Yarışma Amacı:
- Altın Takı ve Mücevher tasarımında yaratıcılığı teşvik ederek çarpıcı, çağdaş tasarımların yaratılması için platform yaratmak,
- Türk mücevherinde katma değeri yüksek ürünlerin tasarlanmasını teşvik etmek,
- Genç, başarılı, yaratıcı, dinamik tasarımcıların sektöre kazandırılmasına katkıda bulunmak.
Tema: Yeni Ütopya
Kategoriler: Yarışmamızın iki kategorisi bulunmaktadır:
- Altın takı
- Değerli Taşlardan Mamul Mücevher
Yarışmacılar “Yeni Ütopya” teması ile bu iki kategorideki üretilebilir, satılabilir, kullanılabilir niteliklerde tasarımları ile yarışmaya katılabilirler. Yarışmacılar sadece bir kategoriye veya her iki kategoriye birden katılım sağlayabilirler.
- Altın Takı: Ürünün görünen kısmının en az %80’i altın olan takılardır. Yarışmacılar cam, abanoz, sedef, renkli taşlar gibi ürünleri bu kategoride tasarımlarında kullanabilirler.
- Değerli Taşlardan Mamul Mücevher: Ürünün görünen yüzeyinin en az %50’si değerli taşlardan oluşan mücevherlerdir.
Her iki kategoride de fildişi, kaplumbağa kabuğu gibi soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlara ait parçalar kullanılamaz.
Yarışma Takvimi:
- Yarışma Duyurusu : 7 Ekim 2016
- Elektronik kayıt tarihleri : 7 Ekim 2016– 2 Aralık 2016
- Online Juri Değerlendirmeleri : 12 – 23 Aralık 2016
- Juri Toplantısı : 6 – 7 Ocak 2017
- Üretilmiş Finalist Eserlerin Teslimi : 14 Şubat 2017
- Final Jüri Toplantısı : 1 Mart 2017
- Ödül töreni : 17 Mart 2017*
* İstanbul Mücevher Fuarı ile eş zamanlı yapılması planlanan Ödül Töreni ile ilgili detaylı bilgiler daha sonra duyurulacaktır.
Üretilmek üzere seçilen finalist eserler sosyal medyada ve www.jtr.org.tr ve www.mucevhertasarimyarismasi.comweb sitelerinde ilan edilecektir.
Yarışma Jürisi:
- Jüri Üyelerinin isimleri belli olduğunda duyurulacaktır.
- Yarışmaya serbest takı tasarımcıları, kuyum işinin herhangi bir kolunda faaliyet gösteren meslek sahipleri, üniversitelerin güzel sanatlar ve takı tasarım bölümü öğrencileri katılabilir.
- Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından önceki yıllarda düzenlenen Mücevher Takı Tasarım Yarışmalarında ilk 3’e giren tasarımcılar yarışmaya katılamaz.
- Tasarımların daha önce başka bir yarışmaya katılmamış, özgün ve herhangi bir yerde sergilenmemiş olması gerekmektedir. Benzer ya da alıntı olduğu belirlenen projeler yarışma dışı bırakılır; ödül kazandıysa İMMİB Genel Sekreterliği’nce ödülü geri alınır.
- Eserlerde; ağırlıklı olarak değerli maden ve yanında istenilen farklı materyal kullanılabilecektir. Fildişi, kaplumbağa kabuğu gibi soyu tehlike altında olan hayvanlara ait parçalar kullanılamaz.
- Ayrıca, yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
- İMMİB çalışanları, görevden çekilmiş olsalar bile seçici kurul asil üyeleri, yedek üyeleri ve yarışma raportörleri ve görevlileri ile bunların birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamaz. Bunun aksi bir durumun tespiti halinde, söz konusu proje yarışmadan diskalifiye edilir. Ödül verilmişse, İMMİB Genel Sekreterliğince ödülü geri alınır.
- Yarışmayı kazanan kişilerden gerekli görüldüğü takdirde tasarımlarını jüri önünde çizmeleri istenebilir.
- Bir yarışmacı her bir kategoride en fazla 5’er eser olmak üzere toplamda en fazla 10 eser ile yarışmaya katılabilecektir.
- Finalist eserler için, üretim aşamasında teknik mekanik zorunluluklar hariç tasarıma bire bir sadık kalınacaktır.
- Yarışmaya katılanlar, şartnameyi okumuş ve kabul etmiş olurlar.
