Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kimliğini ve marka değerini ön plana çıkaracak, ulusal ve uluslararası alanda temsil edecek logonun tasarımı amacıyla başlatılan logo tasarım yarışması sonuçlandı.
Yaklaşık 500 çalışmanın gönderildiği yarışmada birinciliği, asaya sarılı yılanları stetoskop olarak tasvir eden Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni Yaşar Karpuz elde etti.
Törende, tasarımını anlatan Yaşar Karpuz, çalışmanın ana planını Tıp ve ASÜ logolarının oluşturduğunu belirtti. Asaya sarılı yılanların Tıp’ın simgesi olduğunu ve hayatı, hayatın sürekliliğini, yenilenmeyi simgelediklerini söyleyen Karpuz:
Bu yılanları, hekimlerimizin hastaların kalp ve akciğer gibi iç organlarını dinlemek için kullandığı stetoskop biçimde tasvir ettim. Ortaya çıkan bu düzenlemeyi de, uyumluluk göstermesi bakımından ASÜ logosunun içerisine yerleştirdim. Farklı denemelerin ardından nihai form netlik kazandı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Namık Özkan da, logo yarışmasına yaklaşık 500 adet çalışmanın gönderildiğini belirterek,
“Ön Değerlendirme Komisyonu bu çalışmaları inceledi ve 40 eser bir üst kategoriye geçti. İkinci değerlendirmede yapılan oylamanın ardından seçilen 10 eser, son değerlendirmeye katılma hakkı kazandı. Burada hem Fakültemizden, hem de Güzel Sanatlar Bölümü Hocalarından oluşan bir heyet, Yaşar Beyin yaptığı çalışmayı nihai logo olarak belirledi” dedi.
Birincilik: Yaşar Karpuz
yine körler iş başında
bunun için yarışma mı düzenlediniz?
Biraz vizyonunuz olsun ya bu ne abi
Yaratıcılıktan, oran orantıdan, tasarımdan yoksun logonuzu keyifle kullanmanızı dilerim. Bir tasarımcı olarak her ne kadar kendime böyle yarışmalara katılmayacağımın sözünü versem de Türkiye’nin geri kalmış her şehrinde yaratıcılığa, eğitime dair en ufak bir kırıntının var olmasında katkı sağlayacak olma fikrinin önüne geçemiyorum ama sonucu her seferinde hayal kırıklığı oluyor. Fakat umudumu kaybetmiş değilim. Ülkemizdeki tüm üniversitelerin “eğitim kurumu” tanımının gereklerini yerine getirebildiği bir ülke olmamızı temenni ediyorum. Tüm değerlendirme kuruluna bol okumalı, eğitimle, bilimle dopdolu bir gelecek dilerim
Madem eski logoya ekleme yapacaktınız, o kadar insanın emeğini neden sömürdünüz. Bu tip yarışmalarda benim bildiğim genç yeteneklere ödül verilir ve arkadan gelenler teşvik edilir. siz körler kurulu baya dost işi yapmışsınız. Yazık gerçekten
Bu ne ya? Bu nasıl bir saçmalıktır. Gerçekten çok sinir bozucu, tekrar tekrar baktım inanamayıp. Bunu seçen Güzel Sanatlar Bölümü’nün hocalarının da beş para etmediği anlaşılıyor. Çakma üniversitelere çakma hocalarla bu kadar. 10 yaşındaki çocuğa söylesen bundan iyisini yapar. Fikir orijinal gibi gelebilir ama değil, Shutter’a yaz, Google’a yaz bu fikirden binlercesi var. Fikir yine de bir bakış açısı olarak kabul edilebilir ama o grafik çalışmayı az biraz grafik öğrenmiş çocuk bile yapmaz. Buna bakan çocuk bile olmadığını görür. Yazık o para, sallamasyon tasarım yapan birine değil, hakeden birine gitseydi. Bu ülkede yarışmaya katılacaksanız önce jüriye bakın. Tasarım ve sanat alanlarında kendini kanıtlamış isimler yoksa ya özellikle basit ve kötü işler yollayın ki şansınız olsun. Türkiye zaten görsel, kültürel fukara bir ülke olduğundan çoğunluk bu nasıl zevksizlik dediğiniz işleri bu nasıl güzelliktir diye alkışlıyorlar. Bunu zaten Türkiye’nin tüm şehirlerinin hemen her yerinde de görebilirsiniz.
Görünce gerçekten şok oldum. Ne diyeceğimi şaşırdım. Değil birinciliği hak etmek, ben ortada tasarım bile göremiyorum. Dilim varmıyor söylemeye ama ne geçiyordu aklınızdan? Şu çalışmayı(?) fakültede bilgisayar kullanan herhangi birine deseniz, o da sizin için yapardı.
Logo yarışmalarında mimari ve diğer yarışmalarda olduğu gibi kesinlikle bir rapor tutulmalı. Hangi logo neden elendi de bu logo 1. seçildi? Açıklama raporu olmayınca türlü türlü senaryolar geliyor insanın aklına.
Yarışmaya katıldığım logoyla gerçekten gurur duyuyorum.
Kopyala -yapıştır bir çalışma olmuş. İlave bir tasarım katkısı görünmüyor.
Sanırım logoyu tasarımcı değil, tıp öğrencisi yapmış yazık
Tıp öğrencisinin yaptığı bir logo, şu anda Hacettepe’nin logosu. Hatırlatırım.
Tabi bu logo facia o ayrı.