REKLAMLAR
Büyük usta Mimar Sinan’ın tasarladığı eserleri, oluşturduğu geometrik dizilimleri, strüktürel kurguları Sinan’ın bakış açısını vurgulayan unsurlardır. Yarışmacılardan Mimar Sinan’ın eserlerinden yola çıkarak “AÇI” kavramını tartışmaya açan çalışmaların beklendiği “AÇI”ları İle Sinan Konulu Afiş Tasarım Yarışması sonuçlandı. Kazanan eserler aşağıdaki gibi belirlendi.
Birincilik Ödülü: 2 sıra numaralı 200023 rumuzlu afiş
[divide style=”2″]
İkincilik Ödülü: 57-a sıra numaralı 678557 rumuzlu afiş
[divide style=”2″]
Üçüncülük Ödülü: 25 sıra numaralı 698745 rumuzlu afiş
[divide style=”2″]
Birinci Mansiyon: 68a sıra numaralı 675645 rumuzlu afiş
[divide style=”2″]
İkinci Mansiyon: :57 sıra numaralı 678557
Jüri Özel Ödülü 1 : 40 sıra numaralı 101010 rumuzlu afiş
[divide style=”2″]
Jüri Özel Ödülü 2 : 14 sıra numaralı 975975 rumuzlu afiş
Jüri raporu tutanağı için tıklayın.
Gayet başarılılar, emeklerine sağlık
Çalışmamı beğenip 1.’liğe layık gören Kaymimod’a teşekkürlerimi sunarım, emek sarf edip katılan herkesi de yürekten tebrik ederim.
Tebrik ederiz, başarılarınızın devamını dileriz.
3. tasarım dışında diğerleri gerçekten de başarılı 🙂
Emeğinize sağlık, hepside güzel düşünülmüş
1. ve 2. çalışmalar mükemmel ”Jüri Özel Ödülü 1” gayet iyi.
Özellikle 2.nin tipografisi kusursuz. Diğerleri ise tipografileriyle vasatın altında.
Yanılıyorsunuz Serdar Bey. En büyük tipografik hatalar asıl 2. çalışmada.
1- Harfleri sündürmek yapılmaması gereken bir hatadır. (“İLE” yazısı sündürülmüş. Özünde tek ağırlıklı olan karakter çift ağırlıklı bir hal almış.)
2- Vurgu hatası: Orada en az önemli olan “İLE” kelimesi büyüklüğü ve kalınlığı ile vurgulanmış.
3- Büyük harf “İ”nin noktası büyük harf yüksekliğinin (Cap-Height) sınırları içerisinde değil biraz yukarısında bulunmalıdır.
4- “Ç” nin çengeli olur. Nokta ya da virgülü değil. (Tam belli olmuyor ama o görünen nokta sanırım.)
Neyse tipografiyi bir kenara bırakırsak ben de 1. ve 2. çalışmayı beğendim.
Bir de renk kullansalarmış daha iyi olurmuş.
hocam arkadaş orda bir sütun yaratmış ve sütuna göre tipografiyi uygulamış bu nedenle harf sayısına göre ”açılarıyla” ve ”ile”yi görsel olarak küçültüp, sündürmesi icap etmiş. eğer öyle yapmasaydı ”ile”nin kenarlarında boşluk olacak ve ”açılarıyla” yazısı sığmayacaktı.
İ harfini ayrıca küçültmek zorunda kalmış dikdörtgeni bozmamak için.
Ç harfine gelirsekte çengelde dikdörtgeni bozardı kii çengel olması şart değil ve sanırım yazı karakteride zaten Türkçe değil C den Ç yapmış büyük ihtimal.
neyse sonuç bence görsel beğeni meselesi o tipografi.renk bencede olmalıydı.
Tipografi herşeyden önce bilim ve teknolojidir. Sonrasında kültür, sanat ya da beğeni meselesi.
“İLE” kelimesin her iki tarafa dayanması isteniyorsa
espaslı yazmak, genişletilmiş (expanded) font kullanmak, büyük puntoda yazıp light ağırlık seçmek ya da diğerlerini kalınlaştırmak gibi tipografik çözümlemeler dururken sündürmek bariz hatadır. Öyle bir hataki yazı karakterinin karakteriksel özellikleri bozuyor.
İyi tipografinin inceliklerini bilen yazının karakterine saygı duyar. Kendini onun yerine koyar. Kulağından tutup sündürmez 🙂
Türkçe olmayan fontların içerinsinde kendine özgü çengel, şapka ve 2 nokta karakterleri bulunur. Türkçeleştirirken bunlar kullanılmalıdır. Aksi takdirde hatalı bir türkçeleştirme işlemi olacaktır. Burada da eğlenceli bir benzetme yapayım. Erkek bir karakter olarak bana kimse etek giydiremez. Yumuşak G de şapkasını giymeyi hakediyor 🙂 aynı şekilde Ç de çengelini.
Ali arkadaşıma katılıyorum yorumları tamamen tipografi kurallarına uygun ve doğru. Serdar ya grafikle alakan yok ya da tipografi derslerinde sınıfta değildin.