Yarışmaya Katılım Şekli ve Gerekli Belgeler :
Yarışmaya aşağıdaki yönergeler izlenerek kayıt yapılması gerekmektedir;
- Online Başvuru: Yarışma katılımcılarının öncelikle Mücevher İhracatçıları Birliği’nin websitesinde (jtr.org.tr) yer alan “Tasarımcı Girişi”nden tasarımcı portalına giriş yaparak portalda profil oluşturması gerekmektedir. Portala giriş yapınca görülebilen “9.Ajur Mücevher Takı Tasarım Yarışması” butonuna tıkladıktan sonra sitenin yönlendirmeleriyle kategori seçerek ve 3 adet paftanın görsellerini yükleyerek online başvurularını gerçekleştirmiş olacaklardır. Katılımcılara, sistem tarafından her bir başvuru için özel olarak üretilen rumuz verilecektir. Bu rumuzlar unutulmamalıdır. Online başvurusunu süresi içinde tamamlamayan veya yarışma pafta görsellerini online sisteme yüklemeyen katılımcıların eserleri yarışmaya kabul edilmeyecektir. Online başvurunun onaylandığına dair Birliğimiz tarafından katılımcıya e-mail gönderilecektir. Bu e-mailde şartnamede belirtilen tüm şartların kabul edildiğine dair taahhütname ve zarf etiketi bulunacaktır.
- Zarf etiketi ise başvuru zarfı hazırlamada kullanılacaktır.
- Katılımcı tarafından taahhütnamenin bir adet yazıcı çıktısı alınacak, doldurulup imzalanacaktır ve kimlik zarfına konacaktır.
- Başvuru Zarfı: Online başvuru onaylandıktan sonra e-mail ile iletilen “zarf etiketi” doldurularak, herhangi bir A3 büyüklüğündeki zarfın üzerine yapıştırılarak başvuru zarfı haline getirilecektir. Başvuru zarfında başka işaret bulunmayacaktır. Başvuru zarfı içine
- bir adet kimlik/pasaport zarfı,
- bir adet pafta zarfı ve
- çizimlerin yer aldığı CD veya USB flash bellek konulacaktır.
- Kimlik/Pasaport Zarfı: Nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisinin, özgeçmişin ve onay mailinde gönderilmiş olan taahhütnamenin konduğu bir zarftır.
- Pafta Zarfı: Tasarımlar; 3 pafta halinde A3 boyutunda renkli çizim olacaktır. Kalınlığı 5 mm’yi aşmayan fotoblok desteği ile pafta haline getirilmelidir. Paftalardan:
- pafta: Artistik çizim (son sunum) paftası olacaktır.
- pafta: Ürünün teknik çözümlemesinin yapıldığı, teknik üretim yöntemlerinin belirtildiği ve bağlantı ya da kilit sistemlerinin çözümlenmiş olarak sunulduğu pafta olacaktır.
- pafta: Tasarımın esinlenme, çıkış noktasının anlatıldığı öykü panosuna bu kısımda yer verilecektir.
Paftaların arka sağ üst köşesine online başvurudan alınan rumuzların yazılması gerekmektedir.
Tasarımı destekleyen yukarıdaki maddelere ek olarak her türlü sunum öğesi kabul edilecektir. Ayrıca bir CD’ye veya USB flash belleğe yüklenecek ve başvuru zarfında başvuru adresine gönderilecektir.
Katılım Şekli ve Adresi:
- Projeler en geç, 02.12.2016 tarihi saat 17.00’a kadar elden, posta veya kargoyla aşağıda yer alan adrese teslim edilecektir.
- Adres: Vefa Bey Sok. Yeşil Apt. A/Blok Kat:12 No:9 D:24 Gayrettepe İSTANBUL
Para Ödülü
Her iki ürün kategorisinde ilk 3’e giren eserlerin tasarımcıları ödüllendirilecektir. Finale kalan tasarımcılar mansiyon ile ödüllendirilecektir.
Yarışma seçici kurulu yarışma kriterlerine uygun yeterli sayıda tasarım olmaması durumunda seçilecek eser adedi konusunda jüri toplantısında karar alma hakkını saklı tutar.
- Üçüncülük ödülü : 5.000 TL para ödülü
- İkincilik ödül : 7.500 TL para ödülü
- Birincilik ödülü : 10.000 TL para ödülü
Yurtdışı Eğitim
Yarışmada dereceye finale kalanlar arasından, Ekonomi Bakanlığının yurtdışı eğitimi için 2017 yılında Ajur Mücevher Takı Tasarım Yarışması için belirleyeceği kontenjan kadar tasarımcı, Yurtdışı Eğitim hakkından yararlandırılmak üzere Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu yurtdışı eğitime gidecek tasarımcıyı derecelerine bakmaksızın finalistler arasından seçer.
Yarışmayı Düzenleyen Kuruluş:
- Mücevher İhracatçıları Birliği (JTR)
- Firma: AFK İletişim Danışmanlık Ltd. Şti. (OUTWORK)
- Adres: Vefa Bey Sok. Yeşil Apt. A/Blok Kat:12 No:9 D:24 Gayrettepe İSTANBUL
- Tel : 0539 523 40 85
- Email: ajur@jtr.org.tr
- Web: http://mucevhertasarimyarismasi.com/