlar ya.
Ya niye güzel sanatlar hem onlar ders alıyor bizimki yetenek halbuki kayıp ya çok büyük kayıp
Ambalaj tasarimi demissiniz hangi ürünün ambalajı tasarlanacak ?
tasarım neden bu kadar basite indirgeniyor? yoldan geçen tasarımcı bu üklede.. nasıl ki mühendislik temelini almadan bina yapamıyorsanız temel tasarım bilginiz olmadan da tasarım yapamazsınız.. yapacağınız işe saygınız olsun biraz, işin hakkını verin..!!
HERKESE AÇIK YAPILMALI LÜTFEN KISITLAMA YAPMAYIN