Başvuru tarihi geçmiştir
Yeşil Kampüs Etkinlikleri’nin amacı, üniversite öğrencilerinin çevre duyarlılığını geliştirerek, çevre sorunlarıyla ilgili farkındalık oluşturmak ve çevre sorunlarının çözümü için yeni ve yaratıcı fikirler geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Sürdürülebilir bir gelecek için toplumda farkındalığı artırmak,
çevreye duyarlılığı sağlamak ve çevresel olumsuz etkileri azaltmak amaçlanmaktadır.
Yarışmanın Konusu ve Teması:
Yeryüzünün nadir ve gün geçtikçe hızla tükenen kaynakları nedeniyle çevrenin korunması giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Kaynakların verimli kullanılması söz konusu olduğunda, günümüzde atık yönetimi politikaları büyük önem kazanmaktadır. Atık Yönetimi, evsel, tıbbi, tehlikeli ve tehlikesiz atıkların en aza indirilmesi, kaynağında ayrı toplanması, ara depolanması, gerekli olduğu durumda atıklar için aktarma merkezleri oluşturulması, atıkların taşınması, geri kazanılması, bertarafı, geri kazanım ve bertaraf tesislerinin işletilmesi ile kapatma, kapatma sonrası bakım, izleme kontrol süreçlerini içeren bir yönetim biçimidir. Atık yönetimi, tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları ile hem bireysel hem kurumsal olarak yaygınlaşmaktadır. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir.
Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. “SIFIR ATIK” israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Sıfır atık projesinin amacı oluşan geri dönüşebilir atığı yönetmekten daha çok atık oluşmasının önüne geçmektir. Bu çerçevede toplumsal bilincin ve farkındalığın arttırılması amacıyla, 2020 yılında beşincisi yapılacak olan Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması’nın konusu “SIFIR ATIK” olarak belirlenmiştir.
Yarışma Takvimi:
- Son başvuru: 30 Nisan 2020
- Ön değerlendirme: 07 Mayıs 2020
- Ön değerlendirme sonuçlarının ilanı: 08 Mayıs 2020
- Ödül töreni: 13 Mayıs 2020
Katılım Koşulları:
- Yarışmaya, Sıfır Atık konusunda gerçekleştirilmiş kamu spotları katılabilmektedir.
- Yarışmaya Türkiye Üniversitelerinde öğrenim gören T.C. vatandaşı ve yabancı uyruklu ön lisans ve lisans öğrencileri katılabilir.
- Yarışmaya katılacakların yarışmanın ilan edildiği 20 Şubat 2020 tarihinden son teslim tarihi olan 30 Nisan 2020 tarihi arasında öğrenci olmaları esastır.
- Yarışmaya 1 Ocak 2019 tarihinden sonra çekilen kamu spotları ile başvuru yapılabilir.
- Yarışmaya bir kişi en fazla iki kamu spotu ile başvurabilir.
- Yarışmaya katılacak kamu spotlarının süresi 3 dakikayı geçemez. Süresi 3 dakikayı geçen kamu spotları, seçici kurul tarafından dikkate alınmazlar ve elenirler.
- Katılımcılar yarışma şartnamesi ve başvuru formunun her sayfasını imzalamalıdırlar. Katılımcılar, imzaladıkları katılım şartnamesini, eksiksiz ve okunaklı biçimde doldurdukları başvuru formunu, bir adet fotoğraflarını, kamu spotu eserinin/eserlerinin uygun formatta kaydedilmiş şekilde ve üzerinde eser sahibinin ve eserin adının yazılı olduğu 2 adet kopyasını 1 adet zarfa koyarak kapalı halde yarışma sekretaryasına elden veya gönderici ödemeli posta/kargo yolu ile en geç 30 Nisan 2020 saat 17.00’ye (TSI) kadar ulaştırmalıdırlar.
Ödüller:
- Birincilik ödülü: 4.000 TL
- İkincilik ödülü: 3.000 TL
- Üçüncülük ödülü: 2.000 TL
- Mansiyon (2 adet): 1.000 TL
[button color=”orange” link=”http://bucem.baskent.edu.tr”]YARIŞMA SİTESİ[/button]