Ekip Başı/Müellif:
- Kerem ERGİNOĞLU / Yüksek Mimar
Ekip Üyesi:
- Ayşe Kübra GÖÇ / Mimar
- Katharina Anna THOMAS / Yüksek Mimar
Yardımcılar:
- Elif SÜZAN / Mimarlık Öğrencisi
Proje Raporu
Hababam sınıfı, bir kuşağın defalarca seyretmeye doyamadığı, kendini özleştirmeye çalıştığı film olmuştur. Bulunduğumuz coğrafyanın hislerini; sevinci, kahkahayı, şefkati, hüznü, adaleti, bizi biz yapan değerleri anlatır. Bu film serisinin en önemli kahramanı hiç kuşkusuz Hafize Ana’dır. Tatlı, sevimli, güleç, anaç, şefkatli, iyi niyetli, muzip karakteriyle bize bu hisleri yaşatmayı becermiştir. Bu sebepledir ki, Adile Naşit tüm ulusun kalbinde yer etmiştir.
Bu yarışma vesilesiyle onun hayatının kısa bir özetini okuduk. Yaşadığı acılar, onun yer aldığı oyunlarda yer aldığı karakterle, belki de kendini teselli ettiğini, çocuklara bir anneanne edasıyla anlattığı masallarla onu izleyen her çocuğu kendine bağladığı aşikardır.
Bu mütevazi kahramanın Ermeni asıllı bir anneden, Rum bir dededen geldiğini öğrenmek, bununla birlikte Karacaahmet mezarlığında eşi, oğlu ve kayınvalidesiyle birlikte yatması, İstanbul ve Anadolu’nun neden bu kadar doğal bir parçası olduğunu bize anlatır. Adela bulunduğu bu coğrafyayı temsil eder.
“Annem Bırakmam Seni” 1987 tarihli son filminde, rol gereği ölüm yatağında iken söylediği söz; ‘’Dolu dolu yaşanmış, güzel bir ömürde benimle beraber oldunuz. Bir tek isteğim var. Beni hatırladığınız zaman içiniz hüzün değil sevgi ve neşe dolsun’’.
Tasarımımızda, bu sevgi dolu insanı neşeyle anmak için, Anadolu’nun farklı yerlerinden çıkan renkli taşları, zeminde oluşturduğumuz, kimi zaman toprağa, Adela Naşit’e dokunan, kimi zaman bir su kabı olup kuşlara, kedilere hayat veren, bir bazanın üzerine yerleştirdik. Standart bir mezarın “monokrom” (tek renkli) sıkıcılığını yok etmeyi amaçladık. Bakınca insanlarda bir gülümseme olsun, her dönemin hatırlanan neşesi olsun istedik.