”Kulağından tutup sündürmez” teşbihine hayran kaldım 😀 diğer hatalar yanında göze gelecek hatalar olarak görmedim neticede master tasarımcılar değil bu çalışmaların sahipleri.
harıka tasarımlar hepsı bırbırınden başarılı.. kısa ve çok ıyı anlatılmıs
Jüri Özel Ödülü 1′ e layık gören sayın jüri üyelerine teşekkür ederim. Doğrusu daha iyi bir derece elde etmesi gerekti diye de düşünmüyor değilim ama beğeni göreceli bişey kabul etmek gerek. Derece alan herkesi tebrik ediyorum.
Tebrik ederiz Eda Hanım, benim şahsen en beğendiklerimden birisi sizin çalışmanız. Merak etmiyor değildim kim yaptı diye. Kadın eli değmiş:) Diğer bütün ödüllü çalışmalarla çok başarılı bir yarışma süreci geçirilmiş gibi gözüküyor. Eminim ödül alamayan da nice emek vardır; konu Mimar Sinan olunca…
Arkadaşlar öncelikle teşekkür ediyorum değerli yorumlarınız dan için. Ben şunu söylemek istiyorum düşüncelerinize son derece saygı duyuyorum fakat tipografi kuralı diye bir şey var mıdır. Logo yaparken hazır tipografi yerine kendimizce özgün bir şeyler oluşturmuyor muyuz bazen. İşin kolayına kaçmadağımız zamanlar da tabi ki. Kompozisyonu korumak adına yapmış olduğum bir şeydi ama bu dediklerinizden de yola çıkılarak başka çalışmalarda değerlendirilebilir. Ödül alan diğer arkadaşlarıda tebrik ediyorum.
Erdal bey, sanırım 2. çalışma sizin eseriniz. Öncelikle tebrik ederim, gayet başarılı bir kompozisyon.
Tipografide bazı kurallar vardır, ancak bu kuralları belirli mantık çerçevesinde yıkabilir, fikri desteklemek adına değiştirebiliriz. Bu çalışmada bahsettiğim düşünce çerçevesinde yapılmış, özgün bir eser. Bu sebeple konuya sadece tipografi açısından değil, bir bütün olarak ele almak gerekir…
Saygılarımla.
Çalışmalar gerçekten başarılı yapanların fikrine sağlık 🙂 Çalışmalardan çok yorumlar dikkatimi çekti Ali bey’in yorumlarını çok beğendim. Şahsen benim çalışmama böyle yorumlar yapılsa memnun kalırdım 🙂
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim Merve Hanım. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Bu bir ilkokul yarışması mıydı ? Siz ciddi misiniz ? Son derece sığ yorumlamalar . Mimar Sinan ve açı deyince al gönyeyi kalemi koy yanyana kubbe minare yap .Bu mu yani ?
Daha iyisini yaparım diyorsan yap paylaş arkadaşım. Asıl senin gibi düşünenelr sığ düşünceye sahip. Mimari bir yarışmada gönye ve kalem kullanılmicakta ne kullanılıcak? Komiksin
Ben grafik tasarımcısı değilim,yaptığım yorumunda komik olduğunu hiç düşünmüyorum .Grafik yada ürün bazında bir şey yapılıyorsa ve yapılan iş tasarım başlığı altındaysa yaratıcı , alt yapısı düşüncesi kimliği olan işler görmek isterdim . Bütün işlere lafım yok ama çoğu aynı elden çıkmış gibi . Buda işlerin kimliksiz olduğunu gösteriyor . Ayrıca mimari yarışmada gönye kalem kullanılmayacakta ne kullanılacak demen yukardaki tablonun sebebini açıklıyor .
Yapılan tasarımlar gayette düşüncesi olan çalışmalar. Farkındaysan hepsi kısa v net çalışmalar ayrıca anlaşılır. Grafik tasarımların amacı verilmek istenen mesajı etkili ve dikkat çekici bir şekilde aktarmak, dikkatli incelesen hepsinin tarzı aslında fazla ama kendinde dediğin gibi grafik tasarımcı olmadığın için bu ayrımı yapamıyorsun. Türkiye zaten bu tür düşünen insanlar ve müşteriler yüzünden grafik alanlarında ilerleyemiyor.
Bu ayırımı yapabilmek için grafik tasarımcı olmaya gerek yok . Tasarım evrensel bir dildir . En azından iyi ile kötüyü ayırt edebilirsin . Zaten mesleki ayrıntılara girmiyorum . Mesleğede saygı duyduğum için burada düşüncelerimi paylaşıyorum . Yukarıda iyi olan tasarımlarda olabilir . Benim eleştirdiğim afişler zaten kendilerinin farkındalar . Yani umarım böyle bir farkındalık vardır .
Sektöre gelince .. Yalnız değilsiniz . Tasarım sektörünün her alanında bu tür zorluklar var . Bu zorlukları ”kalitesizlik” doğuruyor . Kalitesizliği doğuranda kalitesiz ve bilinçsiz toplum akabinde tasarımcı .
Eğer bu tip zorluklarla karşılaşmak istemiyorsak ne yapmalıyız ? Kaliteli tasarımlar yapmalıyız . Ki işlerimiz kaliteli insanlar ve müşteriler tarafından değer bulsun .